🐈 Koliko često mačke imaju estrus

Koliko puta godišnje su mačke u toplini?

S pojavom ljubimca u kući, nemojte misliti da će vaš život biti isti kao i prije. Životinja je živo biće koje treba stalnu njegu i njegu. Ako odlučite imati mačku, trebate biti svjesni svojih fizioloških potreba. Na primjer, koliko često mačke imaju estrusa, koliko dugo traje i što treba učiniti kada započne.

sadržaj

 • Što je estrus u mačaka
  • Znakovi estrusa
  • Kada počinje estrus
  • Kako se ponašati s mačkom
  • Zašto nema topline
 • Osnovna pravila

Što je estrus u mačaka

Tekuća je prirodni fenomen koji se javlja u tijelu bilo koje životinje. Tijekom početka ovog fiziološkog procesa, mačka zahtijeva veću pozornost od svog vlasnika. Ako želite da se normalno razvije i daju zdrave potomke, trebali biste biti vrlo pažljivi sa svojim kućnim ljubimcem od trenutka kada započnete estrus i otići liječniku ukoliko imate ikakvih kršenja.

© shutterstock

Vazni estroški ciklus podijeljen je u četiri faze:

 • proestrus;
 • estrusa;
 • metestrusu;
 • anestrus.

Prva faza traje jedan do četiri dana., Njegov početak može se identificirati promjenom navika i ponašanja kućnog ljubimca.Životinja počinje pokazivati ​​više ljubavi, na poseban način počinje urlati, kotrljati na podu, možete primijetiti iscjedak, ali za parenje nije još spremno.

Trajanje drugog stupnja u različitim pasminama, pa čak i mačke općenito, traje pojedinačno: netko ima jedan tjedan, a netko ima jednu i polinu. Moguće je otkriti napad estrusa tako da ga mačem ubacimo pored repa – zauzima karakterističan položaj za parenje.

Kada se već primjećuje agresivnost suprotnom spolu, počinje treća faza estrusa. Karakteristična značajka je pojava jasne ili, u nekim slučajevima, lažne trudnoće. Razdoblje traje od dva do dvadeset dana. Tijekom posljednje faze, ponašanje kućnog ljubimca se vraća u normalu. Ako trudnoća ne dođe, onda nakon nekog vremena dolazi još jedna estruska.

Znakovi estrusa

Ako imate čistokrvnu životinju i želite se baviti uzgojem potomaka, važno je ne propustiti trenutak spremnosti mačke za parenje. Određivanje estrusa u mačiću može biti na takvoj osnovi:

 • kućni ljubimac počinje davati dugi zvuk;
 • zahtijeva veću pažnju i češće utrlja protiv vlasnika stopala ili okolnih predmeta;
 • smanjen apetit;
 • zbog pojave pražnjenja često se pranje;
 • na sve moguće načine, pokušavajući pobjeći na ulicu;
 • hod promjena: mačka podiže rep i poništava stražnjicu torza.

Ali kad je još uvijek vrlo mlada, onda ne može biti značajnih znakova.

© shutterstock

Kada počinje estrus

Mačke imaju estrus nekoliko puta godišnje. Ovisno o dobi, ako je mačka još uvijek vrlo mlada, proces se može ponoviti mjesečno. U rođenju životinja – jednom u tri mjeseca.

Prva estrus obično počinje već 6-8 tjedana, ali znakovi su još uvijek slabo izraženi i uparivanje se ne preporučuje. Tijelo još nije snažno i porođaj može dovesti do smrti kućnog ljubimca.

Gnojidba se provodi nakon dvije ili tri vrućine, kada je kućni ljubimac dostigao dob od jedne i pol godine. Stručni uzgajivači trebaju voditi evidenciju kako ne bi propustili trenutak spremnosti za parenje i unaprijed tražiti odgovarajuću mačku.

Ako ne želite uzgajati potomstvo, bolje je sterilizirati životinju. To je potrebno učiniti na strogo definirane dane kako ne bi naštetili. Polje sterilizacije, u slučaju neuspješne kirurške intervencije, estrus se može nastaviti, stoga najprije morate pažljivo odabrati kliniku.

Kako se ponašati s mačkom

Techka kod mačke zahtijeva povećanu pozornost vlasnika. Ne može svatko pretrpjeti stalni krik, neugodne mirise, zbunjenost životinje pod nogama. Mačka estrus traje do dva tjedna, tako da sve kućanstva ne mogu izdržati agresivno ponašanje kućnog ljubimca tako dugo. Nije uvijek sigurno koristiti droge, ali postoji nekoliko jednostavnih metoda za smirivanje mačke tijekom seksualne želje.

Da ga mačka ne obriše. Ali to se može učiniti u toploj sobi. Nakon postupka, ljubimac će biti zauzet neko vrijeme lizanje sebe, a vi možete biti u tišini. S njom igrajte više – to će vam pomoći da se odvratite i smirite, riješite se višak energije.

Uhvatite svog ljubimca, ali izbjegavajte leđa torza. Idemo jesti u malim obrocima. Pokušajte minimizirati prekomjerno osvjetljenje prostorije na najmanju moguću mjeru: zatvorite zavjese, uključite samo isključeno svjetlo.

Ako gore navedeni postupci ne bi pomogli, tada se, u slučaju nužde, obratite svom veterinaru kako biste savjetovali najsigurnije droge kako bi ublažili životinju tijekom estrusa.

© shutterstock

Zašto nema topline

Učestalost estrusa u mačkama razlikuje se ovisno o pasmini, uvjetima zadržavanja, dobi i drugim čimbenicima. Kada se pojavi trudnoća, estrus prestaje i ne nastavlja se unutar tri mjeseca nakon isporuke. U slučaju porođaja mrtvorođenih mačića može doći ranije od navedenog razdoblja. Kada trudnoća nije došla, ovo razdoblje je smanjeno na tri tjedna.

Mogu se identificirati glavni čimbenici koji utječu na trajanje i učestalost estroškog ciklusa.:

 • značajke fiziologije;
 • doba godine (od listopada do veljače razina atrakcije svodi se na minimum);
 • uvjeti zadržavanja i hrane;
 • pasmina mačke

Ali postoje situacije u kojima se estrus ne pojavljuje. Odsutnost estrusa se prvenstveno odnosi na povrede u tijelu ili prisutnost bilo koje bolesti. Za pojašnjenje morate kontaktirati svog veterinara.

Osnovna pravila

Kada ste stekli životinju, trebate pitati o rodovnici svoje majke. Možda kasnije početak razdoblja trudnoće, što ovisi o genetskim svojstvima. Ako je ljubimac podvrgnut nepotrebnim stresnim situacijama ili je neko vrijeme slabo hranjen, to također utječe na početak ciklusa estrusa.

Pokušajte se brinuti za svog kućnog ljubimca od djetinjstva, kako biste dobili uravnotežena ishrana., U odrasloj dobi, možda ćete morati koristiti neke komplekse vitamina, ali koje bi trebalo propisati veterinar.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: