🐈 Travnjaci za mačke: ono što vole, kako biljku, zašto jedu?

Mačka trava: kako odabrati i rasti kod kuće?

Vlasnici mača često primjećuju da su njihovi ljubimci ovisni o travi i unutarnjem cvijeću. Za određivanje točnog uzroka ovog fenomena je problematično, budući da je individualna za svaki slučaj. Ovaj je proces prirodan prirode, ne samo za divlje životinje, nego i za domaće životinje. A ako se divlje mačke mogu sami brinuti o sebi, vlasnik bi trebao voditi brigu o kućnim ljubimcima. Postoji posebna biljka za mačke koje se mogu kupiti u trgovinama za kućne ljubimce ili rasti samostalno kod kuće.

 • 1. Zašto mačke vole biljke?
 • 2. Odabir trave za kućnog ljubimca
 • 3. Upute za uzgoj trave
 • 4. s tlom
 • 5. Bez tla

1Zašto mačke vole biljke?

Prema veterinarima, mačka trava je potrebna iz sljedećih razloga:

 • Čišćenje želuca iz vune. Mnoge kućne mačke trebaju biljke za uklanjanje dlačica iz trbuha. Zbog značajne količine sadržaja vlakana u svom sastavu, biljke potiču probavni proces i olakšavaju odmrzavanje.
 • Dobivanje potrebnih vitamina i dobrih elemenata u tragovima. Osim vlakana, biljke sadrže dovoljnu količinu organskih kiselina i vitamina, bez kojih mačke jednostavno ne mogu učiniti.
 • Sprječavanje zdravstvenih problema.Mačke imaju neusporedivu intuiciju, koja vam omogućuje određivanje trave koju trebaju u određenoj točki vremena. Postoje biljke koje oslobađaju zatvor, a neke, naprotiv, sprječavaju proljev.

Mnogi vlasnici, želeći zadovoljiti potrebe njihovih kućnih ljubimaca, suzbijaju zelenilo na ulici. To je strogo zabranjeno, jer zeleni prostori mogu sadržavati jaja crva ili se liječiti pesticidima, što će dovesti do trovanja kućnog ljubimca.

Postoji i izjava da mnoge mačke jedu biljke koje izazivaju povraćanje. Isto tako, životinje čiste crijeva od hrane ili hrane koja je teško probaviti. Postoje sljedbenici teorije da se uz pomoć trave, kućni ljubimci poboljšavaju probavni procesi.

PreporučeniVitamini od gubitka kose i poboljšanja kod mačaka

2 Odabir trave

Prvo, odabrani zelje trebaju biti mekane i ne smiju sadržavati šiljaste i oštre rezove, inače se mačka može ozlijediti. Drugo, biljke ne smiju sadržavati štetne elemente u tragovima. Treće, preporuča se obratiti pažnju na brzi rast sadnica, jer mačke redovito jedu vegetaciju.

Znanstvenici izdvajaju biljke koje imaju poticajni učinak na kućne ljubimce – poput valerijana i metvice. Sjetva vegetacije kod kuće nije preporučljiva. Također je poželjno da se riješite dekorativnih boja stana, jer nisu svi sigurni za životinje. U pravilu, većina biljaka koje liječe ljude može uzrokovati štetu životinjama. Stoga biste trebali odabrati neutralne vrste koje nemaju izražen miris i ne sadrže isparljivu proizvodnju.

Od korisnih biljaka za mačji organizam razlikuju se žitarice koje imaju mekano lišće i sadrže dovoljan broj korisnih mikroelemenata:

 • peršin;
 • zob;
 • ječam;
 • pšenica.

Nije teško odrediti dob kada je potrebno dati biljke. Mali mačići će znati kada im prehrana treba nadopuniti zelenilom. Oni će početi ugristi žice i razne dodatke u kući. Ako je mačić vrlo pjenast, preporučuje se što prije jesti vegetaciju. Uostalom, vegetacija pomaže očistiti želudac od kose. Ako je vuna kratka, poželjno je dati travu iz dobi od 7 mjeseci.

Životinja može dati prednost jednoj biljci, i odbiti od drugih. Ako biljka ima uske latice, onda to jača i široko daje laksativni učinak. Juicy vrste sadrže korisne sokove i vitamine. Preporučljivo je unaprijed saznati kakve vrste zelenih mačaka vole. Kako bi se izbjeglo izbora, preporuča se posaditi smjesu od tri sjemena. U ovom slučaju, kućni ljubimac će definitivno odobriti jednu od biljaka.

PreporučeniKako uzgajati zob za mačke kod kuće?

3 Upute za uzgoj travnjaka

Uzgoj zelenila za mačke kod kuće, ne možete se brinuti o čistoći i sigurnosti. Kupi sjeme treba biti isključivo na dokazanim mjestima, jer ukiseljeno zrno može naškoditi ljubimcu. Zeleni za mačke uvijek treba biti svjež i visokokvalitetan. Preporuča se posaditi s pauzom od nekoliko dana.

Postoje dva glavna načina uzgoja trave za mačke: sa i bez tla. Preporuča se upotrijebiti drugu metodu, kao u prisutnosti zemlje, mačka ga jednostavno može povući kroz stan.

PreporučeniPregled učinkovitih mačjih vitamina.

4C tla

Uzgoj trave u sloju tla zove se primarna metoda, koja će zahtijevati:

 • Sjemenke za klijanje, kupljene u specijaliziranoj trgovini koja prodaje proizvode za životinje.
 • Kupnja tla ili vermikulita. Poželjno je kupiti tlo u pouzdanom dućanu. Ali možete dobiti zemlju na druge načine, ako ste sigurni u njegovu kvalitetu.
 • Kapacitet prikladne veličine i dubine. Možete uzgajati travu u loncu ili u vlastitu drvenu kutiju.
 • Paketa. Količina izabranog polietilena trebala bi biti dovoljna za pokrivanje kreveta.

Upute za klijanje biljaka za mačke kod kuće:

 1. 1. Nakon dovršetka pripremne faze, potrebno je sipati tlo u prethodno pripremljenu posudu i lagano navlažiti.
 2. 2. Odabrani broj sjemenki treba natopiti u vodi i ostaviti jedan sat. Zatim ih ravnomjerno raspodijelite po cijeloj površini zemljišta i prekrite je slojem zemlje debljine 2 cm.
 3. 3. Preferirajte vermikulit, preporuča se da ga potopi zajedno sa sjemenkama. Suvišna voda će morati biti isušena, a dobivena masa se prenosi u lonac.
 4. 4. Tlo zahtijeva obvezno zalijevanje, ali dovoljno je prskanje vermikulitom.
 5. 5. Lonac na vrhu mora biti čvrsto prekriven polietilenom. Film se održava do prvih izbojaka, nakon čega učinak staklenika uzrokovan polietilenom gubi svoju vrijednost.
 6. 6. Kapacitet je poželjan staviti na toplo mjesto za 5 dana.Prvi izbojci mogu se vidjeti nakon 2 dana, ali film se ne smije ukloniti.
 7. 7. Četvrti dan možete ukloniti polietilen. Zeleni bi trebali rasti 2-3 dana, a za tjedan dana spremni su za upotrebu.

Kako bi zelje bile prilično sočne, potrebno je pažljivo brinuti o tome i sustavno operirati korijenski sustav pod hladnom vodom.

5 Bez tla

Način uzgoja trave za mačke bez korištenja tla ne daje visoke prinose. Odobrena metoda je idealna kada nema tla i kapaciteta odgovarajuće veličine.

Postupak za uzgoj trave bez tla:

 1. 1. Uzmite dvije ploče potrebne veličine. I jedna ploča bi trebala biti malo više od druge.
 2. 2. Manja ploča mora imati rupe promjera 1 mm, što će pomoći uklanjanju viška vode.
 3. 3. Zatim se na dno stavlja vata ili kozmetički disk i mora se temeljito navlažiti.
 4. 4. Manja ploča s rupama uklapa se u veći dio.
 5. 5. Na dnu ploče s rupama postavljena pamučna vuna, koja se mora zalijevati.
 6. 6. Posipajte sjeme na vrhu i pokrijte ga s gazom.
 7. 7.Poželjno je obje ploče obložiti u polietilenu i ostaviti ih toplim za određeno vrijeme.
 8. 8. Za nekoliko dana trebali bi se pojaviti prvi izbojci. Polietilen će morati biti uklonjen, mlada trava napajana dva puta dnevno.

Mišljenja većine znanstvenika upućuju na činjenicu da je biljka sedativna, a također doprinosi prevenciji zatvora i akumulaciji vune u mačju želuca. Osim toga, zbog blagotvornih tvari u sastavu zelenih biljaka nadopunjavala se ponuda vitamina i minerala. Stoga vlasnici trebaju razmišljati o tome kako osigurati prisutnost vegetacije u prehrani vašeg voljenog ljubimca.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: