🐈 Koliko života ima mačka?

Koliko mačka živi – mitovi i zanimljive činjenice

Glatki kućni ljubimci zbog svoje aktivnosti, razigranosti i strasti za visine često riskiraju da se njihovi životovi penju na stabla ili se pranje na rubu strehe visoke građevine. Ponekad se razbijaju od velike visine, ali preživljavaju. To je dovelo do mitova o devet životinja mačaka. Međutim, sve legende imaju sasvim znanstveno obrazloženje.

  • 1. Odakle dolaze uvjerenja o devet životinja mačaka?
  • 2. Činjenice o vitalnosti mačaka

1 Gdje je došlo uvjerenje o devet mačaka?

Različite nacije svijeta imale su legende da mekana zvijer nema jedan život. Prema izjavi, njih devet.

U drevnom Egiptu, mačka nije smatrana samo svetom životinjom, već božanstvom. U čast joj je podignut hram, obožavana, nakon smrti njezino tijelo je balzamirano, a sprovod je održan s velikim počastima. Neki bogovi gledali su svijet mačjim očima, i to je bilo preko mačaka da im se s molitvom može obratiti. Božica plodnosti i zaštitnica obiteljskog ognjišta – Bastet – prikazana je kao žena s mačjim glavom. Bog sunca, koji se spustio na zemlju, preuzeo je mačji izgled. To je, prema legendi, on, koji je predstavio graciozan pomagač sa devet života za njezinu vjernu i vjernu službu.Broj mačjih života također je povezan s Enneadom – skupinom devet vrhovnih bogova koje je Ra stvorio iz njegova tijela. Svaki od njih je dao mački komadi besmrtnosti.

U ruskim narodnim pričama često se nalazi izraz "daleko na daleke zemlje" ili "daleko kraljevstvo", a ove fraze ne znače nešto konkretno, jednostavno predviđaju glavni lik dugim putovanjima. Logično je pretpostaviti da devet životinja mačaka ne znače određenu količinu, već beskonačan broj njih.

U vrijeme Inkvizicije, žena koja je držala crnu mačku u kući optužena je za vještičarstvo i osuđena na paljenje zajedno s životinjom. Prema popularnim uvjerenjima, vještica bi mogla uzeti izgled njezine mačke tako da se ne može prepoznati, samo devet puta u životu. U njemačko-skandinavskoj mitologiji božica Freya, vladar devet svjetova, vozila je zemlju u kočiji u kojoj su mačke privukle umjesto konja.

Drevni grčki bog Apollo stvorio je mjesečev kalendar u kojem je bilo samo devet mjeseci, a njegova sestra Diana je dobila oblik mačke.

Sam po sebi, broj 9 se uvijek smatra čarobnim. Identificirana je s beskonačnost životnog ciklusa, jer se reproducira kada se množi s bilo kojim brojem. Na primjer, 5 x 9 = 45, 4 + 5 = 9.Ali ne uvijek broj života mačke bio je točno jednak devet. U Europi kažu da ih ima samo 7, a čak i manje među muslimanima – 6.

U srednjovjekovnoj Europi bila je vrlo popularna ironična pjesma "Roman o licu Reinek", gdje je jedan od glavnih likova bio mač kralj Tibald, koji je imao 7 života. U biografiji proroka Muhameda postoji legenda o mačju Muezu. Omiljeni je jednom spasio život. U zahvalnosti, Mohammed je mačiću dao mogućnost da se ponovno rodio 6 puta.

Tako su drevne legende stvorile čvrstu sliku o mnogim životinjama mačaka. Stoga vjeru ljudi u takvom mitu.

PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

2 Činjenice vitalnosti mačaka

Bez sumnje mačka ima samo jedan život, kao i svaka druga živa bića. Ali njena neobična sposobnost da ostane neozlijeđena u bilo kojoj opasnoj situaciji dovodi do suprotnog mišljenja. Evo nekoliko činjenica o preživljavanju mačaka:

  1. 1. Činjeni broj 1. Mačke mogu preživjeti čak i kada padaju s velike visine. To je zbog svoje fleksibilne tjelesne i jedinstvene osjećaje ravnoteže. Pri skakanju s visine, mačka se grupira što je više moguće i odabire najprikladniju poziciju tijela, nalik padobranu, čime se usporava pad. U vrijeme slijetanja stavlja sve četiri noge kako bi se izbjeglo više fraktura. U tom se slučaju pomaže fleksibilnost njezinih udova i male težine, što omogućuje ravnomjerno raspoređivanje opterećenja preko zglobova i mišića. Postoji slučaj u kojem je životinja pala s 32. kata nebodera i preživjela, bježeći se s manje ozljeda.
  2. 2. Činjeni broj 2. Mačke imaju prilično snažan imunitet, što omogućava većini pojedinaca da se sklope od ozbiljnih bolesti, a manja rana mačke lizali su do potpunog obnavljanja tkiva, osim što im je slina antibakterijska svojstva.
  3. 3. Faktni broj 3. Mačke su prilično oprezne životinje. Pokušavaju izbjeći što više riskantnih situacija, preferirajući pobjeći od neprijatelja, a ne se boriti s njim. Osim toga, njihova mogućnost odabira skloništa na visokim površinama omogućuje im da se zaštite od većine opasnosti.
  4. 4. Činjeni broj 4. Mačke se mogu sami izliječiti udaranjem. Znanstvenici su, nakon što su proučavali mačje prase, došli do zaključka da ima pozitivan učinak na bolesno tijelo i pridonosi brzom izlječenju rana.

Učestalost zvukova mačke je 22-44 Hz.Vibracije na ovoj frekvenciji povećavaju regeneraciju kožnih i koštanih stanica ne samo u samoj životinji, već iu ljudima. Stoga vlasnici krznenih životinja zdravijaju od onih koji nisu u kontaktu s njima.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: