🐈 Koliko mačaka spavaju [mačići, stari ili bolesni mačići]

Koliko mačaka dnevno spava

Mačke spavaju 2-2,5 puta dulje od ljudi, u prosjeku imaju spokojan okupaciju koja traje od 14 do 22 sata. Njihov san nije kontinuiran: životinja brzo spava, budi se, radi svoj posao i ponovo se uranja u ruke Morfeja.

Zašto mačke toliko spavaju i koliko ovisi njihovo trajanje?

Da biste odgovorili na to pitanje, morate se obratiti fiziologiji kućnih ljubimaca. U divljih, grabežljivih mačaka loviti da se hrane – oni ne mogu priuštiti da spavaju jednako kao mačka koja živi u kući.

Kućni ljubimci su lišeni potrebe da zaradite vlastitu hranu – provode svoje slobodno vrijeme spavajući. Osim toga, samo u stanju dubokih sna mačke potpuno opustiti.

Nekoliko čimbenika utječe na trajanje mačjeg sna:

  1. Pet godina. Mačići i starije osobe spavaju mnogo dulje.
  2. Mačka pasmina. Škoti i Britanci mogu ići u krevet čim jedu. Abyssinian cat i Ocicat – od mlade dobi imaju aktivni temperament, pa je njihovo trajanje spavanja manje.
  3. Stanje zdravlja i stresa još su dva čimbenika koji utječu na trajanje spavanja. Bolje životinje i mačke pod stresom manje spavaju.Njihov san je osjetljiviji.
  4. Situacija u kući i okoliš u kojem se nalazi mačka. Nemirni san može biti posljedica činjenice da je mačka prestrašena, neugodna ili netko iz domaćinstva gnjavi.

Ako je vaš ljubimac zdrav, pun, ali spava manje od 12 sati dnevno, a njegov san je isprekidan i nemiran – pokušajte pronaći i ukloniti uzrok njegove nelagode. Možda ćete mu morati izgraditi skrovito spavanje ili jednostavno dati mu više pažnje i ljubavi.

Koliko sati treba mačak spavati

Već smo spomenuli da mačići spavaju duže od odraslih. Novorođene bebe mogu spavati gotovo dani, probuditi se samo jesti.

Stariji mačići 1 mjesec spavati malo manje – 21-22 sati. To se smatra normom, jer za rast i razvoj bebe treba puni san. Stoga je toliko važno stvoriti udobno osamljeno mjesto za mačku s mačkama kako bi zaštitili mačiće i majke od spavanja od nepotrebne intruzivne pozornosti. Usput, dok je mačić s majkom i sisao mlijeko, mačka-majka određuje raspored za taj dan.

Odrastao 2 mjeseci Mačići spavaju 18-20 sati dnevno. Ovo je vrijeme aktivnog sazrijevanja.Toddlers početi puzati oko svoje mame, upoznajte svijet i igrati sa svojom braćom i sestrama. Nakon još nekoliko mjeseci, mačići nauče trčati, skočiti – sviđaju se tim aktivnostima, budni su za ove igre na otvorenom.

Kako bi bolje spavali, odaberite njega viseća mreža.

Trajanje sna za odrasle mačke

Vlasniku je teško reći koliko mačaka dnevno spava, neki misle da mačke stalno spavaju. Zapravo, zdrave odrasle osobe spavaju manje od mačića.

Normalno trajanje sna je 14-16 sati.

Naravno, sve je vrlo individualno i ovisi o mentalnom stanju kućnog ljubimca, io situaciji u kući, io osobinama temperamenta pasmine. Ali, čak i ako vaša odrasla osoba i apsolutno zdrava mačka spavaju oko 20 sati – to nije razlog da ode na veterinara. Anksioznost je vrijedna premlaćivanja samo kada se drugi simptomi pridruže produljenom spavanju: loš apetit, smanjenje aktivnosti, letargija.

Koliko mačaka spavaju u starosti

S dobi, trajanje mačjeg sna snažno se povećava.

Vrlo stare mačke mogu spavati na razini mačića – do 22 sata dnevno.

Životinje se probude samo da jedu i idu u zahod. Tijekom tog razdoblja životinje, vlasnici trebaju biti posebno pažljivi na zdravlje starijih mačaka.Prirodni degenerativni procesi pojavljuju se u životinjskom tijelu.

Kako bi se odrasla mačka bolje spavala, odaberite kuću najboljom kućicom za mačke.

Koliko bolesnih mačaka spavaju

U bolesnim životinjama može doći do promjene vremena spavanja. S tim u smjeru povećanja trajanja, iu smjeru smanjenja.

Ako mačka spava puno duže i ima druge negativne simptome: apatiju, slabog apetita, groznice, proljeva, životinja mora odmah biti prikazana veterinara.

Značajno smanjenje vremena spavanja može signalizirati abnormalnosti u štitnjači. U svakom slučaju, dijagnozu treba napraviti samo liječnik.

Glavni uzroci poremećaja mačjeg spavanja

Životinje, kao i ljudi mogu patiti od poremećaja spavanja: nesanica ili pospanost. Glavni razlozi takvih kršenja:

  • topline ili hladnoće;
  • trudnoća;
  • stresna situacija: kreće, izgled novorođenog ili novog kućnog ljubimca u kući;
  • visoke hormonske razine, poremećaji u štitnjači;
  • bolesti: groznica, crvi, proljev itd.
Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: