🐈 Koliko godina mačke rastu?

Koliko starim mačkama mogu rasti?

Poznavanje standarda rasta i razvoja životinje pomoći će vlasnicima da odaberu pravu prehranu za mačku, pravilno odaberu vrijeme parenja, procjenjuju ponašanje životinje i pružaju kućnu ljubimcu pravilnu njegu. Svaka pasmina ima svoje pokazatelje rasta. Obično mačke rastu na 1,5-2 godina.

 • 1. Čimbenici koji utječu na rast mačaka
 • 2. Dob prema kojem mačići rastu
 • 3. Uzroci sporog rasta
 • 4. Rast i razvoj mačaka različitih pasmina

1 Čimbenici koji utječu na rast mačaka

Na rast životinja utječu dvije skupine čimbenika: nasljedni i vanjski.

Nasljedni čimbenici:

 1. 1. Pasmina kojoj životinja pripada. To utječe na veličinu mačke na prvom mjestu. Što je veća mačka trebala biti na pasmini, to više vremena raste.
 2. 2. Hormoni imaju veliki utjecaj na rast i razvoj mačaka.
 3. 3. Utječu na rast životinja i veličinu njihove majke. Ako je majka velika mačka, njezini će mačići brže rasti.

Na manje utjecaje vanjskih čimbenika:

 1. 1. Snaga. Ovisno o tome što mačke jedu, njihov rast usporava ili ubrzava.
 2. 2. Čisti krevet također utječe na razvoj životinja.
 3. 3. Ako kućni ljubimac neprestano doživljava živčani prekomjerni poremećaj, on remeti proizvodnju hormona, zbog čega će prestati sazrijevanje.
 4. 4.Kasna sterilizacija uzrokuje da se kućni ljubimac zaustavlja kasnije.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2 Dob do kojeg mačići rastu

Ovo doba obično određuje pasmina mačke. Mačke prosječne kategorije težine prestat će rasti za jednu i pol godina, a mačići velikih pasmina, poput maine coons, rastu nakon dvije godine.

Razdoblje intenzivnog rasta mačića je pet mjeseci.
Do ovog doba, razvojna razdoblja podijeljena su u 4 dijela:

 1. 1. Neonatalni. Prva četiri dana od rođenja mačića. Tijekom tog razdoblja njegova masa može se povećati ili se može smanjiti. Ovisi o tome kakav je porod.
 2. 2. Podsosny. Prvi mjesec životinje. U ovom trenutku postoji porast težine.
 3. 3. Prolazni. Od mjesec dana do jednog i pol mjeseca životnog mačića. Zove se prijelazno jer se mačići prebacuju iz tekuće hrane u čvrstu hranu. U ovom trenutku rast gotovo u potpunosti prestaje. Nakon stabilizacije rasta prehrane opet se nastavlja.
 4. 4. Nakon usisavanja. Počinje s dva mjeseca i traje do prestanka rasta. Mačić odlazi u samostalan život. Prestani trebati majku.Na početku tog razdoblja mačići su bili raspodijeljeni novim vlasnicima.

Ako gledate ljubimca, možete vidjeti da se nakon dvije godine svog rasta i veličine ne mijenjaju.

PreporučeniRazlozi zbog kojih oči sjaju u mraku mačaka: znanstveno objašnjenje

3 uzroka usporenog rasta

Ponekad ćete primijetiti da se neki članovi obitelji mačaka razlikuju po veličini od ostatka. Postoji nekoliko razloga za to.

Prvi je nedostatak vitamina u prehrani. Često se vide kod mačaka koji žive na ulici. Dakle, ako je obiteljska mačka uvedena u kuću, ne treba se žuriti da ga hranite mesom i raznovrsnim delicijama. Potrebno je dodati vitaminski dodatak na svoj jelovnik, a on će brzo nadoknaditi svoje bližnje koji su odrasli kod kuće.

Razlog za usporavanje razvoja je hormonalni neuspjeh. Životinja prestaje rasti i naglo počinje rasti. To se često vidi kod neuteriranih mačaka.

Paraziti su još jedan razlog zašto se razvoj mačke može zaustaviti.Parazit u tijelu mačjeg tijela oduzima više od polovice hranjivih tvari od domaćina.
Stoga se preporuča redovito davanje anthelmintskih lijekova i posjetiti veterinara.

PreporučeniPrevoditelj s mačkoga jezika na ruski: kako razumjeti mačku zvukovima i gestikulacijama?

4 Rast i razvoj mačaka različitih pasmina

Mačići se točno razvijaju prema parametrima diktiranoj od pasmine:

 1. 1. Britanci. Mačići rastu. Britanski odrastak traje do tri godine. Seksualna zrelost dolazi u dobi od 9 mjeseci. Težina doseže osam kilograma, i castrati i više.
 2. 2. Škotski. Jedna od najpopularnijih i traženih pasmina na svijetu. Predstavnici ove pasmine su suzbijeni i izravnati. Konačna veličina Škoti doseže tri godine.
 3. 3. Bengalska. Jedna od najvećih pasmina mačaka. Rast vrha doseže godinu dana. Do konačne veličine raste do dvije godine. U djetinjstvu, karakterizira spor rast.
 4. 4. Maine Coons. Mačići su već rođeni veliki. Težina pri rođenju kreće se od 120 do 170 grama. Do pet mjeseci došlo je do značajnog povećanja rasta. Tijekom tog razdoblja, Maine Coon razvija se neujednačeno. To jest, jedan dio tijela raste veći od drugog. Rast se zaustavlja za tri godine. Rasti mačka može do jednog metra.
 5. 5. Sibirski. Raste srednje veličine. Obično postići težinu od 4 do 5 kg.Rast se nastavlja na godinu i pol.
 6. 6. sfingi. Bezdrasta pasmina od srednje veličine. Normalna težina oko 4 kg. Seksualna zrelost se javlja u 12 mjeseci. Rast traje do dvije godine.
 7. 7. Pročišćeni. Kod čistokrvnih mačaka ne postoje specifične razvojne norme, budući da imaju mješoviti genotip. Netko raste do godinu dana, netko će odrasti do tri godine.

Svaki ljubimac ima svoje specifično razdoblje rasta i razvoja. Zadatak vlasnika je pružiti ljubimcu pravu prehranu i zaštititi od živčanih šokova.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: