🐈 Koliko britanskih mačaka živi kod kuće bez kastracije i sterilizira

Koliko godina britanskih mačaka živi kod kuće?

Mačke i mačke britanske pasmine zauzimaju jedno od časnih mjesta u ocjeni mačjih dugih jetara, jer prosječni životni vijek Britanaca koji se nalaze u kući varira od 10 do 15 godina. A neke britanske mačke žive do velike starosti i prelaze dvadesetogodišnjaka (i stogodišnjaka!). Međutim, koliko će određeni ljubimac živjeti ovisi o uvjetima pritvora.

Glavni jamci dugog života britanske mačke jesu uravnotežena ishrana, umjerena tjelesna aktivnost, pravovremeni medicinski pregledi i nedostatak vanjskih podražaja koji mogu uzrokovati stres u životinji. Kastracija i sterilizacija također igraju važnu ulogu.

 • 1. Čimbenici koji utječu na trajanje i kvalitetu života
 • 2. Snaga
 • 3. Tjelesna aktivnost
 • 4. Redoviti veterinarski pregled
 • 5. Stres
 • 6. Utječe li kastracija i sterilizacija životni vijek?
 • Pokaži sve

1 Čimbenici koji utječu na trajanje i kvalitetu života

Po prirodi, predstavnici britanske pasmine vlasnici su odličnog zdravlja: oni su manje osjetljivi na genetske mutacije i rak od ostalih mačaka.No, čak ni to neće moći jamčiti britanskim dugogodišnjim životom ako im vlasnici ostanu indiferentni prema sudbini kućnih ljubimaca.

Glavni čimbenici koji utječu na prosječni životni vijek britanskih mačaka uključuju:

 • prehrana;
 • tjelesna aktivnost;
 • medicinski nadzor;
 • odsutnost ili prisutnost stresa:
 • činjenica kastracije ili sterilizacije.

PreporučeniČokoladni Britanac – fotografija, opis i karakter

2 Snaga

Budući da Britanci, za razliku od njihove lopovske škotske braće, imaju masivnu tjelesnu masu i velike mišiće, postoji opasnost od njihova preopterećenja, što neizbježno dovodi do brzog povećanja težine i kasnije pretilosti. U takvoj situaciji, cijeli lokomotorni sustav životinje pati. I dodatna masa utječe na snažan pritisak na srce i druge organe, koji je prepun poremećaja u radu cijelog organizma i ozbiljnih bolesti. Stoga je potrebno pažljivo pratiti prehranu britanskih mačaka.

U prosjeku, britanska dijeta za 70% trebala bi se sastojati od suhe hrane, a preostalih 30 – od mokrih. Od ljudske hrane možete ih hraniti:

 • meso s malo masnoće;
 • konzervirana hrana za djecu i žitarice;
 • krema s niskim sadržajem masnoće i vrhnje;
 • žumanjci jaja;
 • kuhana morska riba.

Važno! U prehrani britanskih mačaka ne smije se nalaziti hrana koju proizvode Kitekat, Whiskas, Friskies (rabljeni drugi proizvodi), svinjetina (previše teška za probavljanje trbušnog mesa), riječna riba (obilje malih kostiju), mlijeko (nakon šest mjeseci zbog netolerancije kod odraslih mačke) i svu hranu iz stola čovjeka.

Također, ljubimac mora imati stalan pristup čistoj i svježoj vodi za piće.

PreporučeniRedhead Briton – opis i značajke pasmine

3Fizička opterećenja

Plave britanske mačke žive u fizičkoj aktivnosti. U doslovnom smislu. Stoga, za održavanje mišićnog tonusa i skladnog rada njihovog tijela i sustava mišićno-koštanog sustava potrebno je pružiti im umjerenu tjelesnu aktivnost. To se može postići zajedničkim otvorenim igrama i uličnim šetnjama.

PreporučeniCrni Britanac: značajke izgleda, ponašanja i sadržaja pasmine

4 Redoviti pregled veterina

Nije uvijek ispravna hrana može jamčiti zdravlje mačke: previše faktora to određuje.Od tih genetičkih značajki i rezultirajuće osjetljivosti na različite bolesti. Da bismo shvatili postoji li slična predispozicija u određenoj životinji, bez odgovarajućeg liječničkog pregleda nemoguće je. Pravodobno ispitivanje pomoći će identificirati ne samo pojedinačne karakteristike kućnog ljubimca, već i nastalu bolest. Zbog toga se bolest može izliječiti u ranoj fazi, bez čekanja očitih manifestacija simptoma.

Osim toga, uz stalni nadzor stručnjaka, možete saznati da li mačka dobiva sve vitamine i elemente iz prehrane, a ako je potrebno, prilagodite prehranu dodavanjem odgovarajuće hrane ili kompleksa vitamina.

5Stress

Glavne vrste stresa koje su izložene plavim britancima su stres u potrazi za pojedincima da se mate – u mačaka i stres u estru, trudnoći i porođaju – u mačaka.

Zanimljiva činjenica! Pretpostavlja se da sterilizirane i sterilizirane britanske mačke žive dulje i imaju znatno manje stresa od njihove brata za uzgoj upravo zbog nemogućnosti reprodukcije.

U ulozi vanjskog poticaja koji negativno utječe na psihoemocionalno stanje životinje, postoje i razne ozljede koje se održavaju tijekom neuspjelih padova i slijetanja. Stoga je potrebno osigurati da mačka ne padne u takve situacije.

6 Utječe li kastracija i sterilizacija životni vijek?

Kao što je gore spomenuto, neki stručnjaci vjeruju da sterilizacija i kastracija produljuju život mačaka i mačaka. To se događa, prvo, zbog nedostatka stresa povezanih s pronalaženjem partnera koji nosi jedan ili više mladih i bolnih porođaja. Tijelo se ne mora oporaviti od trudnoće i razdoblja hranjenja. To čuva cijeli živčani sustav životinje, njegovo emocionalno stanje i najvrednije resurse tijela.

Drugo, što duže žive britanske mačke bez trudnoće i porođaja, to više postaje rizik neuspjeha njihove hormonske pozadine i razvoja malignih tumora. Vrlo često se ispostavlja da je onkologija.

U prosjeku, neuterizirane i sterilizirane britanske mačke i mačke žive 2-3 godine duže od njihovih kolega, osim ako im se, naravno, brine, ispravno hrane i vode aktivan životni stil.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: