🐈 10 godina mačka prema ljudskim standardima

Koliko ljudi 10 godina stare mačke

Život kućnog ljubimca, kao i svako drugo biće, uobičajeno je podijeljeno u određena razdoblja razvoja. 10-godišnja mačka ima 56 godina prema ljudskim standardima, međufazu između zrelosti i starosti. Poznavajući značajke ovog doba i posvećujući pozornost životinji, vlasnici ga pomažu da ostanu zdravi i aktivni dulje.

sadržaj

 • Koliko je stara mačka?
 • Znakovi starenja
 • Čimbenici koji utječu na životni vijek

Sposobnost uspoređivanja odnosa ljudske dobi s dobi mačke u dobi od 10 godina pomoći će da se optimalno unese dijeta, kao i da se distribuira tjelesna aktivnost.

S godinama, kao iu ljudima, potrebe životinja mijenjaju, što podrazumijeva potrebu pravovremenih prilagodbi.

Koliko je stara mačka?

U felinologiji, znanost mačaka, glavna metoda određivanja dobi je proučavanje stanja njezinih zuba. Prednost ove metode je točnost i pouzdanost, do 1 mjesec. Pojava prvih mliječnih zubi u novorođenčadi promatrana je u dobi od mjesec dana., A u pola godine starim životinjama počinju se mijenjati u stalne. Stanje sjekutića također označava dob odraslih kućnih ljubimaca:

 • Izrezani rubovi zuba donje čeljusti pokazuju da životinja ima 2 godine;
 • Neravnomjerna površina zuba gornje čeljusti opisuje 3-godišnjeg kućnog ljubimca;
 • Šavne šavove – znak od 5 godina;
 • Zubi počinju ispasti u životinji koja je 10 godina ili više.

Utvrditi starost mačke također može biti opće stanje životinje. Ali nemojte zaboraviti da su kućni ljubimci, uz kvalitetnu njegu, mnogo zdraviji od svojih uličnih kolega. I to izravno utječe na njihov životni vijek.

© shutterstock

Znakovi starenja

Da biste shvatili koliko mačka ima 10 godina prema ljudskim standardima, možete upotrijebiti razvijene tablice koje odgovaraju životinjama i čovjeku. To će omogućiti bolje razumijevanje osobitosti ove teške životne dobi, jer ovo je razdoblje tranzicije od zrelosti do starosti. Dobivanje starijeg, pahuljastog kućnog ljubimca postaje mirniji, uravnoteženiji i suzdržan.

Broj ljudskih godina za 10-godišnju mačku star je 56 godina. Do tog se trenutka značajno smanjuje njezina aktivnost i pojavljuju se ponašanja koja karakteriziraju odrasle osobe.

Znakovi početka starenja, koji su konvencionalno podijeljeni na psihološke, fiziološke i ponašanje, za svakog pojedinca mogu biti čisto pojedinačni.No, prije ili kasnije, pokazatelji starenja daju dob svake životinje:

 • Stariji životinje piju manje tekućine. Stoga vlasnici trebaju obratiti pažnju na ravnotežu vode kućnog ljubimca kako bi izbjegli dehidraciju. Iz istog razloga, postoji poteškoća s gutanjem i suhim ustima.
 • Fluktuacije temperature uzrokuju značajnu nelagodu, koja se prethodno nije promatrala.
 • Smanjena vidljivost, miris i sluh. Hrana ne donosi isti užitak zbog poremećaja receptora okusa.
 • Do 10 godina, većina zuba ispadne.
 • Zbog slabljenja imuniteta, životinja sve više pati od zaraznih bolesti.
 • Mnoge starije osobe doživljavaju neispravnost u probavi i crijevima. Zbog toga životinja sve više regurgitirati.
 • Poremećaj genitourinarnog sustava dovodi do teškoće uriniranja.

Ovi pokazatelji mogu biti manje izraženi kod mješovitih pasmina ili čistokrvnih osoba. Tijelo takvih kućnih ljubimaca manje je osjetljivo na bolesti i trajnije.

© shutterstock

Čimbenici koji utječu na životni vijek

Kao što je poznato, ulične životinje u prosjeku žive manje od domaćih životinja 5 godina.Stoga ovisi o vlasniku koliko će vaš ljubimac živjeti. Mačka će živjeti dug i sretan život ako se osigura uravnotežen način prehrane, ugodne uvjete, pravodobno liječenje, njegu i privrženost svih vremena.

Kao i za bilo koju osobu, odmora i odsutnost stresnih situacija važni su za starije životinje. Stoga se ne preporučuje premjestiti zdjelu ili ladicu s uobičajenog mjesta.

Nije posljednje mjesto za dugovječnost pitanje sterilizacije: neutered osobe žive mnogo duže. To je zbog toga što životinje troše manje energije na parenje, vraćaju se na teritorij, a nestaje i rizik od infekcije drugih životinja. Mačke koje donose nekoliko legla godišnje, brzo gube snagu i zdravlje, što dovodi do činjenice da čak i ne žive do 10 godina.

Pretvaranje mačjeg doba na čovjeka pomoći će vam da bolje razumijete dobne karakteristike četveronožnog prijatelja. Sustav će vam reći kako optimalno formulirati prehranu i uvjete starijih kućnih ljubimaca kako bi mogao živjeti dug i sretan život. Živjela količina ljudske godine za 10-godišnju mačku oblikuje individualan način razmišljanja i karaktera.Sustav usporednih tablica pomaže zamisliti na kojoj razini emocionalni razvoj starijih životinja i, oslanjajući se na poznavanje skrbi, utjecati na stopu starenja i trajanje svog života.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: