🐈 Sterilizacija mačaka laparoskopskom metodom

Laparoskopska sterilizacija mačaka: pro i kontra

Laparoskopija je minimalno invazivna operacija koja oduzima mačke reproduktivne funkcije uklanjanjem jajnika. Ovo je poboljšan i humani pristup životinji tijekom operacije. Mala duljina rezka, napravljena u abdomenu, lako se izliječi i dovoljno brzo. Potrebne su pripreme za atraumatski zahvat. Nema potrebe za posebnom skrbi nakon operacije.

 • 1. Vrste sterilizacije
 • 2. Priprema za laparoskopiju
 • 3. Faze laparoskopske metode
 • 4. Prednosti laparoskopske sterilizacije

1 tipovi sterilizacije

Sterilizacija ili kastracija životinje je oduzimanje njegove sposobnosti da se razmnožava zbog kirurške intervencije.

Stručnjaci obavljaju sljedeće vrste operacija:

 • uklanjanje jajnika;
 • Handtied cijevi;
 • uklanjanje jajnika i maternice.

Posljednji tip kirurške manipulacije smatra se najpouzdanijim. Osim sprečavanja trudnoće, smanjuje se rizik razvoja različitih tumora, kao i mnogih upalnih procesa. Uklanjanjem jajnika razvoj malignih tumora maternice, endometrioze, policističnih i drugih opasnih patologija nije isključen.

Nakon operacije, oslobađanje estrogena, hormona koji uzrokuje seksualnu aktivnost, je smanjen. Sterilizirana životinja smiruje se, hormonalni udari više ne smetaju.

Laparoskopska metoda se koristi samo u stacionarnim kirurškim prostorijama opremljenim laparoskopima. Ova posebna oprema stalno se podvrgava temeljitoj dezinfekciji kako bi se spriječila infekcija trbušne šupljine životinje. Kod kuće se laparoskopija ne izvodi. Kada intrakavitetska intervencija zahtijeva visoku sterilnost, koja se može osigurati samo u bolnici. Stručnjaci ovu proceduru nazivaju sterilizacijom pomoću punkture ili laserske manipulacije.

PreporučeniKastracija mačke: prednosti i nedostatke, kontraindikacije

2 Priprema za laparoskopiju

Prije operacije, veterinar treba detaljno ispitati životinju. Prema rezultatima inspekcije može se ponuditi:

 • riješite se buha i crva;
 • cijepljenje ako nema rutinskog cijepljenja;
 • za mačke u dobi ultrazvuka, EKG;
 • Nemojte davati hranu za kućne ljubimce 15 sati prije operacije.

PreporučeniPro i kontra kastracije mačke, dobne životinje, kontraindikacije za postupak

3 Faze laparoskopske metode

Postoji nekoliko različitih metoda za provođenje mačke sterilizacije. Ali svi imaju zajedničke korake:

 1. 1. Kliničko ispitivanje životinje.
 2. 2. Uvođenje anestezije.
 3. 3. Izvršavanje sterilizacije.
 4. 4. Uklanjanje mačke iz anestezije.
 5. 5. Postoperativni postupci.
PreporučeniKastracija mačke kod kuće: prednosti i nedostatke operacija izvan klinike

4 Prednosti laparoskopske sterilizacije

Standardni postupak se provodi rezanjem peritoneuma, uklanjanjem reproduktivnih organa, šivanja. Laparoskopija je operacija s niskim utjecajem za kućne ljubimce u usporedbi s tradicionalnim postupkom. Manje šavova se nameće na trbušnoj šupljini, vrijeme operacije i vrijeme perioda oporavka se smanjuju. Anestezija se primjenjuje intravenski, ali je dopušteno intramuskularno ili inhalacijom.

Najbolje dobne skupine mačaka za laparoskopiju smatraju 8-9 mjeseci, ali ga možete potrošiti za starije osobe. Izvršeno je samo 2-3 mikro rezova. Kirurška intervencija traje ne duže od 25 minuta.Nakon 40 minuta, kućnog ljubimca je dopušteno uzeti kući.

Kod kuće, ne morate brinuti o šavovima. Upotrebljavaju se samonosive šavne strukture koje se nakon uklanjanja šavova ne moraju ukloniti. Ali važno je osigurati njihov imunitet. To zahtijeva kupnju posebnog pokrivača. Hranjenje životinje moguće je tek nakon 6 sati nakon operacije. Potrebno je pripremiti polu-tekuću i lako probavljivu hranu. Rehabilitacijski period traje 15 dana.

Nedostaci terapije uključuju uporabu anestezije. Ali mladi kućni ljubimci to lako i bez posljedica.

Laparoskopska sterilizacija mačaka ima samo pozitivnu povratnu informaciju od liječnika i vlasnika kućnih ljubimaca. Stručnjaci preferiraju ovaj postupak zbog minimalne kirurške penetracije u trbušnu šupljinu životinje, kratke anestezije i nedostatka postoperativnih komplikacija.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: