🐈 Zašto mačka ili mačka otići do toaleta krvlju (velikim)?

Mačka odlazi u toalet s krvlju: mogući uzroci i načine kako ih eliminirati

Dok čisti pladanj, vlasnik svibanj otkrijete da mačka odlazi u toalet krvi. Ovo je alarmantan simptom, koji ukazuje na brojne bolesti genitourinarnog sustava ili gastrointestinalnog trakta.

Krv je jedan od znakova koji ukazuje na unutarnju ozljedu. Samo veterinar može napraviti točnu dijagnozu. Medicinska pažnja treba tražiti odmah nakon otkrivanja nečistoća u krvi u urinu ili izmetu kućnog ljubimca. U nekim slučajevima liječenje će biti dostatno, ali postoji niz stanja koja zahtijevaju hitnu kiruršku intervenciju.

 • 1. Uzroci krvi u pladnju
 • 2. Metode liječenja

1 Uzroci krvi u posudi

Ako vlasnik kućnog ljubimca nađe krvavo punilo ili otpadne proizvode mačke, savjetuje mu da odmah pregleda životinju. Uzrok može biti trauma do stražnjih nogu, donjeg dijela trbuha ili zdjelice.

Ako na tijelu kućnog ljubimca nema vanjskih ozljeda, sljedeće patologije mogu izazvati pojavu krvi:

 • Urolitijaze. U bubrezima i mokraćnom mjehuru (uretri) mačaka mogu nastati čvrste formacije s različitim geometrijama.Prisutnost kamenja je indicirana povećanjem izlaza u WC na mali način uz istodobno smanjenje jedne doze urina. Boja i miris tekućine se ne mijenja. Kamenje ne samo da blokira izlijevanje urina, nego također ima oštre rubove, ozlijediti mučnate površine. Rezultat je pojava krvi u urinu i živčano ponašanje životinje. Osjećaj boli, mačka može neprestano zaklati, pokušati sakriti ili trčati nakon vlasnika.
 • Bolesti genitourinarnog sustava. Ova skupina organa može utjecati na niz bolesti koje nisu uvijek praćene formiranjem kamenja. To uključuje cistitis, glomerulonefritis i uretritis. Krv u urinu može biti znak onkopatologije.
 • Kongenitalni poremećaji. Neki mačići rođeni su s abnormalnim razvojem zdjeličnih organa. U takvim slučajevima, prekršaji su otkriveni u vrlo ranoj dobi.
 • Unutarnje ozljede. Pad s visine, borba, neuspješni skok, udar – svi ovi čimbenici mogu uzrokovati oštećenje zdjeličnih organa. Pojava krvi nakon tjelesne ozljede ukazuje na kršenje integriteta sluznice izlučnih sustava. Potrošnja predmeta koji nisu namijenjeni hrani dovodi do njihove štete.Činjenica da mačka kroči krvlju u velikoj mjeri može biti uzrokovana jednim oštrim predmetom: komadom kostiju ili žicom koja je iz nekog razloga privukla pažnju životinje.
 • Paraziti. Krvarenje može uzrokovati crve koji su se naselili u crijevima ili drugim organima. Ali parazitske infekcije relativno rijetko uzrokuju pojavu krvi u tavi.
 • Trovanje. Brojni toksini uzrokuju poremećaje krvarenja. Mačka koja je otrovana, na primjer, s otrovom štakora, može hodati u posudu tekućom, s mukom i krvlju.
 • Lijekovi. Nuspojava u obliku unutarnjeg krvarenja i kao posljedica prisutnosti krvi u sastavu izmeta i urina može biti popraćeno primjenom analgetika i kortikosteroida.
 • Zatvor.
 • Poremećaj zgrušavanja krvi.

Vlasnik vjerojatno neće moći utvrditi uzrok mačje nelagode. Kada se krv otkrije u posudi, osoba treba odmah uzeti kućnog ljubimca veterinaru. Često stanje životinje zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju.

PreporučeniŠto ako mačić ne može zanijeti?

2 Metode liječenja

Načini pomoći životinja odabrani su tek nakon dijagnoze.U tu je svrhu dodijeljen dijagnostičkim studijama.

U identificiranju oštrog kamena koji oštećuje sluznicu, obavlja se abdominalna operacija radi uklanjanja. Intervencija se provodi pod općom anestezijom. Životinja provodi nekoliko dana u veterinarskoj bolnici jer treba terapiju održavanja. Urolitijaza je sklona recidivima, i kako bi se spriječilo ponovno oblikovanje kamena, potrebno je strogo kontrolirati prehranu životinje. Vrlo je poželjno prenijeti operiranu mačku na terapijsku i preventivnu hranu. Operacija će također biti potrebna pri otkrivanju unutarnjih ozljeda izazvanih prehranom bilo kojeg objekta.

Ako je uzrok krvi trovan, tada propisani postupci ovise o toksinu. No, u slučaju trovanja, bolje je odmah otići u kliniku, budući da veterinari imaju pristup specijaliziranim protuotrovima.

Postoji nekoliko uobičajenih postupaka. Mačka daje vodenu otopinu adsorbensa. To može biti aktivni ugljen, Enterosgel, Poliphepan. Životinja treba progutati najmanje 100 ml tekućine.

Kako bi se spriječila apsorpcija otrova iz mačjeg crijeva, potrebno je dati jedan od sastava koji obuhvaća želučanu sluznicu. To su:

 • izvarak lanenog sjemena;
 • bjelanjak razrijeđen vodom;
 • mlijeko;
 • škrob pasta.

Ovi proizvodi, poput adsorbenta, mogu se dati samo nakon prestanka povraćanja. Nakon 3 sata, bilo koji laksativ, kao što je ricinusovo ulje, tekući parafin, otopina magnezija (2%) ili natrij sulfata, usisan je u bolesnu mačku. Dopušteno je koristiti klistir.

Kako bi neutralizirali djelovanje otrova s ​​antikoagulansnim svojstvima, propisane su intramuskularne injekcije lijekova koji normaliziraju zgrušavanje krvi. Zajedničko rješenje je vitamin K (jednokratna doza – 1-2 ml). Liječenje traje dugo: najmanje 2 mjeseca.

Krv u urinu i izmet mačaka pojavljuje se iz raznih razloga. Samo liječnik može napraviti točnu dijagnozu i pronaći odgovarajući tretman za bolesnu životinju. Propisana terapija može trajati nekoliko dana ili mjeseci. Ali u teškim slučajevima lijekovi se propisuju za životinje za život.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: