🐈 Koliko mjeseci mačke idu trudno prvo i naredno vrijeme

Koliko traje prva i naknadna trudnoća kod mačaka

Trudnoća mačke je ključno razdoblje za vlasnika i vrlo važna za nju. Da biste znali vrijeme rođenja mačića, potrebno je pratiti kućnog ljubimca i odrediti razdoblje nastanka trudnoće. U ovom trenutku, ženama treba dati više pažnje i dati dodatne vitamine. Ako je potrebno, životinja treba pokazati veterinaru.

  • 1. koliko dugo je trudnoća?
  • 2. Uvjeti za različite pasmine
  • 3. Priprema za porođaj

Dugo je trudnoća?

Točno vrijeme u danima ili tjednima da se naprijed nije moguće, jer ovisi o karakteristikama i fizičkom stanju same životinje, dobi, broju mačaka koji se prenose. Na kvalitetu trudnoće i ponašanje kućnog ljubimca također utječe i broj rođenih koji su već prošli u mačiću. Ali treba imati na umu da trudnoća žene ne može doseći, a mačići će se roditi prerano ili post rođen.

Kad su bebe manje od pet godina, mačka će trudnoću proći cijeli rok, ako više od toga, može započeti preranog rada. U istom smeću ženka ponekad ima zdrave i preuranjene mačiće. To se često događa zbog činjenice da se za vrijeme estrusa nekoliko jaja otpuštaju u različitim danima, a može biti nekoliko slučajeva s različitim mačkama, pa njihova djeca imaju različite dobi.

Broj dana trudnoće životinje kreće se od 53 do 72 za dugodlake pasmine, za kratke kose – 58-68. Ukupno razdoblje trudnoće kreću se od 53 do 78 dana, oko 9 tjedana, što odgovara 3 trimestra.

Prvog dana nakon parenja, oplođena jaja se stavljaju u maternicu i nakon 7 dana embriji dosežu veličinu mrlje prašine. Svaki budući mačić ima svoje mjesto vezivanja koje određuje priroda u maternici, na kojoj ovisi seks. Svaki embrij se nalazi u koru, obložen placentom radi bolje opskrbe hranjivim tvarima i cirkulacijom krvi. Na placentama se nalaze vlasi, čiji broj varira u izravnom odnosu s rastom mačića. Pletenje žabica u zametcima različitih rodova može dovesti do pojave hermafrodita, prema znanstvenicima, takav fenomen je vrlo rijedak.

Nakon 2 tjedna, mačić je oko 10 milimetara, nakon 3 tjedna unutarnji organi će se početi razvijati i noge će se formirati. Od 4 do 6 tjedana trudnoće, mačići će razviti kostur, mišićnu masu, mozak i hormonsko okruženje. Na kraju 6 tjedana, lice je u potpunosti formirana, a nos, usta, obrazi i oči već su smještene gdje će biti kod rođenja.Pojave zuba nastaju, pčele rastu, mačje tijelo aktivno gubi kalcij, jer je potrebno da embriji hrane koštani kostur.

U trećem trimestru, mačići se već kreću s formiranim genitalije. U tjednu 7-9, voće je oko 8 centimetara u veličini. Raste rep i uši, povećava se debljina kože. Vuna raste i dobiva boju. Po rođenju, mačići dosežu veličinu od najmanje 12 centimetara, ovisno o pasmini. Trudnoća se ne može dogoditi u određenom razdoblju, jer je vlasnik pogrešno odredio pojam začeća, a čini se da mu se žena preselila. Iako s točnim izračunima, povećanje trajanja trudnoće za 7 dana događa se bez štete zdravlju mačaka i mačića.

Ako postoji dulji vremenski period kašnjenja, morate se obratiti veterinarskoj klinici ili pozvati stručnjaka kod kuće. Poželjno je da trudnoća dođe kasnije nego što se očekivalo, jer u slučaju rađanja preranih mačića oni možda neće preživjeti, a zdravstvene posljedice mačke neće biti najpovoljnije.

PreporučeniKako se roditi na mačiću

2 puta za različite pasmine

Škotske mačke zatrudne 60-65 dana, ali ženka može ići ne više od 5 dana. Lop-eared mačke nose svoje potomstvo za onoliko dana kao njihov ravnopravni rođaci.

Britanske ženke nose mačiće od 63 do 70 dana, za razdoblje u ovoj pasmini ima učinak nasljeđivanja. Koliko je dana britanska mama nosila mačiće, toliko će biti gestacijsko razdoblje njezinih potomaka.

Perzijske mačke trudne troše 63-68 dana. Sfinks donose mačiće od 65 do 70 dana, kako se pasmina uzgaja, rođenje može biti dovoljno teško, stoga je najbolje pozvati veterinara da pomogne vašem ljubimcu.

Bengalske mačke trudne se oko 65 dana. Ženke koje predstavljaju plave pasmine nose budućih potomaka 64-67 dana.

Trudnoća mačke prolazi određeni broj dana, određena prirodom, i nije važno u kojem trenutku žena donosi potomstvo. Odstupanje u terminima može biti prvi, au bilo kojem drugom, ali unutar razloga, ne više od 7 dana. Iznimka je činjenica da mačke, koje su po prvi put postale mamci, ne nose više od tri mačića, tako da mogu imati trudnoću malo duže od razdoblja karakteristične za njihovu pasminu 5 dana.

Najduže razdoblje trudnoće za sijamske mačke pasmine. Mačka ne smije biti pod stresom, a onda njezina trudnoća i mačići neće ništa prijetiti. Ako je žena izgubila apetit, počela je povećana žeđ, letargija, apatija, povećana temperatura ili iscjedak, hitno je da se obratite veterinarskoj klinici kako bi liječnik mogao poduzeti korake kako bi zaštitio trudnoću.

Uobičajeno je da se mačke lako trudnoću, ali treba obratiti pozornost na sve promjene u stanju životinje, a ako je potrebno, obratite se stručnjaku.

3Pripravak za porođaj

Nakon što je vlasnik doznao o trudnoći mačke, trebao bi se pripremiti za nadolazeće rođenje. Ovo je obavezan postupak. Što trebate učiniti:

  • Potrebno je organizirati mjesto gdje će ženka roditi i hraniti svoje mačiće. Obvezno je nedostatak nacrta. Potrebno je odabrati mjesto na kojem članovi obitelji neće stalno hodati, životinja bi trebala biti uznemirena i uznemirena što je manje moguće. Mjesto se može pripremiti od starih ploča, pokrivača, ostataka flanelske tkanine, tako da je mačka udobna i topla.
  • Trudni i laktični kućni ljubimac mora biti adekvatno opremljen proteinima i kalcijem.Ako se hrani gotovim hranom, nije potrebno mijenjati svoj brand tijekom tog razdoblja. Preporučljivo je kupiti hranu i vitamine za trudne i dojilne mačke iste marke.
  • Ako životinja jede "od stola", potrebno je povećati količinu mesa, mliječnih proizvoda i kokošjih jaja, svi proizvodi moraju biti svježi.
  • Ženka mora biti zaštićena od ponovnog spavanja, što će negativno utjecati na mačiće i stanje zdravlja. Potrebno je kontrolirati mačku tako da se ne popne na drveće i ne skače s visine, jer može pogoditi trbuh. Kontakt s drugim članovima obitelji mačaka nepoželjno je, budući da se među njima može pojaviti svađa, a mačka će biti pod stresom.
  • Nemojte davati lijekove koji nisu propisani od strane veterinara.
  • Nije potrebno dugo ostaviti mačku tijekom procesa porođaja, jer će životinja trebati pomoć koju samo vlasnik može pružiti. Možda će biti potrebno i putovati u kliniku.
  • Ženka rađa 24 sata, nakon prvog mačića može doći do prekida do 3 sata, a potom će se roditi sljedeće bebe. Mačka treba ponuditi pauze hrane ili pića kako bi ojačali snage.

Nakon poroda, pladanj i hrana za majku smješteni su blizu mjesta mačaka tako da ih mačka ne ostavlja dugo. Tu treba uvijek biti svježa pitka voda, stoga ga morate mijenjati barem 3 puta dnevno i očistiti na klupici. Ako životinja ima konvulzije, kontaktirajte svog veterinara.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: