🐈 Leopard mačka - fotografije, opis pasmine

Mačka leoparda

1

Domaća mačka leoparda bit će dobar četveronožni prijatelj za ljubitelje egzotičnih životinja. Te životinje pripadaju bengalskoj pasmini. Važno je preuzeti odgovornost za odgoj, a zatim ćete dobiti lijep ljubimac koji je izgledao kao da dolazi iz džungle.

sadržaj

 • Izvanredne osobine
 • Karakter i ponašanje
  • Što trebam tražiti?
  • Što hraniti?
  • Dostupne su sljedeće opcije hranjenja:
 • Kako se brinuti?
  • zdravlje
 • Mogućnosti boja

Izvanredne osobine

Azijska leopardna mačka (Prionailurus bengalensis) je divlji grabežljivac. Ta životinja živi u Južnoj i Jugoistočnoj Aziji. Bengalska pasmina je uzgojena prelaskom predstavnika azijske pasmine leoparda s običnim domaćim mačkama.

Rezultat je bilo graciozno stvorenje s lijepom grabežljivom bojom, ali istodobno i drugačiji karakter.

Mačka leoparda ima kratki kaput i srednja je. Tijelo je mišićavo. Uši su male i zaobljene. Težina je oko 5 kilograma kod mačaka i 6-8 kilograma kod mačaka.

Karakter i ponašanje

Unatoč grabežljivom izgledu, mačka leopard obojena je vrlo prijateljska. Oni su prijateljski, a ne agresivni s domaćinima. Kod stranaca može postojati oprez, ali ovo je normalna reakcija. također treba imati na umu da ove mačke imaju snažan lovački instinkt, Iz tog razloga, ako namjeravate "držati leopard", pernati kućni ljubimci i glodavci u kući nemaju mjesta.

Po prirodi bengalski izrazito osjetljiv i posvećen njihovim vlasnicima. Ovo je jedna od rijetkih pasmina čiji predstavnici stvarno trebaju komunicirati s ljudima. Mačka s bojom leoparda je vrlo aktivna i bit će zainteresirana za istraživanje svih namještaja u kući.

Stoga, kako biste izbjegli pustošenje, bolje je kupiti nekoliko igračaka. Poželjno je da su na štapiću i da proizvode zvukove šuškanje.

Te životinje, prema rasponu zvuka, vrlo su slične tigra. Sviđaju meow, komunicirati na taj način s njihovim gospodarima, ili režati kad jesti.

© shutterstock

Što trebam tražiti?

Bengalis je potrebno odgoditi od ranog doba. uključujući:

 • Morate uljudno ali agresivno pokazati svog ljubimca što je ponašanje prihvatljivo.U tom slučaju, mačići poput leoparda, kao i mala djeca, mogu nastaviti ponavljati svoje pjege.
 • Trebalo bi biti vjerojatnije da će uzeti ljubimca u svoje ruke, glačati. U odrasloj dobi, oni ne vole češku ljubav. Stoga, ako ne želite da vaša mačka leoparda postane divlje i bolesno, važno je dati dovoljno pozornosti od ranog doba.
 • Mačići su se brzo priviknuli na pladanj. Imajući u vidu da vole zakopati nešto, stoga će najbolje ispunjavanje biti čisti pijesak ili materijal slične strukture.
 • Nemojte se iznenaditi ako će vas kućni ljubimac pitati u kadi. Ovo je uobičajena pojava. Leopard mačke su izvrsni ljubitelji vodenih tretmana. Oni vole ne samo plivati, već i zabavne igre s vodom.
 • Bengalis, kao što je već navedeno, poput raznih igračaka. Ali to ne bi trebalo biti jednostavni predmeti, poput loptica. To je zbog činjenice da ova pasmina ima vrlo razvijen um, pa je dosadno igrati se jednostavnim stvarima.
 • Neprihvatljivo je pokazati agresiju mačkama bilo koje pasmine, a osobito Bengalzima. Možete pokušati sljedeći trik: pljeskati svoje ruke i poredati fu. Možda će vam trebati nekoliko takvih ponavljanja prije nego što se mačić sjeća lekcije.

Općenito, ove mačke razvile su inteligenciju, pa se lako zapamtiti i izvršavati naredbe. Važni čimbenici su: navikli su životinju na kućne uvjete prije prodaje ili ne, i u kojoj je dobi kućni ljubimac uveden u kuću. Biti naviknut živjeti kod kuće i uzeti u ranoj dobi (prije nego što se postigne godinu dana) mačka će se lakše prilagoditi.

Čim se u vašoj kući pojavio mali Bengali, važno je odgovorno pristupiti njegovu odgoju.

Veterinari preporučuju uporabu posebnih naredbi, na primjer, "ne!". Dakle, ljubimac će moći shvatiti što vlasnik čeka za njega. Vigilance se nikada ne smije koristiti na bengalskoj mačkoj pasmini. Treba imati na umu da je njegov udaljeni predak divlji grabežljivac i, stoga, u njemu se mogu probuditi prirodni instinkti.

Što hraniti?

Bengali imaju vrlo osjetljivi probavni sustav zbog skraćenih crijeva. Ova značajka su naslijedili od divljih predaka. Važno je pažljivo uvesti novu hranu i hraniti se dijetama leopardnih mačaka., Inače, moguća su i proljev i ozbiljniji problemi s trbušenjem.

Dostupne su sljedeće opcije hranjenja:

 • prirodni proizvodi – perad, meso;
 • industrijska hrana;
 • kombinacija prirodne hrane i posebne hrane za životinje.

Najbolja opcija bi bila uravnotežena prehrana, uključujući prirodnu hranu i kvalitetnu hranu. Može se dogoditi da ljubimac ne želi jesti hranu koja je namijenjena. U tom slučaju morate slušati njegove želje i dodati hrani poseban kompleks vitamina i minerala za životinje.

© shutterstock

Kako se brinuti?

Unatoč svojoj jedinstvenosti i neobičnom izgledu, mačke s leopardom ne zahtijevaju posebnu njegu. Kao i bilo koji drugi ljubimac, tvoj ljubimac će morati očistiti uši, češljati vunu, ponekad trim kandže.

Bengali imaju vrlo kratku kosu. Briga o ovoj vrsti vune obično nema nikakvog problema. Ali ponekad ih možete češljati s posebnim četkicom, brišući unatrag i vrat. To će biti ne samo ugodno za mačku, već i vrlo korisno, jer takav češljanje pruža izvrsnu masažu. Ako kućni ljubimac nigdje nije prljav, nije ga potrebno prati tekućom vodom.

Ali činjenica da je poželjno redovito obavljati vlasnika za vašu bengalsku mačku – obavlja nokte za šišanje.Dovoljno je to učiniti jednom tjedno. Osim toga, mačka leoparda mora imati posebnu kandžu.

Bengali su vrlo aktivni pa su češće na svježem zraku. Za praktičnost, tijekom hodanja, možete ih priviknuti na ovratnik ili remenje, oni to smatrati mirno.

zdravlje

Iz prirode mačke poput leoparda imaju snažan imunitet na leukemiju. Ali oni imaju sklonost nekim genetskim bolestima:

 • Hipertrofična kardiomiopatija je jedna od bolesti srca, karakterizirana iznenadnom smrću.
 • Upalna bolest crijeva (naročito kod neuteriranih mačaka).
 • Leukemija (rak krvi).
 • Zbog činjenice da bengalska mačka ima prilično nježni stomak, može doći do trovanja hranom, pa uvijek pažljivo pratite prehranu životinje.

U ovoj fazi uzgoja bengalica, uzgajivači pokušavaju osloboditi ovu vrstu pasa iz gore navedenih bolesti. Međutim, nažalost, ovo nije jako dobro za rad.

Općenito, mačke s bojom leoparda razlikuju se po dobrom zdravlju i izdržljivosti. Očekivano trajanje života može doseći 15-20 godina., Jedini caveat, apsolutno ne mogu tolerirati usamljenost. Stoga se ne mogu ostaviti na miru dugo vremena, potrebno je igrati se i hodati s njima. Ako ste jako zauzeti ili niste spremni za pokretanje druge životinje, tako da mačka neće biti dosadno u vašoj odsutnosti, ova pasmina neće raditi za vas.

Mogućnosti boja

Mačke Leopard naslijedile su boju s uzorkom nazvanu tabby – maca uočena poput leoparda. Ovo je jedinstvena značajka za koju su bengalsci toliko skloni.

Ovisno o pozadini kaputa, boja tabbya podijeljena je na sljedeće vrste:

 • Smeđe (smeđe tabby). Ovom bojom mačka izgleda poput leoparda. Na pijesku obojene vune su crne mrlje.
 • Srebrni (srebrni tabby). Ovom bojom vaš ljubimac izgleda poput snježnog leoparda. Pozadinska vuna – srebro.

Ove dvije vrste dalje su podijeljene u tri kategorije, uzimajući u obzir sliku:

 • Uočena. Životinja je prekrivena točkama koje imaju jednoliku tamnu boju.
 • Rozetchaty. Ovo je ime izašlo zbog neobičnih mrlja koje imaju jasan tamni rub i lakši centar (oni se nazivaju "rozete"). Ova boja leopard mačaka se smatra klasičnim, dakle, najpoznatiji i popularniji.
 • Mramor.S ovom vrstom boje na tijelu životinje nema očitih mjesta, ali postoje prekrasni tamni obrasci. Njihov oblik i veličina mogu biti različiti.

Među klasičnim opcijama vrijedi spomenuti tzv. "Leopardetta" boju. On je najbliži divljim prirodnim mogućnostima. Boja je tamna čokolada ili tan. Za mramornu boju leopard mačke "Sorrel" karakterizira mrlje boje kave na zlatnoj pozadini. Rep je ukrašen tamnim vrhom. Osim životinja s klasičnom bojom, također su uzgojene crne i plave bengalske.

Boja ugljena ponekad se naziva smeđom tabby, ali ipak imaju određene razlike. Pozadina kaputa u toj boji ima hladnu hladovinu. Nos i obrve su ugljeni crni, s "čašama" oko očiju svijetle boje.

Plava boja ove pasmine smatra se rijetkost., Pozadina vune je sivo-plava s metalnim sjajom. Boja mrlja je vrlo neobična – siva, bijeljena u plavoj boji. Još jedna rijetka opcija – vrlo lagana vuna jedva zamjetljiv uzorak, tako da se te mačke nazivaju snijeg bengals.

Dugački keksi su ranije odbijeni, ali sada im se ljepota cijeni.Za ovu neobičnu značajku, takvi predstavnici pasmine nazivaju se svileni bengals ili kašmiri.

Prije kupnje bengalske mačke, preporučujemo da pročitate opis rodoslovlja kako biste bili sigurni da je najmanje pet generacija odvojena od neposrednog pretka pasmine azijskih leoparda. U suprotnom, kućni ljubimac može imati izrazito neugodan karakter.

Treba napomenuti da, kao čovjek, svaka životinja ima svoje osobne karakteristike. Svaki kućni ljubimac ima svoje vlastite navike, karakter i bolest. Ali ono što je svima njima važno je ljubav i pažnja vlasnika.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: