🐈 Koliko mačaka dnevno spava?

Koliko sati mačka mačka spavati dnevno?

Stalno stanje u snu je norma za mačke i ne ukazuje na prisutnost bilo kakvih bolesti ili patologija. Zapravo, činjenica da mačke dnevno spavaju oko 15-20 sati – ovisno o dobi – ne može se nazvati san u uobičajenom ljudskom razumijevanju. Mozak životinje djeluje aktivno kao u budnosti, analizirajući okolinu zbog prisutnosti opasnosti uz pomoć osjetila. Mačke spavaju osjetljivo i spremne su se probuditi u bilo kojem trenutku. Zbog toga, spavanje kod mačaka je prilično površno, često dulje vrijeme za buđenje i više poput drijemanja.

  • 1. Koliko mačića spava?
  • 2. Norma za odrasle i starije mačke
  • 3. Spavanje kao pokazatelj kvalitetnog sadržaja

Koliko mačića spava?

Za novorođenče, spavanje, u trajanju od 22 sata ili čak i dan, je norma: budući da raspon njihove tjelesne aktivnosti nije preširok zbog dobi i kontrole majke, oni su prisiljeni na stalno spavanje, samo ponekad probuditi se jesti i čekati njihovo tijelo će dobiti dovoljno snažnije.

Spavanje je jedan od važnih čimbenika koji utječu na stvaranje zdravog organizma. Za sve mačiće, vrijeme odmora je individualno i ovisi o pasmini i fiziološkoj strukturi pa ne treba brinuti da se mačići toliko spavaju.

Gotovo neprekinuti san mačića do 22-24 sata dnevno treba biti alarmantan samo ako se pojave simptomi poput potpunog nedostatka apetita, odbijanja da jedu, letargija i nespremnost na kretanje. Samo u skupini, ovi znakovi signaliziraju da ljubimac ima bilo kakvih zdravstvenih problema.

Također, spavanje je vrsta identifikatora da li životinja prima dovoljnu količinu hrane: ako je mačić odmah nakon hranjenja spavao, to znači da ima dovoljno mlijeka koji je dobio od majke. Ako je mačić budan i zvuči, trebali biste ga dodatno hraniti.

Bliže do 2-3 mjeseca, mačići se počinju samostalno kretati i istraživati ​​svijet bez pomoći majki mačaka. Njihova fizička aktivnost, znatiželja i želja za istraživanjem svakog kuta područja koje nude, povećava se, a vrijeme spavanja lagano se smanjuje na 20-21 sat.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2Norma za odrasle i starije mačke

Zdrava odrasla mačka trebala bi spavati malo manje vremena od malog mačića. Prosječna stopa trajanja spavanja varira od 12 do 20 sati dnevno. Ali, kao u slučaju mačića, sve je individualno za svaku pojedinu životinju i ovisi o njegovim osobinama i uzgoju.

Za stariju mačku normalno je spavati čak i prije 24 sata: u naprednoj dobi, sve njezine potrebe ponovno se svode na ono što je doživjelo u djetinjstvu, budući da je njezina razina tjelesne aktivnosti i interesa za igre na otvorenom s vlasnikom smanjena. Sleep stariji ljubimac može prekinuti samo kako bi ugasio osjećaj gladi. I to je također norma: dob uzima svoj danak.

Ako se mobilnost mačke i njezin stalni boravak u stanju spavanja previše poremete, možete dogovoriti sastanak s veterinarom i pokazati životinju specijalistu.

Mnogo vremena u snu provode one životinje koje su nedavno pretrpjele ozbiljnu bolest ili kirurški zahvat i trudne mačke. Oni tako vraćaju i rezerviraju snage pa ih je vrijedno pružiti mirnoj atmosferi. Ne treba ih opet smetati.

3Son kao pokazatelj kvalitetnog sadržaja

Kao što je gore spomenuto, spavanje služi kao jedinstveni identifikator i pokazuje da li mačka prima dovoljno hrane.Pored toga, san također označava je li životinja pod stresom ili ne. Ako ljubimac je nešto uplašen ili osjeća nikakvu opasnost za njegov život, spavati dok aktivni u kućanstvu, on ne htjede, on bi radije sakrili negdje i čekati da svi spavaju. Takvo ponašanje je opasno za psiću mačke i pun je takvih posljedica kao:

  • oštar gubitak težine;
  • pojava nervoze i pretjerane agresivnosti prema drugima;
  • razvoj različitih živčanih bolesti.

Potrebno je odmah ispraviti situaciju. Za početak, potrebno je utvrditi kakav je nadražujući stres izazvao mačku – to bi mogao biti novi kućni ljubimac, dijete ili stranci. Tada ćete zaštititi ljubimca od učinaka iritansa i dogovoriti se, po mogućnosti izolirano, u kojem će se moći u potpunosti opustiti, bez osjećaja ugnjetavanja i opasnost za svoj život.

Osim toga, možete se posavjetovati s veterinarkom, koji će, ako je potrebno, propisati tijek sedativa za životinju.

Za svaku pasminu i njenih pojedinih članova svojstvena pojedinoj brzini trajanja sna, tako da ne brinite o tome da mačke spavaju dnevno predugo.Ako je ljubimac uznemiren, bit će popraćena popratnim simptomima.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: