🐈 Što obrađivati ​​šav nakon sterilizacije mačke

Liječenje mačjih šavova nakon sterilizacije

Kako bi se ispravno brinula za životinju tijekom rehabilitacije nakon operacije, morate znati što liječiti šav nakon sterilizacije mačke. Postoperativna skrb, za razliku od operacije, traje dulje od same sterilizacije. Vlasnik životinje morat će se brinuti za sterilizirani kućni ljubimac najmanje dva tjedna.

sadržaj

 • Nakon postupka:
 • Kako se operacija izvodi?
 • Njega nakon operacije
 • bolova
 • Strojna obrada šavova

Operacija se provodi bilo medicinski ili na zahtjev vlasnika. Veterinarski postupak traje od pola sata do dva sata. Bolje je obaviti liječenje šavova po prvi put u klinici pod nadzorom veterinara, a zatim kod kuće.

Nakon postupka:

 • Genitalije su uklonjene (zaoštriti cijevi i ukloniti maternicu);
 • Seksualna aktivnost prestaje s proizvodnjom hormona.

Operacija se provodi samo na zdravim životinjama. Ne može sterilizirati njegu mačke, jer može proći operaciju i izgubiti mnogo krvi. To se provodi iu klinikama i kod kuće, jedina je razlika u tome što se druga opcija provodi u poznatijem okruženju za sterilizirani kućni ljubimac i trajemnogo manje vremena.

Kako se operacija izvodi?

Nisu svi odlučuju o samozavaravanju nakon operacije. Mnogi jednostavno napuštaju kućnog ljubimca u bolnici pod nadzorom stručnjaka. Takva rehabilitacija zahtijeva dodatne troškove, ali je pouzdanija od kućne rehabilitacije.

Možete ostaviti životinju u skrbi samo veterinara kojemu u potpunosti vjerujete. To postaje osobito važno zimi kada je previše hladno i opasno da se kućni ljubimac.

Smatrajte da je oporavak u klinici, u nepoznatom okolišu – stresan je za životinju. Ako je vaš omiljeni vrlo sramežljiva priroda, teško je ostaviti sama u nepoznatoj klinici. Bolje ga je pokupiti i samostalno liječiti mačje šav nakon sterilizacije.

© shutterstock

Njega nakon operacije

Možete uzeti životinju odmah nakon operacije, čak i bez čekanja na odvajanje od anestezije. Zatim je tretiranje šavova potpuno ovisno o vlasniku. Nakon operacije na životinji staviti na deku i ovratnikom (samo u slučaju agresivnog ponašanja). Morate se pobrinuti da je anestetik učinjen, a također provodite nekoliko minuta u klinici kako biste bili sigurni da vanje ne iscuri.

Ako pokupite kućnog ljubimca, morate slijediti nekoliko uputa:

 • Ne biste ga trebali uzeti u autobusu ili podzemnoj željeznici, bolje je koristiti taksi;
 • Stavite ljubimac u nosač, poželjno je staviti podno grijanje;
 • Trebao bi ležati na njezinoj strani kako ne bi gušio na nju dok povraća.
 • Kod kuće morate staviti mačku na meko i nisko mjesto;
 • Svakih pola sata treba okrenuti s jedne strane na drugu, ako treperi, morate pokriti dekom;
 • Potrebno je obraditi šav i često ga provjeravati. Ne smije krvariti, ali je manje dopušteno manje modrice ili vodene tekućine.

Nakon nekoliko sati, sterilizirana mačka će oživjeti, a u ovom trenutku treba ga pratiti. Važno je da "sklonište" nije viso, bolje je da je kućni ljubimac na podu toplih soba ili u velikoj noći.

Ne možete ukloniti mačku iz mačjeg pokrivača i ovratnika tako da ne lizati šavove. Poslijeoperacijska šava treba biti nježna – treba podmazati posebnom mastom.

Zdjelu hrane mora biti stavljeno na postolje kako bi životinja bila lakša za jelo. Sterilizirana mačka će stajati na svojim šapama i moći će sa sigurnošću hodati nakon 12 sati.

bolova

U prvih nekoliko dana, sterilizirana mačka može doživjeti bol, pa bi vam trebalo dati lijek protiv bolova.Agresivnost, odbijanje jesti, dilatacija pupila, krutost – to su samo neki znakovi da je pas u boli. Možete pomoći životinji davanjem analgetika:

 • Previkoks;
 • Aynil;
 • Loksikom;
 • Ketoprofen.

Postoje i drugi lijekovi, dajte mački ono što veterinar kaže. Vrlo rijetko životinje su dobile No-Shpu i Analgin, i Paracetamol je život koji prijeti život., Dozu treba propisati veterinar koji je izvršio operaciju.

Oni koji ne znaju kako se bojati dati injekciju, moraju djelomično podijeliti dozu anestetika. Kada prođe sat, već možete rukovati šavom.

© shutterstock

Strojna obrada šavova

Nakon operacije, vlasnik treba pratiti i brinuti se za životinje poštujući zahtjeve:

 • Mačka mora nositi ovratnik, inače može ugristi. Osim ovratnika, svakako nosite pokrivač od tjedan dana do 10 dana. Treba ga koristiti ovisno o tome koliko dugo se šavovi slažu;
 • Moglo bi se povećati temperatura. Ako je ispod 39 i pol stupnjeva, ne brinite. Ako je veći, a osim toga traje nekoliko dana, potrebno je konzultirati liječnika;
 • Nakon operacije može se proći šav ili malo krvi. To je normalno, ali ako ima puno krvi, odmah se obratite veterinaru.Šava može nabubriti, crvenjeti, a modrice se mogu nakupiti oko nje.

Nakon četiri dana morate provjeriti šav. Ako je suho, onda sve normalno zacjeljuje, mokre rubove treba tretirati antibakterijskom mastom. Možda nije savršeno, jer koža će se izliječiti tek nakon uklanjanja niti.

Drugi dan, šava se treba obrisati otopinom klorheksidina ili miramistine, prethodno pročišćene iz vune. Korištenje zelenih stvari je nepoželjno. Moguće je podmazivanje šava i kože s Levomekolom, pažljivo namazivanje kože i nabore.

Najbolje je raditi šav zajedno: jedan stavlja mačku na stražnje noge, drugi skida pokrivač i obrađuje šav. Obrada šavova nakon sterilizacije mačke traje od tjedan dana do deset dana.

Nema potrebe za uzimanjem antibiotika, ako se operacija odvija pod sterilnim uvjetima, primjenjuju se izravno tijekom postupka. Ako je potrebno liječenje antibioticima ili druge injekcije, veterinar mora upozoriti na to. Ako je sterilizirana mačka slaba ili bolesna, primjenjuju se posebni vitaminski kompleksi. Sterilizirana mačka s umanjenim zgrušavanjem krvi propisuje lijekove s hemostatskim učinkom.

Sterilizacija je operacija koja zahtijeva namjernu odluku. Međutim, to će vam spasiti od mnogih problema, a istodobno i uskratiti mačku rizika od razvijanja spolno prenosivih bolesti.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: