🐈 Mačka ne ide u zahod nakon sterilizacije - što učiniti

Mačka nakon sterilizacije ne ide male

Sterilizacija je veliki stres za životinju. Postoperativno razdoblje može biti popraćeno nekim neočekivanim događajima vlasnika. Čini se da mačka nakon sterilizacije ne ide na zahod. To može biti simptom komplikacija, kao i normalna reakcija na operaciju.

sadržaj

 • Mogući uzroci
 • Opasni uvjeti

Mogući uzroci

Način na koji se kućni ljubimac odmakne od operacije, a vrijeme oporavka ovisi prije svega o njegovim fiziološkim karakteristikama.

Neke se mačke mogu vratiti nekadašnjem ponašanju i načinu života u danu, a netko će trebati dulje razdoblje prilagodbe.

Ako mačka ne pee nakon sterilizacije, dodatno se moraju procjenjivati ​​sljedeći čimbenici:

 • Unos tekućine, Ako životinja ne pijete, onda nema potrebe ići na zahod. Moramo dati mačku vrijeme – čim želi piti, možete očekivati ​​da će uskoro započeti i pisati.
 • Prisutnost dodatnih simptoma: U slučaju kada mačka nakon sterilizacije ne hoda malom, ne osjeća nikakvu ozbiljnu nelagodu, najvjerojatnije u idućih nekoliko sati tijelo će se oporaviti i kućni ljubimac će ponovno početi urinirati.Ako, osim što ne želi otići na zahod, životinjski mah glasno, nervozan, očito bolan, rep se drhti ili se temperatura diže, to je uzrok zabrinutosti i neposredni posjet veterinari.
 • Postoperativna deka, Budući da njezina prisutnost na tijelu može ljubimcu nervirati, ponekad mačka ne odlazi u toalet. Možete pokušati privremeno ukloniti uređaj, ostavljajući kućnog ljubimca pod stalnim nadzorom.
 • Nesvjestan izlučivanje urina, Nakon sterilizacije, ljubimac iz slabosti jednostavno ne može posjetiti ladicu, oslobađajući malu količinu mokraće, na licu mjesta. Možda je čak i nekoliko kapi, ali njihova prisutnost već odbacuje opasnu verziju države.

© shutterstock

Zatvor može se smatrati odsustvom defekacije više od jednog dana. Međutim, uz mirno ponašanje mačke nakon sterilizacije, ne možete se brinuti ako stolica ne traje do tri dana. To je osobito istinito u slučaju kad mačka jede vrlo malo. Ako se istodobno životinja ne druži, ne pomiče i ne pokazuje znakove snažne tjeskobe, stolica će se oporaviti.

Često postoji konstipacija kod mačke nakon anestezije. To je zbog usporavanja svih procesa u tijelu.

Kako bi se izbjegla ova situacija, nakon sterilizacije, potrebno je hraniti mačku tekućinom, bujonom, privremeno isključujući čvrstu hranu iz prehrane.

Ako nema stolice predugo i postoje promjene u ponašanju životinje koje ukazuju na nelagodu, mogu se primijeniti laksativi. Za mačke zajednička je mogućnost vazelinovog ulja ili Microclyster MicroLax. Tijekom prilagodbe hrane za životinje ne preporučuje se.

Opasni uvjeti

Posebna pozornost treba posvetiti slučajevima kada mačka nakon sterilizacije uopće ne urini za više od jednog dana i ne može "biti velika" više od tri dana. Ako pored ovog problema postoje i drugi opasni znakovi, odmah se obratite veterinaru:

 • gubljenje ili upala šavova;
 • povećanje temperature trećeg dana nakon sterilizacije od 39 ° C i više;
 • spuštanje temperature do 37 ° C i manje;
 • nemirna ljubimca;
 • odbijanje jesti ili piti više od jednog dana;
 • tvrdog trbuha.

Moguće komplikacije u ovom slučaju mogu biti crijevna opstrukcija, volvulus, unutarnje krvarenje ili upala na mjestu skuta.Takvi učinci nakon sterilizacije vrlo su rijetki.

Sterilizacija je jednostavna operacija, složenost odgovarajuće apendektomije kod ljudi. Najčešće, to ne šteti zdravlju mačke.

Nepovoljni postoperativni tečaj može biti posljedica neodgovarajućeg rada kirurga, uporabe ne sterilnih instrumenata, ulaska prljavštine u površinu za šivanje ili životinjskog ranjavanja. Da biste izbjegli ozbiljne komplikacije preporučljivo je ne ukloniti deku od kućnog ljubimca tijekom tjedna.

Općenito, kada mačka ne ode u WC nakon sterilizacije, češće nego ne, ništa se ne smije učiniti. Potrebno je samo čekati dok ne dođe na život, a drugi dan stolica se obično vraća na normalu. Nije potrebno samozavaravanje – u slučaju alarmantnih simptoma, važno je savjetovati se s liječnikom na vrijeme.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: