🐈 5 razloga zašto mačka nakon kastracije ne ide na zahod

Mačka je prestala k vama kastrirati.

Bez obzira na to koliko je kastracija sigurna za mačku, ona je i dalje operacija, nakon čega je kućni ljubimac pod stresom barem nekoliko dana. Čini se da mačka nakon kastracije ne ide na zahod za male i velike. Takav problem može biti posljedica šoka ili ozbiljne poremećaje u životinjskom tijelu.

sadržaj

 • razlozi
 • Što učiniti
 • nalazi

razlozi

Fiziološke karakteristike i priroda mačke imaju veliki utjecaj na to kako će proći razdoblje rehabilitacije. Ako je životinja bila aktivna prije kastracije i nije imala zdravstvenih problema, tada će se lakše odmaknuti od operacije.

Apatični i letargični ljubimac najvjerojatnije će u prvih nekoliko dana ležati na jednom mjestu, odbijajući hranu i piće.

Međutim, treba imati na umu da, kao i kod bilo koje operacije, postoji opasnost od komplikacija. Ne možete zanemariti simptome. Najčešće mačka ne pije nakon kastracije zbog sljedećih razloga:

 1. dehidracija, Tijekom operacije u kućni ljubimac je instaliran urinarni kateter, koji uklanja sve mokraće. Tu je i blagi gubitak krvi. To znači da tekućina u tijelu nakon kastracije postaje manje.
 2. Odbijanje piti, Ako mačka ne pijete, on jednostavno nema ništa za mokrenje.
 3. Urina kamenje, Nakon postavljanja katetera, može se pojaviti urolitijaza – kamenje se kreće s mjesta i može ometati izlijevanje urina. U ovom slučaju, ljubimac će biti nemiran, jer se bolovi i grčevi javljaju tijekom uriniranja. Problem zahtijeva hitnu žalbu na veterinarsku kliniku.
 4. Upalni proces, Ovo je moguća komplikacija kastracije. Ako je šav zarazan, a mačka ne ide u zahod i pretjerano je uznemirena, također je potrebno pokazati ljubimcu liječniku.
 5. Izlučivanje urina u malim porcijama. U oslabljenom stanju ili pod djelovanjem stresa, mačka jednostavno ne može hodati na pladnju. Istodobno se opaža propuštanje urina. Nema ništa opasno. Kad se mačka odmakne, ponovno će početi urinirati, kao i prije. Čak i nekoliko kapi ukazuju da nema blokade u uretru.

© shutterstock

Glavna stvar koju trebate znati: nedostatak mokrenja u mačiću koji traje više od jednog dana je opasni znak. Ovo stanje predstavlja prigodu za trenutne posjete veterinarki.

Često možete vidjeti zatvor kod mačke nakon anestezije. To se događa zbog opuštajućeg učinka koji inhibira rad svih organa.Da biste smanjili opterećenje gastrointestinalnog trakta, trebate hraniti mačku tekućim hranom, privremeno uklanjanjem suhe hrane iz prehrane. Općenito, prehrana pasa nakon kastracije bi se trebala značajno promijeniti. Prekomjerno hranjenje neuteriranom mačkom može dovesti do pretilosti i srčanih problema.

Što učiniti

Prvi dan nakon kastracije, mačka uopće ne smije jesti ili piti, a kao rezultat toga, ne posjetite ladicu. Neophodno je staviti zdjelu vode unutar svog dosega., i čim želi, sigurno će piti.

Uz dugotrajnu zatvor i nemirno ponašanje kućnog ljubimca mogu se koristiti laksativi. U mačaka najčešće se koriste mikrokristali Mikrolax i tekući parafin. Pa ipak, ne biste trebali zloupotrebljavati samo-lijekove. Obavijestite svog liječnika ako imate dodatne simptome:

 • Prekomjerna zabrinutost mačke, što ukazuje na bol i nelagodu.
 • Upala ili ublažavanje kirurških šavova.
 • Tjelesna temperatura iznad 39 ° C ili niža od 37 ° C
 • Apatično stanje i letargija mišića više od jednog dana nakon kastracije.

Postoje i drugi znakovi koji zahtijevaju savjetovanje s veterinarom.Ako sumnjate na bilo kakve komplikacije, čak i ako niste sigurni, bolje je pokazati životinju specijalistu.

Ako mačka odbija piti dugo vremena, možete ga piti vodom pomoću štrcaljke bez igle. I ovdje ne preporučuje se hranjenje mačke silom, Prvoga dana nakon operacije tijelo ne mora biti spremno za upotrebu. Čim se unutarnji procesi obnove, ljubimac će ponovno jesti.

© shutterstock

Ako nema komplikacija, mačka će otići u WC čim postane jača. Prvi dan nakon kastracije najteže je za mačku. Čim završi razdoblje prilagodbe, vratit će se u bivši ritam života.

nalazi

Komplikacije nakon kastracije su prilično rijetke. Stoga, da bi zvuk alarma u nedostatku njihovih očitih znakova ne vrijedi. Mokrenje se normalizira u roku od 24 sata, a defekacija u prosjeku nakon 3 dana. Ako mačka ne prođe kroz prvih nekoliko dana "u velikoj" i ne osjeća nelagodu, još je bolje u smislu zacjeljivanja rana. Usklađivanje s potrebnim pravilima skrbi za kućnog ljubimca nakon operacije omogućit će mu da se brže obnovi.

U tom razdoblju važno je obratiti pažnju na to, zaštititi ga od stresa, potisnuti ga i preuzimati češće.

Tijekom tjedna mačka se u potpunosti prilagođava i vraća u svoj uobičajeni ritam života, ponekad prilagođen novim uvjetima. Ponašanje se može promijeniti ili ostati ista, no učinci kirurške intervencije se više ne upućuju.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: