🐈 Mačka teško diše s trbuščićem i otvorenim ustima: razlozi, što to znači?

Mačka teško diše s otvorenim ustima: što učiniti?

Često se ljudi suočavaju s problemom kada mačka teško diše s trbuščićem i otvorenim ustima. Razumijevanje uzroka abnormalnog disanja je potrebno ako se simptomi nastave. To znači da je zdravlje životinja u opasnosti.

 • 1. Uzroci abnormalnog disanja
 • 2. Značajke brzog disanja disanja
 • 3. Simptomi pogoršanja mačke
 • 4. Dijagnoza bolesti
 • 5. Prva pomoć

1 Uzroci abnormalnog disanja

Normalna brzina disanja mačke iznosi 20-40 izlaza u minuti. Ponekad je moguće promatrati situacije kada se taj proces može poremetiti. Kada mačka teško disanja s trbuščićem, prsa se ne nose sa svojim funkcionalnim odgovornostima. Tijekom normalnog disanja stvara se vakuum u šupljini prsima, što tijelo daje slobodan prostor. Ako postoje neki problemi s unutarnjim organima životinje, ne samo vitalni kisik nego i krv može prodrijeti u šupljinu. Razlozi zbog kojih mačka puše tijekom disanja mogu biti prekomjerna vježba, nepovoljni klimatski uvjeti, stresne situacije i razne patologije.

Udaranje s otvorenim ustima označava prisutnost mogućih bolesti.Znanstvenici često razlikuju fiziološke (normalne) i patološke značajke onoga što uzrokuje nepravilno disanje mačaka. Glavna funkcija respiratornog trakta je pružiti potrebnu količinu kisika tijekom nadahnuća. Kršenje procesa dovodi do zaustavljanja cijelog sustava, tako da tijelo nema ništa za napraviti, nego da promijeni vrstu disanja.

PreporučeniMačka ima zagušljiv nos: uzroci i liječenje rinitisa

2 Značajke brzog disanja usta

Često morate primijetiti kako mačka izlazi iz jezika i počinje se prati. Na prvi pogled situacija je sasvim normalna, ali ponekad valja ozbiljno razmišljati o stanju životinje. Ne biste trebali brinuti o zdravlju vašeg kućnog ljubimca u sljedećim slučajevima:

 • Mačke su zaboravne i često ne skrivaju svoje jezike nakon pranja.
 • Tijekom spavanja, mišići su u opuštenom stanju, a možete vidjeti crvenu traku između zubi mačaka.
 • Na povišenim temperaturama, mačke držite svoje jezike.

Treba napomenuti da ponekad životinje mogu dobiti toplinski udar. Stoga, u slučaju jake vrućine, preporuča se premjestiti ljubimac u hladnu sobu i osigurati je s vodom.

U takvim slučajevima ne biste trebali brinuti o kućnom ljubimcu, ali kada disati otvorenim ustima, hitno morate odlučiti. Da bi se poboljšala proces razmjene plinova i dovoljan unos kisika u pluća kod mačaka, trebalo bi brzo i duboko disanje. Kao rezultat, morate otvoriti usta i držati svoj jezik. Uzroci mogu biti različiti, ali uvijek biste trebali liječiti svog ljubimca.

Postoje situacije u kojima je sličan fenomen karakteriziran kardiovaskularnom insuficijencijom, trovanjem i poremećajem u mozgu. Tijekom trovanja moguć je refleks gage, u kojem mačke počinju kašljati, a bakterije napuštaju tijelo. Abnormalnosti u mozgu ne dopuštaju ljubimcu da kontrolira svoje tijelo i spriječi kretanje.

Ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema, ne biste trebali pokušati sami pomoći mačiću. Uspostavljanje točne dijagnoze može biti samo kvalificirani liječnik. Stoga, kada se prve simptome preporučuje da potraže pomoć od stručnjaka.

PreporučeniZašto mačka ili mačka njuškaju kad disanje

3 Simptomi pogoršanja mačke

Dišni problemi u većini slučajeva karakteriziraju sljedeći simptomi:

 • držanje, uzrokujući sumnju i zabrinutost;
 • mačka ne jede i ne pije malo;
 • kućni ljubimac čini sumnjive zvukove koji prethodno nisu bili karakteristični za njega;
 • usna boja plava boja;
 • brzo i teško disanje s otvorenim ustima.

Razlozi mogu biti posljedice bolesti srca, poremećenog metabolizma, prisustva šupljine škrinja štetnih tvari i bakterija ili stranih predmeta (krhotine hrane, biljaka). Slično stanje se opaža nakon kastracije mačke.

PreporučeniMačka ima vodene oči i smeđe iscjedak: simptomi i prva pomoć.

4Dijagnostika bolesti

Prije dijagnoze potrebno je proučiti povijest mačke i provesti odgovarajući pregled. Stanje respiratornog trakta provjerava se rendgenskim snimkama. Važno je napomenuti da oni koriste ovu metodu samo za bolesti donjeg respiratornog trakta. Liječnici često koriste specijalne uređaje za pregledavanje nosa i grla. Ako se pronađe čak i najmanje sumnje, treba provesti temeljitu analizu onoga što se nalazi u plućima pranje traheje.

Ako mačka ima veliku količinu tekućine u pleuralnom području, potrebno je odmah pumpati iglom. U budućnosti, tekućina se šalje studiji u laboratoriju. Sa svojim izdašnim iznosom može se govoriti o vjerojatnim bolestima srca. Mačke i mačke često imaju zdravstvene probleme kao rezultat stresnih situacija, nepovoljnih klimatskih uvjeta, vlažnosti prostora i stalnih skica. Prevencija je pravodobno cijepljenje. Potrebno je strogo pridržavati se sanitarnih standarda za održavanje i njegu mačaka.

5 Prva pomoć

Dok pomažete ljubimcu, potrebno je popraviti njegovo tijelo tako da je vrat u izravnanom položaju. Usta moraju biti zatvorena i očišćena od sline i drugih sluzi. Zatim trebate duboko udahnuti i izdahnuti kroz dlan koji je presavijen u nos. Lice mačke mogu biti prekrivene krpom ili rupčićem.

Ako je u procesu bio srčani zastoj, nemojte se brinuti. U situacijama kada se životinja ne uspije vratiti u život, ritam srca se vraća nakon 10-15 minuta masaže.Da biste to učinili, trebate na dlanu područje mačjeg prsa na takav način da je stisnuta s jedne strane s palcem, as druge – s ostatkom. Prsti moraju biti stisnuti i pušteni 5 puta zaredom, a zatim se zrak upuhuje u nosne otvore.

Trenutni odgovor na prve znakove bolesti će pomoći da donesete pravu odluku na vrijeme i uštedite životinju.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: