🐈 Mačka kiše i kašlja - što liječiti i kako

Mačka sneezes i kašalj

1

Mačke, poput ljudi, često se razbolijevaju. Kašalj i kihanje nisu neuobičajeni za njih, ali ozbiljni simptom! Ako mačka sneezes i kašalj, to je signal bolesti koja vlasnik treba znati. Mehanizam kašljanja i kihanja može ukazivati ​​na različite razloge za njegovu pojavu – nelagodu, hladnoću, bolesti, alergije i tako dalje. Brzo pomoći i pokušati izliječiti kućnog ljubimca je glavni zadatak domaćina koji brine i voli svog domaćeg prijatelja!

sadržaj

 • Mačka kiše i curi – što to znači?
 • Uzroci kašljanja i kihanja mačaka
  • Bolesti povezane s simptomom kašljanja i kihanja:
 • Dijagnoza bolesti
 • Kako postupati s kućnim ljubimcem?

Mačka kiše i curi – što to znači?

Sneezing i kašljanje su refleksna zaštita životinjskog tijela, s ciljem uklanjanja iritantnog elementa. Reakciju kihanja kontrolira kašalj koji se nalazi u mozgu mozga mačke. Posebni receptori koji se koncentriraju na grkljanku uzrokuju kihanje mača, dušnika, glasnica i bronha. Mačka sneezes i kašalj s mehaničkim ili kemijskim iritacije osjetljivih zona kašlja.Liječenje simptoma kašlja temelji se na vanjskim i unutarnjim uzrocima njegove pojave. U nekim slučajevima, možda vam je potrebna pomoć liječnika.

Da biste saznali uzroke kihanjanja mačaka, trebate paziti na sljedeće znakove i značajke. Ovo je vrijeme pojave i prestanka, moć očitovanja, trajanja i tonusa kašlja. Važno je povezane simptome, ponašanje mačke, priroda iscjedak, ako ih ima.

© shutterstock

Ovisno o znakovima, veterinari dijele kašljanje i kihanje kod mačaka u nekoliko tipova:

 • Mokro i suho, ako nema ili se izlučuje.
 • Histerijski i debilitating, ovisno o jačini simptoma.
 • Paroksizmalno i kronično, oslanjajući se na trajanje i učestalost.
 • Glasoviti i gluhi, što dokazuje priroda zvučne manifestacije ove značajke.

Često kihanje ukazuje na probleme s respiratornim ili kardiovaskularnim sustavima.

Razjasniti dijagnozu životinje kada je kihanje moguće samo nakon provedbe određenih studija i donošenja potrebnih testova.

Uzroci kašljanja i kihanja mačaka

Uzrok kašlja u mačiću može uzrokovati trivijalan ulaz stranog tijela u nos i dišni sustav životinje – vrećice, hrane, prašine, dim, tekućine, malih kućanskih predmeta i tako dalje. Kašljanje i kihanje ljubimac štiti svoje tijelo od mogućih šteta., Također u procesu kašlja dolazi do prirodnog uklanjanja proizvoda upale i iritacije.

Bolesti povezane s simptomom kašljanja i kihanja:

 • Astma. Ova bolest je vrlo česta kod pasmine pasmine. Kašalj je paroksizmalna, praćena kihanjem, otežanim disanjem, disanjem i teškoćom disanja životinje. Razvoj bolesti promiče slaba prehrana, stres, tjelesno naprezanje, zagađeno okruženje i tako dalje. Astma kod mačaka pogoršana je u proljetnim i jesenskim razdobljima.
 • Pneumonija se manifestira zajedno sa suhim, iscrpljujućim kašljem, groznicom, nedostatkom apetita i općom depresijom kućnog ljubimca. Razvoj bolesti najčešće se javlja u pozadini hipotermije.
 • Kardiovaskularna insuficijencija. Mačke mogu imati takozvani "srčani kašalj", kada je srčani ventil oslabljen, srčani mišić popušta i počinje iscijediti dušnik. Ovdje, priroda kašlja ima tendenciju da se povećava kao stanje ljubimac pogoršava.
 • Alergijska reakcija. Mačka često kihanje zbog alergija. Nadražujući alergeni mogu biti duhanski dimovi, kemikalije i parfemi, plijesan i spore, prašina i pelud.
 • Dišne bolesti. Mačke intenzivno kihaju ako se ohlade. Došlo je do hladnoće zbog dugog boravka na ulici u lošem vremenu i prekomjernog hlađenja tijela životinje. Paralelno s kihanjem, mačka postaje letargična i apatična, jede malo i spava puno, može imati groznicu. Oči životinje počinju voditi, često curi nos.
 • Virusne bolesti. To uključuje herpes virus, rinotraheitis i kalicivirus, koji utječu na sluznice očiju i nazofarinksa. Dodatni simptomi ovdje su groznica, drooling, crijevni nos i konjunktivitis. Beskorisno je samostalno tretirati životinju, a vašem ljubimcu trebate pokazati liječniku.
 • Crvi mogu uzrokovati kašljanje i kihanje u mačiću, kako se životinja refleksivno pokušava osloboditi od njih. Mačka sneezes i kašalj na povraćanje, helminthic larve i crvi, dok životinja preše na pod i vuče vrat. Priroda ovih simptoma je umjerena i kratka.

Microtrauma grla i grkljana također može uzrokovati simptome kašlja. Riba i perad s kostima mogu ozlijediti traheju i jednjaku, kao rezultat toga, ne može se izbjeći znojenje i povraćanje, a ponekad se može naći i krv u slini. Simptomi kašlja nestaju kao rane i ogrebotine na sluznici zalijevane životinjama.

© shutterstock

Dijagnoza bolesti

Sneezing i kašljanje kao simptomi ne dolaze jedan po jedan, bolest uvijek prati složeni simptom kompleks, što može prepoznati iskusni i obrazovan veterinar. Kako bi se ublažio stanje kućnog ljubimca, potrebno je ovlažiti i osvježiti zrak u sobi, kako bi životinji pružili toplinu i mir.

Kašalj zahtijeva tretman s posebnim pripravcima, koje liječnik mora propisati, na temelju kliničke slike i dijagnoze.

Što se događa u veterinarskoj ordinaciji pri ispitivanju životinje:

 • Liječnik postavlja pitanja o uvjetima i karakteristikama mačke.
 • Vlasnik mora dati sve informacije o tome zašto i kada, kašalj, što je učinjeno.
 • Životinja će biti podvrgnuta općem pregledu, doktor detaljno pregledava gornje dijelove dišnog sustava.
 • U nekim slučajevima može biti neophodno uzeti rendgensku snimku i uzeti uzorke krvi od životinje.
 • Ako se sumnja na određenu bolest, određeni orgulji za životinje se ispituju odvojeno.
 • U nekim slučajevima, preporuča se proći sjetva za mikroflore i virusne infekcije.

Dijagnoza kod kašljanja i kihanja dugo traje, ali samo u ovom slučaju, dijagnoza i liječenje će biti točni i učinkoviti.

Kako postupati s kućnim ljubimcem?

Kako liječiti kihanje u mačiću? Ako je uzrok virus, tada će glavni lijek biti antibiotik i protuupalni lijek. Ukloniti alergijski refleks kašlja i kihanje pomoći će antihistaminicima i zaštititi ljubimca od potencijalnog alergena. S progresijom životinjskih parazita u tijelu treba započeti intenzivna antihelmintička terapija.

Liječenje kašlja i kihanja kod mačke na temelju ozbiljnih bolesti (onkološki tumori, leukemija, rak) provodi se u veterinarskoj bolnici pod nadzorom liječnika.

Pravovremena skrb o životinjama bit će ključ dugog, zdravog i aktivnog života! Mačić započinje cijepljenjem od šest mjeseci života, ponavljajući aktivnosti cijepljenja svaka 2-3 mjeseca. Odrasle životinje cijepljuju se godišnje. – od mačje gripe i virusa, od bjesnoće, od leukopenije i tako dalje. Ako je kućni ljubimac bolestan, liječenje kašlja kod mačaka treba provesti u skladu s medicinskim preporukama i savjetima!

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: