🐈 5 razloga za pojavu šuga u grudima

Liječenje mačjim šlagima

Čedomosna grinja nije tako uobičajena kod mačaka. U većoj mjeri, to utječe na oslabljene, oštećene životinje s slabim imunitetom. Ipak, vlasnici se ponekad moraju nositi s tom neugodnom bolesti. Što se prije započne s liječenjem grinja, lakše će poraziti bolest, a veća je njezina učinkovitost, stoga je potrebno poznavati simptome i značajke tijeka šuga u mačaka.

sadržaj

 • Što je bradavica
 • Vrste grinja
 • Znakovi i progresija bolesti
 • Uzroci grinja šuga
 • dijagnostika
 • Liječenje i prevencija

Što je bradavica

Grinje je potkožni parazit obitelji arachnid. Veličina je mikroskopska pa je nemoguće vidjeti golim okom. Žive i množe na koži domaćina – ženka postavlja ličinke u gornje slojeve epiderme, gnječući se kroz poteze i time ozlijedivši kožu životinje. Mnogo se prilično brzo razmnožavaju, pa ako se liječenje šuga u grla ne započne pravovremeno, bolest će brzo napredovati.

Životni ciklus krpelja je 21 dan, a prvi simptomi pojave šuga u mačaka postaju vidljivi nakon 10 dana.

© shutterstock

Često se događa da mačka krpelji, ili bolje, neke od njihovih sorti, parazitiraju na kućne ljubimce već godinama, hraneći mrtve ljuske kože i sebuma i uzrokujući apsolutno nikakve simptome. I bolest se počinje očitovati u slučaju oštrog pada imuniteta, stresa koji je doživio tijekom trudnoće.

Osim toga, mačka ili mačka mogu zaraziti izravno iz bolesne životinje nosač mangan ili mangan parazit dolazi u kuću slučajno, sa ulica cipele i odjeću.

Vrste grinja

Potkožna svrbež mrlja kod mačaka ima nekoliko tipova, ali simptomi njenog izgleda bit će slični.

 • Nokoedres cati uzrokuje bolest kao što je notohedrosis. U početnoj fazi, parazit je lokaliziran na licu i vratu, a kasnije se širi cijelim tijelom, uzrokujući intenzivan svrab u životinjama, upalu i crvenilo kože, stvaranje vage. Najčešće se ovaj tip šuga nalazi kod kućnih mačaka.
 • Škodljivi novčići vrste Demodex su uvjetno patogeni paraziti. Žive na koži gotovo svake životinje, bez ikakve zabrinutosti.Ali u slučaju poremećaja imuniteta, parazit se aktivira i lokalni simptomi demodikoze pojavljuju se u mačiću ili mačiću. U teškim slučajevima, kompliciranim drugim bolestima, kao što je dijabetes, poraz postaje široko rasprostranjen.
 • Grčevi Sarcoptes scabiei uzrokuju rijetku bolest kod mačaka – sarkotoza. Čini se, u pravilu, u područjima gdje je vuna najkraća – na glavi, modi i laktovima. Može uzrokovati komplikaciju u obliku alergijske reakcije na krpelj.
 • Druga vrsta grinja šuga koja uzrokuje oticanje ušiju ili otodekozu je Otodectes cynotis. Parazitsizira samo u uhu kanalima i bez odgovarajućeg liječenja, njegovo širenje može biti ispunjeno potpunim gubitkom sluha za mačku ili mačiću.

Većina grinje koje mačke ne predstavljaju veliku opasnost za ljude i to neće doći do punopravnog šuga. Kontakt vlasnika sa bolesnom mačkom može u nekim slučajevima izazvati privremenu iritaciju kože.

© shutterstock

Međutim, Notoedresovi se prenose iz životinja na čovjeka – ne mogu se umnožiti na koži, a ipak dovode do neugodnih senzacija tijekom životnog ciklusa pa ako vidite simptome bolesti, trebali biste se obratiti dermatologu.

Kod osoba s predispozicijom za alergije, mačji krpelji mogu uzrokovati reakciju u obliku svrbeža i crvenila kože.

Znakovi i progresija bolesti

Sve vrste grinja, osim uha, uzrokuju slične simptome.

U početnom stadiju bolesti, vlasnik primjećuje da je mačka ili mačka postala nešto nemirna: životinje mogu ogrebotati ili zagristi zahvaćena područja, a na tijelu se pojavljuju ogrebotine i kvrge. Na koži se pojavljuju male crvene mrlje., Prvi znakovi parazita šuga su lako zbunjeni sa pojavom buha ili alergija na hranu.

Malo kasnije, životinja ima ćelavost, a crvenilo i gubljenje pojavljuju se na očima, nosu i vratu. Vuna je najprije na glavi i vratu, a zatim se na abdomenu, laktovima i pod rukama pojavljuju ćelavost. Također je jedan od simptoma lokalna groznica na zahvaćenim područjima.

Na zahvaćenim područjima formiraju se papules – male pimples ispunjen bjelkasta tekućina ili brtve.

Kako bolest napreduje, zvukovi životinja pogoršavaju, na koži se pojavljuju zadebljanja, sive-žute smeđe boje i površine krvarenja.Mačka ili mačka gotovo se cijelo vrijeme svrbe, ne nalaze mjesto za sebe, postaju agresivni i razdražljivi, mehaniraju puno, počnu gubiti težinu.

© shutterstock

Ako kućni ljubimac nije primio pravodobno liječenje, infekcija s gnojnim upalom može se pridružiti šuga, što će rezultirati temperaturom, letargijom i odbijanjem hrane. U teškim slučajevima, ovo je popraćeno povećanjem i nježnosti limfnih čvorova.

Karakteristični znakovi svrbeža su: svrbež i crvenilo unutar čaše, smeđe korice i mrvice – rezultat vitalne aktivnosti parazita, "zveckanje" u uhu.

Pojava bolesti je prepuna komplikacija u obliku purulentnog otitis medija, oštećenja unutarnjeg uha i, u teškim slučajevima, meninga.

Uzroci grinja šuga

Nisu sve životinje zaražene parazitima, čini se zbog određenih razloga.

 • Smanjenje imunološke obrane tijela, smanjenje otpora. To može biti zbog prisutnosti akutnih ili kroničnih bolesti, nezdrave prehrane.
 • Smanjenje zaštitnih svojstava kože uslijed čestih šamponiranja.
 • Bolest najčešće prenose mlade ili starije mačke.
 • Prirodna predispozicija.
 • Nasljeđe.

dijagnostika

Liječenje životinje započinje nakon ispravne dijagnoze, koju bi trebao obaviti veterinar. Ovisno o tipu mangara i dodatnih komplikacija, regije liječenja bit će različite.

Osim toga, simptomi početka bolesti u početnoj fazi lako je zbuniti s manifestacijom alergija, avitaminozu, dermatitis ili lišavanje, pa se mačka ili mačka trebaju što prije pokazati specijalistu.

Liječnik će skinuti s kože malim rezom, provesti mikroskopski pregled, odrediti vrstu svrbežeg patogena i utvrditi ima li mačka dodatne komplikacije.

Nije uvijek moguće identificirati parazit čak iu laboratorijskim uvjetima, stoga veterinar nužno skreće pozornost na sve simptome bolesti.

Liječenje i prevencija

U pravilu, liječenje krpelja u kućnim ljubimcima je prilično jednostavno, osobito ako je počelo na vrijeme, bolest nije imala vremena širiti po tijelu, a životinja nije zaražena.

 • Vrlo je djelotvorno korištenje posebnih kapi iz krpelja koje se primjenjuju na grebenu životinje. Ako nije bilo moguće utvrditi vrstu parazita, onda bi trebalo koristiti kapljice širokog spektra djelovanja. Lijek se apsorbira u krv i uništava parazite, ne dopuštajući im da se množe. Istodobno je sigurno, jer životinja neće moći lizati s kaputa.
 • Sumporne masti naširoko se koriste u liječenju., U tom slučaju, morate poduzeti mjere predostrožnosti, tako da mačka ili mačka ne lizati – za to je posebna ovratnik stavljen na vrat ljubimca tijekom liječenja.
 • Antiparazitske injekcije se pokazale dobro, međutim, imaju niz kontraindikacija, stoga iskusni veterinar može odlučiti hoće li se takav tretman koristiti.
 • Dodatno propisani lijekovi i vitamini koji stimuliraju i podupiru imunološki sustav, au slučaju infekcije provodi se antibiotska terapija antibioticima.

Da bi se izbjegle komplikacije u obliku ekcema, bolesna životinja ne smije se ni na koji način okupati.

© shutterstock

Čak i nakon što je bilo moguće riješiti se grinja, svrbež može trajati još nekoliko tjedana. No, poboljšanje stanja i dalje treba biti vidljivo ako je liječenje pravilno propisano.

Neki vlasnici mačaka tretiraju šuga kozicama s narodnim lijekovima – među njima se najčešće upotrebljavaju katran, sumpor i praonice za pranje. Učinkovitost takvog tretmana nije zajamčena, osim toga, moguće je pogoršati stanje ljubimca, uzrokujući nepoželjnu nuspojavu.

Da bi se izbjegla pojava mangan, važno je spriječiti infekciju krpeljima: Nemojte dopustiti da se kućni ljubimac kontaktira sa beskućnicima, hraniti se kvalitetnim proizvodima, provoditi pravodobno cijepljenje, redovito dezinficirati leglo.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: