🐈 Mačka limping na prednji šapa bez vidljive štete: što učiniti?

Mačka limping na prednji šapa: uzroci i liječenje

Mnogo je razloga zbog kojih mačka može zalupiti prednjoj šupljini. Međutim, vidljivi znakovi problema, poput rane ili otekline, nisu uvijek prisutni. Često dijagnoza može biti samo veterinar s testovima ili medicinskim instrumentima. Vlasnik je u stanju samostalno prepoznati takve probleme s izraženim vanjskim znakovima, kao što su prijelom, rana ili lomljenja. Liječenje u svim slučajevima treba propisati liječnik. Terapija, intenzitet i trajanje izravno ovise o vrsti i ozbiljnosti bolesti.

  • 1. Uzroci hromosti
  • 2. Metode liječenja
  • 3. Prevencija

1 Uzroci hromosti

Često, kršenje funkcija prednjih kuka mačke posljedica je činjenice da je vlasnik stao na njezinu šapu, stisnuo je ili nešto ostavio na nju. Limp ostaje neko vrijeme bez vidljivih oštećenja ili boli kada se dotakne – na taj način životinja pokazuje mučenje. Ako incident nije doveo do ozljede, normalno se hodanje i ponašanje obnavljaju nakon nekoliko sati. U nedostatku drugih znakova, osim hromosti, veterinari savjetuju da pričekaju dan, osiguravajući životinjski odmor i ograničavajući njegovu pokretljivost.Ako problem i dalje postoji, morate otići u bolnicu radi dijagnoze i izbora liječenja.

Uzroci hromosti mogu biti:

  • Osteomijelitis. Bolest je karakterizirana djelomičnim uništenjem koštanog tkiva. Bolest se može razviti na bilo kojem dijelu i utjecati na osobe mlađe od 2 godine. Osteomijelitis je osobito karakterističan za perzijske mačke i vrste na bazi pasmine. Pretpostavlja se da ga izazivaju genetički čimbenici.
  • Osteochondrosis. Limping se razvija zbog stezanja korijena kralježnice, koja je nastala uslijed kršenja formiranja hrskavice. Bolest je svojstvena starim mačkama. Ovisno o težini, kućni ljubimac može šepati ili skoro potpuno izgubiti kontrolu nad prednjim (stražnjim) udovima.
  • Lakta displazija. Bolest utječe na zglobove prednjih šapa. To je rijetkost i razvija se uglavnom u pedigreed pojedincima. Jedan od razloga – loš izbor. Dysplasia se može pojaviti u mladoj dobi (do 2-3 godine) i biti naslijeđena.
  • Zarazne bolesti. Jedan od najčešćih uzroka je zarazna virusna infekcija.Poremećaj, među ostalim simptomima (groznica, ulkus u ustima, opća krutost), promatrana je u ranoj fazi infekcije kod mačića i odraslih. Uvjet traje 48-72 sata. Ozbiljnost hromosti ovisi o soja virusa i imunitetu mačke.
  • Artritis i artroza. To su vrste dobnih bolesti koje su karakterizirane upalom i degeneracijom zglobova.
  • Frakture, modrice, krhotine i druge ozljede. U takvim slučajevima, uzrok nijansiranja je obično odmah vidljiv zbog oticanja pogođenog područja, krvarenja ili lokalnog porasta temperature. Ali ponekad je problem nevidljiv., Pad, na primjer, može dovesti do pucanja u kost ili suze vezivnog tkiva. Simptomi, poput slabosti i boli, prolaze relativno brzo, ali postoji opasnost od trajnog oštećenja strukture tijekom naknadne ozljede.

Neki uvjeti zahtijevaju operaciju, dok drugi dopuštaju liječenje kod kuće. Najčešće se pristupi kombiniraju.

PreporučeniZašto mačka limping na njegovu stražnjoj šapa bez vidljivih ozljeda i što učiniti u ovoj situaciji?

2 Metode liječenja

Ako je nestabilnost potaknuta infekcijom, uzrok se najprije eliminira.Brojne bolesti, kao što je kalcirozoza, nemaju specifičnu terapiju i liječene su širokim spektrom antibiotika u kombinaciji s imunostimulansima, protuupalnim lijekovima i vitaminima. Fizikološku dozu od 12,5 do 22 mg po kilogramu tjelesne težine može se davati 7 do 10 dana tijekom mačaka. Antibiotici su neophodni za zaštitu tijela oslabljenog virusom od bakterijskih infekcija.

Protuupalni lijekovi – zajednički tretman za probleme s kosturima i zglobovima. Ketofen je nesteroidni lijek propisan za artritis i druge poremećaje. Često se koristi u obliku subkutanih injekcija (otopina u koncentraciji od 1%) ili tableta (jednom dnevno). Mačke su propisane i kortikosteroidi. Dexametazon je jedan od najmoćnijih lijekova u ovoj kategoriji. Lijek se daje životinji u obliku injekcija (0,1-1 ml, ovisno o stanju ljubimca), ali samo na preporuku veterinara. Kada se puknu, koriste se i alergije protiv bolova (No-shpa, Papaverin, itd.).

Trajanje i intenzitet liječenja ovise o bolesti. Sam osteomijelitis nestaje s godinama. Osteokondroza, artritis i artroza često se pretvaraju u kronični oblik.U ovom slučaju, vlasnik ostaje zaustaviti izbijanje bolesti s protuupalnim i analgeticima. U teškim oblicima potrebna je operacija, u kojoj čak može zamijeniti zahvaćeni zglob protezom.

Vrsta, doziranje i kombinacija lijekova određuje veterinar. Pokušaji samoobradovanja stvaraju rizik od alergija i drugih ozbiljnih posljedica.

Ako životinja pokaže prijelom, ozlijeđeni dio mora biti imobiliziran. Zatim se kućni ljubimac mora odnijeti na veterinara, koji će postaviti kost, nanositi lijevanu (popravljajući zavoj) i obavljati druge manipulacije. Ako je šupljina uzrokovana lomljanjem, možete sami pokušati riješiti problem. Da biste to učinili, bolje je koristiti pomoć partnera ili popraviti životinju, jer neće dopustiti pregledavanje šape, koja se ne pojavljuje zbog stranog tijela. Kao i kod ljudi, razbojnik se odstranjuje iglom (pin) i cijepi s prethodnom sterilizacijom pogođenog područja. Nakon manipulacija, mačka će nastaviti šepati neko vrijeme. Ako šapa boli duže od nekoliko sati, preporučuje se da se posavjetujte s liječnikom zbog rizika od prisutnosti ostataka uslijed lomljenja ili ozljede ekstremiteta.

3Profilaktika

Neke pasmine su genetski predisponirane za bolesti koje uzrokuju nestabilnost. Univerzalni čimbenici rizika za takvo stanje su nezdravna prehrana, neaktivni način života i prekomjerna znatiželja. Da biste zaštitili svoje ljubimce od hromosti, trebate prilagoditi njegovu prehranu, ograničavajući upotrebu proizvoda s kalcijem. Životinje čija je aktivnost smanjena zbog starosti, kastracije (sterilizacije) ili nedostatka pristupa ulici treba redovito igrati. Ako je moguće, možete imati drugi ljubimac. Kako bi se zaštitili od ozljeda i krhotina, kretanje životinje ograničeno je na razdoblje popravka, općeg čišćenja, incidenta, poput obrnutog stola s jelima i drugih događaja s velikim brojem opasnih predmeta na podu.

Claudication je čest problem u obitelji mačaka. Stanje rijetko prijeti životu kućnog ljubimca, ali ponekad ukazuje na ozbiljne patološke promjene u tijelu. Ako ona ne prolazi kroz dan sama ili nakon jednostavnih manipulacija (uklanjanje stranog tijela, anestezije, uvođenje laganih protuupalnih lijekova), trebate se posvetiti stručnoj pomoći.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: