🐈 Kratke kose mačke pasmine

Kratkoročne pasmine mačaka: značajke i karakter

Mačke mačke su mnogo češće u svijetu nego pasmine s dugom kosom. To je zbog prirode: duga kosa, iako izgleda luksuzno, još uvijek je neugodno u uvjetima koji su različiti od domaćih.

Važno je napomenuti da kratkovidne mačke također trebaju dotjerivanje, što uključuje određene postupke.

 • 1. Glavne skupine
  • 1.1. Američka kratka kosa
  • 1.2. Američki obični vlasnici
  • 1.3. Američki nabori
 • 2. orijentalne pasmine
  • 2.1. Orijentalna kratka
  • 2.2. Sijamska kratka
  • 2.3. Tajlandska
  • 2.4. Bombay kratka kosa
  • 2.5. Egipatski Mau
 • 3. Europske pasmine
  • 3.1. Britanska kratkodlaka
  • 3.2. Škotska kratkodlaka
  • 3.3. Europska kratkodlaka
 • 4. njegu
 • 5. Ostale značajke skrbi
 • Pokaži sve

1 glavne skupine

Postoji ogroman broj pasmina kratkih kose mačaka, koji se razlikuju po izgledu i karakteru. To vam omogućuje da odaberete kućicu na temelju vlastitog karaktera i postavki. Da biste odabrali pravi kućni ljubimac, morate se upoznati sa značajkama svake pasmine. Sljedeće su neke uobičajene pasmine kratkovidnih mačaka:

 • Ruski plavi;
 • Abyssinian;
 • Cornish Rex;
 • Anatolijska;
 • Korat;
 • Bengal;
 • Munchkin;
 • Brazil;
 • Burmilla.

Svi predstavnici kratkih rukava mogu se podijeliti u tri glavne vrste.:

 • SAD;
 • istok;
 • Europska.

PreporučeniSerengeti mačka: opis pasmine, karakter

1.1 Američka kratkodlaka

U SAD-u se ove mačke pojavile 1965. godine. Ova pasmina razlikuje se od neobične pruge boje, koja ima veliku raznolikost nijansi – bijele, crne, plave i dimaste. Vuna je gusta i ugodna mekoća.

Okružnost njuške i oteklina obraza daje tim mačkama vizualnu masnoću. Njihove okrugle, široke oči mogu biti plave, bakrene, zelene. Također, predstavnici ove pasmine imaju impresivne mišiće. To je posebno vidljivo kod muškaraca.

Američka kratkodlaka – vrlo društvene životinje: lako se spajaju s drugim mačkama i psima, brzo pronađu pristup čovjeku. Oni su inteligentni, nježni, poslušni i prilično nezavisni, uvijek će pronaći posao za sebe kada vlasnik ide na posao. Ne trebaju stalnu pažnju, ali jako vole svoju manifestaciju, sretno komuniciraju sa svakim članom obitelji.Lovacov instinkt dopušta da dugo zaborave na sve, ako igračka slična mišu pada u njihove šape.

Američke mačke vole jesti i nepretenciozne u izboru jela. To obvezuje domaćina da kontrolira svoju prehranu i potiče aktivnost.

PreporučeniBengalska mačka: opis pasmine, veličina i težina

1.2American Wire-haired

Američki američki kruti kose je dobro izgrađen, snažno i mišićavo tijelo omogućava mu da bude energičan do starosti. Predstavnici pasmine imaju debeli podsloj s uvučenim trapericama, poput žice. Ove se vlasi nalaze na glavi, leđima i repu izvana, što vuna na tim mjestima čini grubom. Međutim, tvrda vuna ove pasmine je primjetljiva, a ne taktilna.

Amerikanci s oštrom bojom odlikuju se njihovom sklonošću, ljubaznošću i bezgraničnom ljubavlju prema svom vlasniku. Potrebno je pokazati ljubav i ljubav, a životinja će reagirati na isti način, postat će pouzdan i vjeran prijatelj.

Ova mačka voli društvo ljudi, ali i usamljenost ne plaši. Ona ima blagu, diskretnu osobu. Kućni ljubimac u ranoj dobi lako se navikava na nove ljude i okolinu.Mekoća i ljubaznost prirode ove mačke omogućuje joj da se s malom djecom.

PreporučeniCornish Rex: opis pasmine i prirode mačaka

1.3 Američki Curl

Postoje dvije vrste američke Curl pasmine: kratkotrajni i dugodlaki. Kosa kratkovječnih predstavnika pasmine s gotovo bez podslope razlikuje se od tekućih svilenih dlačica, prilično čvrsto povezanih s tijelom. Egzotične mačke su vlasnici zakrivljenih ušiju.

Krugovi su lako trenirati, ali za to ćete morati uspostaviti odnos povjerenja sa životinjom. Mačići ove pasmine često su prodani već naviknuti na pandžu i pladanj. Vlasnik će naučiti ljubimca na krevet, ovratnik i hodanje na remen.

Curls vole hrpu ljudi. Vlasnik će lako pronaći zajednički jezik sa svojim kućnim ljubimcem, no te životinje ne podnose nepravdu ili fizičku kaznu. Prijateljstvo i razigranost svojstveno su u zavoju, ali za obitelji s malom djecom nije prikladno: prekomjerna aktivnost djece može dovesti do ozljeda životinje.

Curl treba osobni prostor. Također je važno pružiti kućni ljubimac s setom igračaka.

2 istočne pasmine

Orijentalna mačka – fleksibilna i veličanstvena, karakterizira orijentalna elegancija i elegancija. Ovo je pravi minx, znatiželjna, ima puno energije. Unatoč prirodi koja voli slobode, ova mačka uvijek će poslušati vlasnika.

Feline azijate su pametne, brzopletene i graciozne. Među njima se nalaze takve poznate pasmine poput tajlandaca, sijamaca, bombaja, egipatskih.

2.1Orientalna kratka kosa

Te su mačke službeno priznate 1977. godine. Orijentalci imaju klinastu glavu, ravni izduženi nos, velike, široke uši s zaobljenim vrhovima i koso postavljene oči oblika badema. Orijentalne mačke imaju cjevasti mišićno tijelo s dugim nogama. Dugačak rep seže do vrha.

Pasmina ima više od 300 vrsta boja i smatra se većinom "promjenjivog" boja. Boja može biti homogena, ili s mrljama, prugama i bilo kojim drugim oznakama. Česta je i čvrsta bijela ili čvrsta crna boja.

Ove mačke su pametne, pametne i nježne. Prilagođeni su obitelji, razigrani i znatiželjni, sve do vrlo stare dobi zadržavaju ljubav prema zabavi i igrama.Orijentalci vole da budu u središtu pozornosti, ponekad pokazujući intruzivnost, šljuku.

Zbog njihove emocionalnosti, ove mačke trebaju stalnu komunikaciju. Imaju veliku paletu tonova koji im pomažu izraziti svoje raspoloženje u komunikaciji s ljudima. Osjetljive kućne ljubimce treba liječiti s posebnom nježom pažnjom, uvijek pokušavajte obratiti pažnju jer životinja može postati produljena depresija zbog slučajne neprilike ili ignoriranja.

2.2.Samina kratkodlaka

Jedinstvenost pasmine je netaknuta. Zbog nedostatka križanja s europskim mačkama, orijentalna mačka praktički se ne razlikuje od svojih rođaka, koji su živjeli u 18-19 stoljeću. Pasmina je službeno registrirana samo u 1881. Značajka ove pasmine je tamna maska ​​koja prekriva lice, kao i tamnu boju šapa i repa.

Sijamske mačke elegantne su i graciozne. Imaju duge noge i malu glavu s velikim ušima. Imaju koso i izražajne oči prekrasne plave boje.

Sijamske mačke su pametne, emocionalne, ljubazne i nježne. Međutim, vjeruje se da je ovo najgore od svih pasmina.To je zbog činjenice da sijamci percipiraju i sjećaju se stavove domaćina prema sebi bolje od ostalih pasmina, reagirajući na isti način. Ako razbijete sijamsku mačku za uzrok i istodobno se pobrinete za nju, shvatit će ga.

Sijamci imaju visok životni vijek.

2.3 tajlandski

Kao što ime implicira, pasmina potječe iz Tajlanda. Često se zbunjuje s sijamcima: to je sasvim razumno, jer su sijamske mačke preci tajlandaca. Međutim, postoje razlike između pasmina: tajlandske mačke imaju više masivnog tijela, vrhovi njihovih ušica su zaobljeni, njuška je okrugla, a šape su kraće i snažnije od onih sijamaca.

Ove su mačke ljubazne, nježne i poslušne. Brzo se pridruže vlasniku. Oni su iznimno pokretni, malo spavaju (u usporedbi s ostalim pasminama). Imaju dobru memoriju: ako ih netko vrijeđa, dugo će je pamtiti.

2.4Bombajna kratka kosa

Nevjerojatna "sjajna" mačka s bakrenim očima registrirana je nakon 50-ih godina 20. stoljeća. Minijaturna pantera rezultat je križanja američkih kratkovidnih i burmanskih pasmina. Bombay ima sjajni kaput čvrsto tijelu. Čak i jastučići na nogama su crni.

Ova privlačna mačka vrlo je inteligentna, mirna i duboko posvećena vlasniku zbog stavova prema njoj. Ove životinje koje vole slobode preporučuju se da se zadrže u prostranoj kući koja je pogodna za njih više od gradskog stana. Oni će se lako uklopiti u veliku obitelj i pogodni su za djecu, jer jako vole igre i ljubav.

Potrebno je strogo nadzirati prehranu mačke, jer nema osjećaj proporcije.

2.5. Egipatski Mau

Ovo je rijetka pasmina koja je rođak mačaka starog Egipta. Tijelo egipatskog Maua je kompaktno, ali elegantno i moćno. Glava ima oblik klinastog oblika, niti prekomjerno zaokruživanje, ni oštrina nije promatrana. Nosa se razlikuje od primjetnog krivca. Uši mogu biti srednje i velike veličine. Obično su široko postavljeni i usmjereni na savjete. Ponekad su uši poput četkica. Oči su bademaste, obično zelene.

Egipatski Mau je energična životinja. Čak i mačići pokazuju puno energije, ponekad se graniči s agresijom. Da bi plemenita životinja izrasla iz mačića koji može upravljati svojim osjećajima, potrebno je to riješiti.

Ova pasmina razlikuje se od ljubavi prema članovima cijele obitelji u kojoj živi.Ona neće odabrati svog voljenog učitelja, već će pokazati svoje osjećaje svim članovima kućanstva. Ali ona ne vjeruje strancima. Ove mačke vole šetnju i igre na otvorenom, druženje, dobro se slažu s djecom.

3 europske pasmine

Europska pasmina dolazi od jednostavnih uličnih mačaka, budući da su čistokrvne životinje često uzete kao osnova za uzgoj u Europi. Takve mačke rijetko se izlažu na izložbama, ali se razlikuju u izdržljivosti i inteligenciji.

Među Europskom kratkodlakom možete upoznati britansku i škotsku pasminu, ali pasmina europske mačke s kratkom kosom nije ograničena na ovo.

3. Britanska kratkodlaka

Britanci su dobiveni tijekom prijelaza engleske aboridžanske mačke i aristokratske perzijske. Rezultirajuća jedinstvena pasmina kombinira najbolje osobine roditelja.

Budući da su nezavisni i uravnoteženi, Britanci su vrlo pogodni za život u gradskom stanu. Oni se razlikuju po svojoj lijepoj mekoj vuni povećane debljine. Poddlaka čini ih izgleda kao meka igračka, što izaziva užitak kod djece u usporedbi mačaka s medvjedićem.

Britanci – vlasnici moćnog tijela.Imaju različite boje. Najpopularnije krute boje: crne, plave, ljubičaste i mramorne. Najčešća boja očiju je narančasta, ali vlasnici sive kapute krzna također mogu imati smaragdne oči.

Unatoč urođenoj aristokraciji, ova pasmina nije lišena aktivnosti i voli igru. Međutim, obitelj s malom djecom zasigurno će gubiti Britance. Pogodan je za rad odraslih, budući da je potpuno neovisan i tiho doživljava osamljenost. Britanci imaju jaku predanost i teško je prenijeti promjenu vlasništva.

3.2 Školjka kratka kosa

Škoti su podijeljeni u dvije skupine: ravno i savijeno.

Škotski redovi, iako imaju zajedničku genetiku s britanskim, imaju mnogo razlika. Ovi kratkovidni predstavnici imaju lakše tijelo, a njihova okrugla glava sliči sova. Njihova zajednička značajka je duljina kaputa i debelog podsloja.

Škotski foldovi – kolege pravci, što rezultira mutacijom gena. Njihova razlika – savinuti uši, dajući im poseban šarm. Posebnost tih mačaka je držanje podloge, koje se lako mogu prihvatiti zbog osobitosti strukture kostiju.

3.3 Europska kratkodlaka

Europska pasmina koja je službeno registrirana samo u 80-ima 20. stoljeća, širi se diljem svijeta. Ove mačke se mogu naći ne samo u domovima, nego i na ulici. Rodoslovna životinja razlikovat će se od uljane mješovite pasmine u kvaliteti vune: mora biti debela i uklopiti se tijelu. U povijesti tih mačaka su označeni kao najbolji borci protiv glodavaca.

Europljani su izvrsno presavijeni. Imaju dugačke šape i rep. Nezavisni i ljubitelji prirode koji vole slobodu, vrlo su vezani uz kuću, pogodni za djecu i vole aktivne igre. Oni se dobro slažu s psima, ali ih treba zaštititi od ptica i glodavaca, budući da lovac urođeni instinkt može dovesti do neugodnih posljedica.

4Održavanje hrane

Njega kose za kratkovidne mačke uključuje samo češljanje mrtve kose. Često to neće morati: jednom tjedno biti dovoljno.

Posebna četkica za masažu ili silikonska rukavica prikladna je za njegu. Za održavanje lijepog sjaja možete upotrijebiti uređaj koji sadrži proteine.

Malodobne mačke trebaju kupanje znatno manje od dugogodišnjeg. Dobro ih kupajte svakih šest mjeseci kako bi održali izgled vune.

5 Ostale značajke njege

Uravnotežena prehrana je obavezna za svakog ljubimca. Potrebno je dati prednost premium hrani. Za neke pasmine kratkovidnih, postoji čak i zasebna linija hrane, po uzoru na njihove značajke (britanski, orijentalci).

Obavezno obratite posebnu pozornost na prehranu, jer opće stanje zdravlja mačke ovisi o njegovoj ispravnosti. Također treba strogo promatrati količinu emitirane hrane, inače će utjecati na prekomjernu težinu koja može utjecati na kosti, pečenje ili srce životinje.

Bit će lakše odabrati mačka smeće za kratkovidne pasmine nego za dugotrajne, gotovo sve vrste zrna koje hvataju na vunu. Pogodan silikagel, drvo ili bentonitni punilo.

Osim toga, većina glatkih kose vrlo zaigrana, pa im je potrebno razne igračke, izbor koji ovisi o individualnim karakteristikama ljubimca.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: