🐈 Ragdoll mačka: opis pasmine

Mačka Ragdoll: opis pasmine, karakter, osobito pažnja

"Ragdoll" u prijevodu s engleskog znači "krpena lutka". Ovo je ime pasmine mačaka koje su se razvili američki uzgajivači. I takvo ime nije slučajnost: ove mačke mogu potpuno opustiti svoje mišiće i preuzeti bilo kakvu poziciju. Mačići imaju meko uravnoteženi karakter i odrasle mačke – smirenost i velika ljubav prema svom vlasniku. Kućni ljubimci ne zahtijevaju posebnu njegu i dobro se slažu s drugim životinjama u kući.

 • 1. Opis
 • 2. Boja
 • 3. Karakter
 • 4. Održavanje i njegu

1Opisanie

Ragdoll je jedna od najvećih pasmina mačaka. Težina ženki kreće se od 4-6 kg, a mužjaci – 5-9 kg. Duljina, neki pojedinci mogu doseći cijeli metar.

Standardna pasmina mačaka Opis:

 • Glava je klinasta, široka, s pahuljastim obraza i razvijenom bradom.
 • Oči ovalne, samo plave (mogu biti različitog intenziteta).
 • Vrat je mišićav.
 • Nos je širok i kratak.
 • Uši su srednje veličine, malo zaobljene. Nalaze se široko oko rubova glave i nagnute naprijed, ponekad postoje četke na vrhovima, unutar kojih se gomile vune rastu.
 • Vuna je vrlo meka, srednje duga, slična zecu. Nema podsloja.Najduža kosa je oko vrata, stvarajući lijep pahuljasti ovratnik, a na stražnjim udovima gotovo je odsutan.
 • Tijelo je masivno, s razvijenim mišićima i širokim prsima.
 • Paws su velike ovalne, između prstiju je mali čep od vune.
 • Prljavi rep srednje duljine, kada hoda, zauzima okomito mjesto u odnosu na tijelo životinje.

Potpuna mišićna relaksacija nije standard za ovu pasminu, ali se smatra samo neobičnom značajkom.

Ragdoll mačke mogu uzeti bilo koju pozu

PreporučeniSelkirk Rex mačka: vrsta pasmine, karakter, osobitosti njege

2Okras

Tri su vrste Ragdollove pasmine uzgojene:

 1. 1. Boja-točka. Ovisno podsjeća na sijamsku mačku: tijelo je lagano, a uši, njuška, rep i udovi tamni.
 2. 2. Mljen. Slična je prvoj vrsti, ali ima lagane vune na svojim šapama, kao rezultat, mačka izgleda kao da nosi bijele čarape.
 3. 3. Bicolor (dvije boje). Šape, prsa, trbušne svjetlosne sjene i najmračnije lice, uši, rep.

Vrste boja Ragdoll

Svaki se tip razlikuje u nekoliko vrsta nijansi:

 • plava;
 • lila;
 • čokolada;
 • tamno smeđa.

Najčešća kombinacija je lagana kava s mlijekom i smeđom, plavo-siva i mauve.

Mačići su rođeni bijeli i tek za dvije – tri godine dobivaju svoju boju. Stoga je poželjno stjecati pojedince ove pasmine u specijaliziranim rasadnicima kako ne bi posrnuli na scammersima.

PreporučeniPasmina mačaka perzijska činčila: opis i karakter

3 znaka

Ragdoll mačke su uravnotežene, spokojne, mirne. Vrlo su vezani za svog gospodara i dosadno su mu u odsutnosti. Ako mačka ostane sama za dugo vremena, može izazvati bolest i iscrpljenost. Oni su previše lakovjerni, pa se svaka agresivnost percipira s ljutnjom.

Ove životinje su vrlo posvećene vlasniku, sposobne su pogoditi njegovo raspoloženje i svojim postojanjem pokušavaju mu pružiti zadovoljstvo. Budući da je u rukama vlasnika, Ragdoll uzima bilo kakvo nezamislivo držanje, rastvarajući ga u ruke. Do neke mjere, ovo je minus, kao kad pada mačka ne može sletjeti na svoje šape, a to prijeti da uzrokuje ozljede.

Unatoč činjenici da mačke ove pasmine jako vole ljude, ne preporučuje se privesti ih u obitelji u kojima postoje djeca. Djeca vole stisnuti mačke i nositi ih u naručju.A budući da pojedinci ove pasmine imaju niski prag boli, dijete može slučajno ozlijediti životinju.

Mačke se lako mogu povezati sa životinjama, pa čak i najmanjim (hrčakima, domaćim štakorima, ribama). Biti na istom teritoriju, neće im nanijeti štetu.

Ragdollovi su lako naučiti i trenirati. Brzo su se navikli na pladanj i sjetili se njihovog nadimka. No vrijedi nositi remen za šetnju, kao u slučaju opasnosti da mačka pokuša pobjeći ili će se oduprijeti. Mačke ove pasmine vole aktivan stil života i uvijek žele igrati.

PreporučeniTurski kombi: priroda i osobine Van mačke

4Content i skrb

Temelj ove pasmine je odsutan, tako da vuna nikada ne ide zajedno u tepisi. Kucanje mačke dovoljno je dva puta tjedno da se riješi mrtve kose. Potrebno je samo okupati se od onečišćenja, jer mačke ne dopuštaju vodu.

Oba malih mačića i odrasli vole jesti mnogo, bez dobivanja dodatne težine. Obroci moraju biti uravnoteženi, uz dodatak minerala i vitamina. Hrana treba biti u skladu s preporukama uzgajivača ili veterinara u prosjeku 3-4 puta dnevno.

Prilikom odabira suhe hrane, morate platiti sadržaj mesa u njemu (najmanje 30%).Ako namjeravate hraniti mačku prirodnim sastojcima, onda biste trebali isključiti riječne ribe, mlijeko, masno meso, veliku količinu žitarica iz prehrane.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: