🐈 5 razloga zbog kojih mačić iz usta šlja

Mačić je drooling – uzroci i liječenje

1

Ako odlučite imati ljubimac i vaš izbor je pao na mačku – budite pažljivi, osim kućnog ljubimca, ti kućni ljubimci mogu uzrokovati nevolje, jer su podložni mnogim bolestima. Najčešći problem je kada mačić prelijeva. Neiskusni vlasnici ne smiju pridavati važnost za to ili, naprotiv, zaboraviti alarm bez razumijevanja razloga, a vrlo često ovaj fenomen ima potpuno prirodnu prirodu.

sadržaj

 • Sliva funkcionira, što je to i kada je vrijedno početi brinuti
 • razlozi
 • Simptomi i liječenje

Sliva funkcionira, što je to i kada je vrijedno početi brinuti

Saliva je vrlo važna tekućina koja pomaže mačiću da jede hranu., Vlaži krutu hranu, spaja male komadiće, olakšava gutanje. Osim toga, slina ima baktericidna svojstva i štiti usnu šupljinu od mehaničkih oštećenja. Ako primijetite da mačić teče sline iz usta, ne bi smjele odmah krenuti u veterinarsku kliniku – razlozi mogu biti prilično bezopasni. Na primjer:

 • salivation može objesiti u očima hrane ili ako mačić miris nešto ukusno;
 • mačići mogu "skočiti s užitkom" u pravom smislu riječi.Ako ljubimac svog ljubimca i on mu se sviđa, malo je vješanje sline sasvim normalno;
 • Naravno, sline će biti više kad mačić jede;
 • jaki osjećaji i žive emocije također utječu na salivation;
 • kad uzimate gorku ili samo neugodne lijekove, možete primijetiti i obilno izbacivanje sline.

U svim tim slučajevima, pretjerana mačka salivacija je norma. No, ako niste pronašli gore navedene čimbenike, a slina se dugo vremena neprestano oslobađa dovoljno velikom količinom – vrijedi pokazati vašem ljubimcu liječniku i početi liječiti.

© shutterstock

razlozi

Razlozi zašto mačić mnogo drogira. Neki od njih mogu se samostalno identificirati, no ipak je bolje povjeriti mišljenje stručnjaka. Samo iskusni veterinar moći će pažljivo ispitati vaš mačić, napraviti dijagnozu i propisati tijek liječenja. A upravo ovisi o njemu o razlogu zbog kojeg je mačić objesio slinu.

Dakle, što može uzrokovati tako neugodan fenomen kao veliku količinu drobljenja? Zapravo, postoji mnogo sličnih čimbenika – od svih oštećenja ozbiljnih bolesti:

 1. Najčešći razlog je vuna u mačkome trbuhu, Naravno, rijetko je u mačićima da se takva situacija događa, ipak, to je upravo akumulacija vune u želucu u obliku nakupine impresivne veličine koja uzrokuje snažno slinjenje. Potrebno je olakšati životinjama da sve to uhvati.
 2. Dalje, ne manje uobičajeni razlog – stranih predmeta u ustima ili probavnom sustavu, Nepažnja vlasnika i znatiželja mačića može se pretvoriti u problem s vješanjem slina, a može se riješiti samo uz pomoć stručnjaka koji može pružiti stručnu pomoć.
 3. Saliva u velikim količinama može se osloboditi tijekom trovanja.
 4. Alergije također utječu na proces salivacije.
 5. Virusne i onkološke bolesti mogu izazvati poultalizam.

Najstrašnija bolest, čiji je simptom puštanje velike količine sline – bjesnoće. Ova bolest je neizlječiva i smrtonosna. Ali, ako vaš ljubimac još uvijek podigne ovu nevolju, slina se neće stajati prozirna, ali u obliku pjene životinja će se bojati svjetla i ponašati se izvan okvira.

© shutterstock

Simptomi i liječenje

Prije nego što počnete s liječenjem, vrijedi shvatiti razloge za slijeđenje mačića. To ovisi o tečaju koji imenuje liječnika. I kako bi se utvrdilo da se sline počelo oslobađati u većim količinama, potrebno je obratiti pažnju dodatni znakovi koji se mogu pojaviti paralelno s hipersaliviranjem.

 • Promjena apetita. U pravilu, sve se smanjuje ili nestaje.
 • Promjena postavki. Mačka može odbiti čvrstu hranu.
 • Promjena ponašanja, prekomjerna agresija.
 • Mučnina ili povraćanje.
 • Težina gutanja.
 • Neugodan miris iz usta.
 • Mačka može trljati njušku mnogo češće.

Ako primijetite bilo kakve znakove koji su popraćeni obilnom slinom, odmah se posavjetujte s liječnikom., Ako ste odgovoran vlasnik, odmah razmotrite promjene. Liječnik će dijagnosticirati i propisati liječenje, a vaš zadatak je da slijedite sve njegove preporuke i da učinite sve što je moguće za brzu oporavak vašeg ljubimca. Ništa vam neće podnijeti da malo više volite i brinete za svog mačića, ali za njega je gotovo jednako važno kao i pravilna briga.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: