🐈 Koliko puta dnevno trebate hraniti mačku i mačku

Koliko puta dnevno trebate hraniti mačku?

Ovdje je došao dugo očekivani sretan trenutak: u kući se pojavio mačić. Sada je vlasnik odgovoran za život i zdravlje, i koliko često će se brinuti za svog ljubimca često ovisi o životu četveronožnog prijatelja. Uspjeh dugoročnog odnosa je pružanje mačke ili mačke. Koliko puta dnevno hraniti mačku i kakvu kvalitetu pružiti hranu je ono što svaki vlasnik mora znati.

 • 1. Načela i metode hranjenja mačaka
 • 2. dijeta mačaka različitih dobi
 • 3. Hranjenje mačića
 • 4. Odrasle mačke
 • 5. Kastrirane i sterilizirane životinje.
 • 6. Trudnice i mačke koje dojite
 • Stare i bolesne mačke
 • Pravilna prehrana
 • Pokaži sve

1 Načela i metode hranjenja mačaka

Osnovno načelo hranjenja mačaka je ispravno doziranje hrane, što uključuje:

 • vrsta hrane;
 • starost životinje;
 • značajke pasmine;
 • različita razdoblja života (trudnoća, laktacija, bolest, stres).

Ovisno o vrsti hrane, hrana se dijeli na industrijsku (suhu ili mokru hranu tvornički proizvedenu) i prirodnu (hranu pripremljenu kod kuće).Postoje vlasnici mačića koji kombiniraju dvije metode hranjenja.

Ovisno o različitim čimbenicima, prehrana je:

 • Snack (besplatan pristup hrani): mačiću se daje dnevna količina hrane, a ona jede tijekom dana, dolazeći u zdjelu kada to želi. Ovaj je način prikladan za životinje s dobro oblikovanim ponašanjem hranjenja i varira ovisno o posebnim potrebama (trudnoća, bolest). Ali to neće biti prikladno za životinje s prekomjernim apetitom – pohlepno jedu cijelu dnevnu stopu odjednom, preopterećujući želudac i za sat vremena ponovno pitaju za hranu. Ova metoda hranjenja također se ne može primijeniti na mačke s reduciranim apetitom ili u rasadniku, koji sadrži više životinja. Za bu fetalni način prikladan je samo za industrijsku proizvodnju u suhom obliku. Prirodna hrana za dan će se pogoršati i mačka će odbiti jesti. Dakle, mačku možete hraniti samo jednom, na primjer, ujutro.
 • Kvantitativni: mačku se nudi određena količina hrane tijekom dana. Dnevna doza je podijeljena brojem hranjenja i nudi se u obrocima onoliko puta dnevno koliko je potreban pojedini ljubimac.
 • Po vremenu: hranjenje se događa u fiksnim intervalima. Često je prikladno za vlasnika hraniti životinju ujutro i navečer. U ovom slučaju, dnevna stopa kućnih ljubimaca jede u dvije doze. Dnevna doza hrane podijeljena je brojem hranjenja.

Postoje različita mišljenja o broju dnevnih hranjenja mačaka. Na temelju karakteristika prehrane, svaki vlasnik može odlučiti za sebe na koji način je prikladan za svog ljubimca.

PreporučeniMliječni zamjena mačića za mačiće: kako odabrati i ispravno kuhati?

2 Mačke različitih dobi

Mačke tijekom svog života prolaze kroz nekoliko stupnjeva sazrijevanja, a svaka od njih treba ih hraniti drugačije. Nepravilna, nepravilna i nepravilna hrana može uzrokovati nepopravljivu štetu životinji, stoga je nužno razviti ispravno ponašanje jela od ranog doba.

PreporučeniTretira se za mačke: izbor proizvoda i pripremu hrane kod kuće

3 Hranjenje mačića

A apetit mačića je obrnuto proporcionalan njegovoj veličini. To je zbog intenzivnog rasta, potrebe za hranjivim tvarima za tijelo.Mačići trebaju biti hranjeni prema rasporedu i uzeti u obzir njihovu dnevnu potrebu za hranom: oko 250 kcal po 1 kg težine. Načelo "buffet" u ovom slučaju neće raditi. Pravilno hranite bebu nekoliko puta dnevno, promatrajući njegovo stanje.

Tijekom vremena, mačić će prestati hraniti na malim dijelovima, a zatim se treba povećati dnevna doza, ali treba smanjiti broj hranjenja dnevno. Hranjivi režim malene mačke treba shvatiti ozbiljno, jer je u djetinjstvu postavljeno osnove ispravnog ponašanja prehrane, što je ključ zdravlja kućnog ljubimca.

Broj hranjenja dnevno ovisi o dobi mačića.

Dobna mačkaBroj feedova u sustavu Windows Vista dan
1-3 mjeseci6
3-6 mjeseci4
6-9 mjeseci3
9-12 mjeseci2

U dobi od godinu dana, mačić se smatra odraslom osobom, a prehrambene norme trebale bi odgovarati dnevnom režimu mačke ili mačke.

PreporučeniU kući se pojavio mačić – što i kako je hraniti?

4Adult mačaka

Mačke starijih od godinu dana ne trebaju takvo često hranjenje. To je zbog drugih uzimanja hranjivih tvari, načina života i drugih kriterija. Potrebno je održavati raspored hranjenja mačke.Odaberite dijetu i hraniti kućnog ljubimca u isto vrijeme, po mogućnosti jedna vrsta hrane. Promjena hrane, unesite ga postupno, miješajući u malim dijelovima s već poznatim. Kompletna promjena prehrane javlja se unutar tjedan dana. Svaki ljubimac ima svoj karakter i navike, svoj način života i osobine pasmine. Dakle, za svaku vrstu mačaka možete odabrati hranu pojedinačno. To će biti hrana s različitim hranjivim tvarima (hranjivim tvarima) i količinom proteina, masti i drugih sastojaka, no broj dnevnih obroka ne utječe bitno.

5Castrirane i sterilizirane životinje

Životinje nakon sterilizacije mijenjaju prehrambene navike. Kod neuteriranih mačaka i steriliziranih mačaka na pozadini hormonalnih promjena u tijelu, uočen je porast apetita, ali je smanjena potrošnja energije. Volumen hrane obično se smanjuje povećanjem broja hranjenja, donoseći prve tri do četiri mjeseca nakon operacije do 5 puta dnevno. Zatim se postupno smanjuje broj hranjenja. Obroci su posebno odabrani.

6 Trudnice i mačke koje dojiljuju

Trudne mačke posebno trebaju pravilan način hranjenja i kvalitetnu hranu.U tom razdoblju, posebice u drugoj polovici trudnoće, trebaju dodatne hranjive tvari, pa se volumen hrane treba povećati. Prva dva tjedna trudnoće, prehrana, kao i učestalost hranjenja, ne mijenja se značajno, ali kasnije je shema prilagođena, a mačka češće jede, do 4-5 puta dnevno. Bliže rađanju, trbušna šupljina zauzeta potomstvom gura želudac toliko da mačka ne može jesti istu količinu hrane u jednom trenutku, a broj hranjenja mora biti povećan.

Tijekom dojenja s gubitkom mlijeka iz tijela potrebno je mnogo energije, proteina i minerala. Ove tvari moraju doći iz hrane za normalan razvoj mačića i održavanje zdravlja mačke. Za hranjenje životinje trošak hrane prikladne za ovo razdoblje života, bilo da se radi o tvornici hrane ili prirodnoj hrani. Učestalost unosa hrane treba biti povećana na 4-6 puta na dan, dijelovi bi trebali biti mali.

7 starih i bolesnih mačaka

U dobi od 7-8 godina, prehrambene navike se mijenjaju, životinja provodi manje vremena na kretanje, što dovodi do smanjenja troškova energije. Hrana je odabrana u skladu s tim, jer stari način prehrane i dijetetski uzorci mogu dovesti do pretilosti i drugih zdravstvenih problema. U takvim slučajevima preporučuje se 3-4 obroka dnevno.

Dijeta za bolesnu životinju mora biti uspostavljena od strane veterinara. Opće preporuke: frakcijska prehrana, u malim količinama.

Broj jela mačaka u skladu s njihovim posebnim potrebama prikazan je u tablici.

Mačke, mačkeBroj feedova u sustavu Windows Vista dan
Odrasli, normalan način (normalno ponašanje u ishrani)2
Kastriran, steriliziran3-4
trudna4-5
Laktiranje (laktacija)3-4
starenje4-5
Bolesnepojedinačno, na savjet liječnika

8Dobro dijetu

Dijeta varira ovisno o klasi hrane (ekonomija, premija), kao i tip proizvoda (suho ili mokro). Ti čimbenici ne utječu na broj hranjenja. Primjer: jedna mačka jede hranu gospodarske klase, a druga konzumira "holistički". Dnevna doza hrane bit će različita zbog prirode pripravka, ali broj hranjenja ostaje nepromijenjen. Ovo pravilo također radi za prirodnu prehranu.

Svi industrijski feedovi sadrže detaljne informacije o ispravnom uzorku hranjenja, samo trebate pažljivo pročitati upute, što pokazuje količinu dnevnice na temelju veličine životinje i energetske vrijednosti hrane.

Najbolji znak da životinja pravilno jede je njezin zdrav izgled i odgovarajuće ponašanje. Uostalom, mačke ne mogu reći koliko puta dnevno preferiraju jesti. Znakovi poput dobrog apetita, glatke kože, sjajnog kaputa, vlažnog nosa, razigranosti pokazat će dobro stanje zdravlja kućnog ljubimca. Da biste kontrolirali pravilnu prehranu, morate povremeno vagati životinju kako biste bili sigurni da je njegova težina dobna. Ako postoji zabrinutost da se broj obroka ili hranidbenog sastojka treba prilagoditi, obratite se veterinaru ili zaposleniku specijalizirane trgovine. Specijalist će utvrditi uzrok lošeg stanja životinje i pomoći u poboljšanju prehrane kućnog ljubimca.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: