🐈 Četvrta mačka: 4 razloga da to učinite odmah

Mačevanje mačaka

Chipping maca je moderna metoda elektronske identifikacije životinje. Danas, čips se ugrađuju ne samo u sisavcima poput pasa ili mačaka, već i raznih vrsta glodavaca, ptica, pa čak i riba. Pročitajte što prednosti pružaju kopiranje za kućnog ljubimca i vlasnika.

Četvrta mačka je implantacija (umetanje) čipa ispod kože kućne ljubimce.

takva Mikrokip sadrži jedinstveni broj petnaest znamenki, koji je pojedinačno dodijeljen svakoj životinji., Struktura koda ovisi o proizvođaču, ali približno predstavlja sljedeći skup brojeva:

 • prve tri znamenke crtičnog koda zemlje u kojoj je životinja bila mikročipirana, obično je to "804" za Ukrajinu i "643" za Rusiju;
 • nakon čega slijedi "0" kao znak koji razdvaja kodove;
 • troznamenkasti kod proizvođača čipova (imajte na umu da su čipovi licencirani i "sivi", licence jamče kvalitetu i sigurnost vašem ljubimcu, a registrirane su iu Međunarodnom odboru za registraciju životinja "ICAR");
 • osam znamenki jedinstveni broj dodijeljen točno vašem ljubimcu.

Kako je to?

Mikrokip je kapsula koja sadrži mikročip.Veličina ove kapsule je nešto veća od zrna riže.

Sama kapsula izrađena je od sterilnog biokompatibilnog stakla, što ne predstavlja opasnost životu životinje, pouzdano štiti čip s informacijama i sprječava migraciju čipa kroz tijelo kućnog ljubimca.

Čitaj također: Zašto mačka treba veterinarsku putovnicu?

Kako je implantacija čipa?

Uključeno je poseban aplikator, sličan štrcaljki, s kojim je čip ugrađen u životinju. Također u setu nalazi se plastična kartica koja izgleda kao redovna kreditna kartica, na ovoj se kartici dupliciraju sve informacije iz čipa. Set za usađivanje jednokratnu, u sterilnom i zapečaćenom pakiranju.

Psi i mačke čip implantirana u području između lopatica, Uobičajeno je da su životinje uklonjene prije prvog cijepljenja. Ako nije bilo potrebno prethodno ugraditi čip, implantacija se izvodi u bilo kojoj dobnoj skupini.

Čišćenje ne zahtijeva anesteziju, jer nije više bolno od, primjerice, cijepljenja.

Chipping je ubrizgavanje na životinjama na grebenu.

Nakon ugrađivanja čipa, obvezno ulazak u veterinarsku putovnicu mačke, zalijepljena je posebna naljepnica, a mačka je registrirana u elektronskoj bazi podataka.

Kako čitati podatke s čipa?

Na ulazu u zemlju na mjestu veterinarske kontrole, postoje posebni uređaji koji skeniraju podatke iz čipa životinje i prikazuju primljene informacije na zaslonu uređaja.

Mikrokip ne stvara zračenje, već reagira samo na polje koje emitira čitač. To jest, čip ne predstavlja nikakvu potencijalnu opasnost od zračenja ni za mačku ni za vlasnika.

Sada kopanje mačaka samo dobiva zamah u zemljama bivšeg CIS-a, dok je u zemljama Europske unije, Amerike i drugih, postupak je obavezan.

Prednosti kopiranja mačaka:

 • ako često putujete u inozemstvo sa svojim kućnim ljubimcem, na primjer, na izložbe, onda jednostavno nećete biti dopušteni u zemlje Europske unije bez čipa;
 • kopriva životinja je lakše pronaći ako je izgubljen ili ukraden;
 • informacije iz čipa izravni su dokazi, na primjer, na sudu činjenice da vam životinja pripada (to je važno ako ste sretni vlasnik vrlo rijetke i skupe pasmine mačke);
 • čip olakšava vođenje evidencije i identifikacije životinja u veterinarskim i drugim klinikamaorganizacijama.

Cons u zemljama ZND-a:

 • nedostatak kulture provjere i računovodstva kućnih ljubimaca, osobito uz pomoć čipova;
 • ne svugdje postoje posebni skeneri koji čitaju informacije;
 • prodaja beskrupuloznih veterinara "sivih" ili zastarjelih čipova, informacije iz kojih se ne može čitati ili nemogućnost registriranja životinje u jednu elektroničku bazu;
 • Bez obzira na vašu želju i stavove o postupku izrezivanja mačaka, jednostavno nećete biti dopušteni u ovoj ili onoj zemlji ako vaš ljubimac nema čip.

Trošak kopiranja mačaka

Ukrajina

Prosječna cijena je od 150 grivna do 300 po čipu i njegovu implantaciju.

Ruska Federacija

Prosječna cijena usluge i sam čip iznosi 750 do 1600 rubalja.

Možete dobiti detaljne informacije o postupku kopiranja mačaka, klinika, kao i elektronske baze mikročipiranih životinja u Ukrajini na web stranici //www.tracer.com.ua/, koja je uključena u međunarodni sustav Petmaxx.

U Rusiji postoje dva najveća sustava mikročipiranih životinja – to je //www.animal-id.ru/, koji je uključen u međunarodni sustav Petmaxx, i //animalface.ru/, koji je također uključen u Petmaxx i najveći europski sustav EuroPetNet.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: