🐈 U kojoj dobi mačka može biti sterilizirana?

Koliko vremena mačka može biti sterilizirana?

Mnogi ljubitelji kućnih ljubimaca žele znati iz koje doba možete sterilizirati mačku. Taj se problem treba ozbiljno shvatiti kako ne bi ozlijedio četveronožnog prijatelja.

sadržaj

  • Prednosti sterilizacije:
 • Priprema za operaciju
  • Njega nakon sterilizacije
 • Nužnost ili želja za sterilizacijom
  • U takvoj operaciji ima samo pozitivnih posljedica:

Mačka se može sterilizirati od 4 mjeseca, ali postupak u ovoj dobi nije poželjan. Pepeljasto tijelo još nije u potpunosti formirano, što može značiti postoperativne komplikacije. Osim toga, morate znati da sterilizacija u ranoj dobi može dovesti do zaostajanja i lošeg razvoja. Nemojte izazivati ​​nelagodu i probleme životinji.

Optimalna dob za sterilizaciju je osam mjeseci zrenja, kako slijedi seksualni razvoj.

Drugim riječima, mačka počinje pjevati glasno, tražeći naklonost i pokušava pobjeći od kuće kako bi udario mačke feromonima. Nažalost, to se događa u bilo kojoj dobi.

Sterilizacija mačke može biti u starijoj dobi, ali bolje je ne odgoditi.Što je stariji ljubimac, to je veći rizik da sterilizacija neće biti okrunjena s povoljnim uspjehom. U istom trenutku medicinska praksa pokazuje – dob nije prepreka, Životinje savršeno podnose operaciju. Štoviše, neki tvrde da sterilizacija može produljiti život ljubimca. I ne vjerujte glasine, govoreći o potrebi rađanja barem jednom.

Kućanstva koja su navršila 10 godina moraju uzeti krvni test, provoditi dijagnostiku srca i posjetiti kardiologa.

Pa ipak, bolje je sterilizirati mačku u preporučenoj mladoj dobi. Uostalom, tako će lakše ponovno proživjeti stres, neće imati vremena za upoznavanje s prirodnim instinktima, a vlasnik neće brinuti o posljedicama.

© shutterstock

Prednosti sterilizacije:

 • Postupak u ranoj dobi, prije vrućine, smanjuje rizik od bolesti dojke;
 • Aktivni život ljubimca bez infekcija i ozljeda;
 • Dobre noći za vlasnika;
 • Nedostatak potrage za partnerom;
 • Nedostatak potrebe za kupnjom hormona.

Priprema za operaciju

Postupak pripreme za sterilizaciju ovisit će o dobi i fiziološkom stanju "pacijenta".Stručnjaci dijele taj proces u nekoliko razdoblja:

 • Dob prije puberteta;
 • Dob nakon puberteta;
 • Zrela i starost.

U prvom slučaju, mačka mora biti klinički zdrava, s potrebnim cijepljenjem protiv različitih bolesti koje se moraju napraviti najmanje mjesec dana prije sterilizacije.

I životinje se ne mogu hraniti 12 sati, što je inače nazvano "prehrana gladovanja".

Uz pubertet, mačka postaje malo agresivna i nemirna. Stoga se operacija sterilizacije mora obaviti kada je životinja u skromnom stanju odmora i ravnodušnosti prema suprotnom spolu, kako bi se izbjegao dodatni stres. Plus, sva cijepljenja i kontinuirana 12-satna dijeta trebaju biti dostupni.

Treća faza su odrasle osobe. Ovdje morate provesti puno vremena i truda kako za vlasnika tako i za svog ljubimca. S godinama životinja može razviti skrivene patologijekoje veterinari ne mogu otkriti na vanjskom ispitivanju. To može dovesti do netočne procjene stupnja rizika za život i zdravlje pahuljica. Za maksimalnu zaštitu kvalificirani stručnjaci propisuju niz ispita:

 • Kliničko i biokemijsko ispitivanje krvi;
 • Analiza mokraće;
 • X-zrake;
 • EKG;
 • SAD.

I tek nakon svih faza kirurg će donijeti presudu. Ako se pronađu skrivene patologije, operacija se odbija. A ako se ništa strašno ne dogodi, onda je sterilizacija dopuštena. I baš kao u ranijim verzijama, mačka bi trebala biti na prehrambenom programu od dvanaest sati.

© shutterstock

Njega nakon sterilizacije

Prije takvog ozbiljnog koraka, vlasnik bi trebao podmiriti sve vrste stvari, jer će tijekom prvog dana mačka morati redovito pratiti. Nakon anestezije, ljubimac će se ponašati neobično, čudno (u bilo kojoj dobi) dok se reflekti ne vrate u normalu. U ovim trenucima mačka mora biti promatrana kako ne bi slučajno naštetila. Ako odluči prošetati stanom, odmah je vrati na svoje mjesto. I trebali biste staviti i ladicu, zdjelu s vodom i hranu pokraj njega, tako da životinja ne mora ići daleko za potrebne potrebe.

Nakon spavanja, koji može trajati od 5 do 7 sati, potrebno je hraniti ljubimac vodom pipetom. Ali nije potrebno hraniti je dok se potpuno ne oporavi.

Nakon 8-9 sati, učenik će moći sam jesti hranu.Potrebno je hraniti mačku tekućom hranom, mekom i lako probavljivom hranom kako bi se izbjegla konstipacija. Budući da će se tijekom teških stolica mačka truditi, a to može dovesti do pucanja šavova. Samo tjedan dana kasnije, dopušteno je dodati teške delicije u prehranu.

Često, tijekom dana mačke odbijaju jesti. Ne morate se brinuti zbog toga što životinja doživi život nakon stresa. No, potrebno je pratiti uporabu vode, jer je tekućina iznimno važna u svakom živom organizmu.

Nakon jednog dana mačka će se vratiti u punu svijest i život će nastaviti teći na uobičajeni način.

Ali briga ne završava tamo. Sljedećih 10 dana vlasnik ne smije dopustiti štetu šavova. Ako rana pukne, otvorit će se krvarenje koje može dovesti do infekcije. Kako bi izbjegli ovaj problem, stručnjaci savjetuju kupiti pokrivač. Velet ne dopušta da dodirnete ranu i poremetite ga.

Kada životinja agresivno pokušava prekršiti pravila, na vratu se stavlja zaštitna kapica. Toga, samo se ne naškodila. U većini slučajeva kućni ljubimci ne obraćaju pozornost na šavove, ali uvijek biste trebali biti na upozorenju.

Mačka će trebati brigu, kao beba. Smanjeni imunitet lako pokupiti zaraznu bakteriju. stoga nakon sterilizacije maca će biti ispuštena masti i antibakterijski lijekovi, Treba ih primijeniti prema preporukama liječnika. Ako postoje bilo kakve neobičnosti ili problemi, odmah se javite veterinaru. Zapamtite da zanemarivanje oporavka četveronožnog prijatelja privući će dodatne financijske troškove liječenja i boli vašoj maloj životinji.

© shutterstock

Nužnost ili želja za sterilizacijom

U takvoj operaciji ima samo pozitivnih posljedica:

 • Bezbolno u bilo kojoj dobi;
 • Čistoća i tišina u kući;
 • Zdravi kućni ljubimac.

Sterilizacija je dobro ljudsko djelo, za koje će domaće dijete hvala. Zahvaljujući tom postupku, mačka će živjeti miran dug život, a vlasnik neće brinuti o nadopunjavanju obitelji i daljnjim akcijama s potomcima. plus, neće biti periodičnog estrusa, koja se dovodi u živčano stanje, Uostalom, porod za četveronožaca je samo prirodni instinkt, a ne briga o odgoju.

Davanje lijekova za suzbijanje hormonskih hormona mačka znači škoditi njegovom zdravlju. U početku se neće otkriti vidljivi nedostaci.Ali s dobi mogu se razviti ozbiljne bolesti.

Postoji mit među ljudima, navodno sterilizirane mačke iznenada dobivaju na težini. Ne, samo način života ne postaje previše aktivan, što dovodi do manje unosa hrane u bilo kojoj dobi.

Naravno, svaka osoba čini svoj izbor. Ali prvo morate razmišljati o svom prijatelju. Uostalom, sterilizacija u ranoj dobi može produžiti život.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: