🐈 Koliko prstiju mačka ima na stražnjim i prednjim šapama?

Koliko prsta na šape mačke: norma i iznimke

Za sisavce su karakteristične pet kraških udova. Mačke bi trebale biti iste. Međutim, to nije slučaj. Većina članova ove obitelji ima manje od njih. Felinologija, znanost mačaka, tvrdi da je njih 18. Ova je brojka prihvaćena kao međunarodni standard.

Zanimljiva je činjenica da je broj prstiju na prednjim i stražnjim nogama mačaka različit. Osim toga, poznato je i postojanje baleenskih predstavnika, čiji broj prstiju znatno premašuje normu.

 • 1. Značajke mačka šape
 • 2. Multi-toed mačke
 • 3. "Extra" prsti i njihova svrha
 • 4. Sretno talismane
 • 5. kućni ljubimci s mnogo očiju poznatih ljudi

1 Značajke mačjih mačaka

Na prednjim udovima mačaka ima 5 prstiju, ali na leđima ima samo 4.

Svaki prst završava s uspaljenim zakrivljenim vrhom ili pandžom. Ako je potrebno, životinja ga oslobađa van ili se skriva unutra, u kožnatom ispustu ili jastučiću, omogućujući životinji da se micanje tiho i opušteno.

Od 5 prstiju na prednjim šapama, 4 su poravnati. Peti je nešto veći i lagano stavljen na stranu. Također završava u pandži i ima jastuk.Razlika u mjestu 5 prsta zbog svoje svrhe. Prilikom hodanja ne dodiruje vodoravnu površinu, ali za okomito podizanje potrebno je osigurati takozvani prianjanje.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2 pauvene mačke

Postoje mačke koje nemaju 18, ali 20 ili više prstiju. Predstavnici mačke s 6 prsta na prednjoj strani i 5 na stražnjim nogama su široko poznati.

Povećani broj prstiju na udovima naziva se polydaktilno.

Ako uzmemo u obzir činjenicu prisutnosti mačjeg polidaktila, tada pitanje o broju prstiju kod mačaka bit će dvosmisleno:

 • U Guinnessovoj knjizi rekorda nalazi se zapis od 2 mačke s 28 prstiju svaki.
 • Godine 1974. zabilježen je slučaj rađanja mačke, na čeljusti od kojih su brojani 32 prsta.

Prisutnost "dodatnih" prstiju ne uzrokuje nikakve neugodnosti životinjama.

PreporučeniRazlozi zbog kojih oči sjaju u mraku mačaka: znanstveno objašnjenje

3 "Extra" prsti i njihova svrha

Dodatni prsti igraju značajnu ulogu u životu mačaka. Povećanjem površine šape dopuštaju njihovim vlasnicima:

 • trčanje brže i skočiti više;
 • premjestiti se na nestandardnu ​​(usku, labavu ili lomljivu, vibrirajuću) površinu;
 • Lako se penjati okomito i biti uporan.

Polydaktilna je genetska mutacija koja se može naslijediti. U većini slučajeva, ova mutacija je "korisna" za životinje i ukorijenjena prirodnom selekcijom.

Tijekom vremena, noge s velikim brojem prstiju dobile su popularna imena: "snježne snijega" i "rukavice". Jednom davno, oko 40% Maine Coon mačaka rođeno je više prstiju. Na njihovim prednjim i stražnjim nogama bilo je još 1 ili 2 prsta. "Dodatni" prsti bili su smješteni bilo na istoj liniji, ili malo viši. Maine Coons živjela je na farmama na sjeveroistoku Amerike. Zimi, na ovim mjestima ima puno snijega. Životinje koje su imale široke noge lako i brzo kretale su se kroz snježne pukotine, za koje su njihove noge bile prikladno nazvane "snježnim sniježnim" ljudima. Dodatni prsti, koji se nalaze malo iznad razine ostalih, nalikuju ruku osobe koja nosi štakor. Zato im je ime – "rukavice". Oni pomažu baleen grabežljivcima da se popnu, da se presele na usku ili okruglu površinu.

PreporučeniPrevoditelj s mačkoga jezika na ruski: kako razumjeti mačku zvukovima i gestikulacijama?

4Talismani sreće

Mornari, odlazili na izlete, uvijek su vodili mačke s njima.Na brodu su se pouzdali u zaštitu zaliha hrane. Odabirom straže pristupio se vrlo odgovorno. Prednost im je davala grabežljivcima s više prstiju, koji su bez vještina, bez straha od pitchinga, balansirani na palubi, popeli se užadima i savršeno uhvaćeni miševi i štakori.

Pronalaženje mačaka s više prstiju za putovanje na more bila je sreća, a prisustvo takvog skrbnika na brodu bio je dobar znak. Tako su mačke širom očiju počele smatrati šarmom sreće.

Morska putovanja doprinijele su preseljenju poli obrazovnih mačaka širom svijeta. Zajedno s njima širili su se glasine da im donose sreću svojim gospodarima.

5Obavljeni kućni ljubimci poznatih ljudi

S vremenom su se pojavili ljubitelji "polydacts". Oni su posebno stekli ili uzgajali domaće grabežljivce širokih nogu i bili ponosni na kućne ljubimce.

 • Jedan od pomorskih kapetana predstavio je šestoricu mačku E. Hemingway. Pisac je to nazvao Snowball. Polydaktilne mačke često se nazivaju "Hemingway mačkama" u sjećanju na omiljene omotnice u SAD-u.
 • Dugogodišnji Theodore Roosevelt, američki predsjednik, imao je šest-mačji papuče.Osjećao se jako dobro u Bijeloj kući, prisustvovao službenim prijemima i konferencijama za tisak.

Svijet mačaka je raznolik. Felino polydaktilno je jedna od manifestacija ove sorte, dokazujući da je sve korisno i neophodno primijetio priroda.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: