🐈 Koliko dugo traje trudnoća u mačkama: datumi za tjedna, mjeseci

Koliko dugo traje trudnoća za mačke različitih pasmina?

Mačka u kući može biti čistokrvan, a ne, ali često se vlasnici suočavaju s činjenicom da čeka potomstvo. Vjerojatnost trudnoće se povećava, ako je mačka u slobodnom rasponu, njezino parenje s mačkama u takvim situacijama ne može se kontrolirati. Stoga se "civilizirana" metoda parenja sve više koristi kada je par odabran za životinju i postupak parenja je pod kontrolom. U takvim situacijama, naravno, puno je lakše kontrolirati trudnoću i očekivano vrijeme isporuke, ali u slučaju neplaniranog viskoznog, lako je odrediti kada dolazi janje.

 • 1. Primarni znakovi trudnoće kod mačaka
 • 2. Lažna trudnoća
 • 3. Podizanje mačića
 • 4. Uzroci različitih razdoblja trudnoće
 • 5. Glavna razdoblja trudnoće
   • 5.0.1. Da bi se trudnoća nastavila bez problema
 • 6. Značajke vremena trudnoće određenih pasmina mačaka
  • 6.1. sfinge
  • 6.2. Maine Coons
  • 6.3. Škotske i britanske mačke
  • 6.4. Leopard Bengal Cats
 • Pokaži sve

1 Primarni znakovi trudnoće kod mačaka

Prvi znakovi trudnoće mogu se primijetiti već 14-16 dana nakon parenja.

Vlasnik treba obratiti pozornost na sljedeće:

 1. 1.Mjenjanje raspoloženja.
 2. 2. Promjena preferencija okusa.
 3. 3. Povećajte (ponekad smanjite) apetit.
 4. 4. Mučnina, povraćanje.
 5. 5. Bubrenje bradavica, intenzitet boje (ružičasta).

Važno! Vlasnici životinja koje hodaju slobodno na ulici ne bi trebali pretpostavljati da životinja do godinu dana starosti neće proizvoditi potomke! Seksualna zrelost u mačkama je oko 6 mjeseci, a životinja može postati trudna. Izuzetno je pogrešno pustiti mačku da izađe prije druge vrućine, jer je rana trudnoća povezana s rizicima za zdravlje životinja.

Ali ako vlasnik prati ove znakove, onda se morate pripremiti za porođaj. Konačna presuda je da li je mačka trudna ili ne, veterinar mora napraviti. Možete napraviti ultrazvučni pregled, koji se provodi najranije 4 tjedna trudnoće.

PreporučeniKako se roditi na mačiću

2 Lažna trudnoća

Kod mačaka, ovaj fenomen se rijetko primjećuje. Lažna trudnoća vrlo je slična prirodi uobičajene trudnoće, s razlikom da nema fetusa u maternici. Bradavice nabubre, dobivaju svijetle ružičaste boje, mačka postaje nemirna, gubi apetit, čini špil. Može se pojaviti mlijeko.Ovo stanje ponekad traje oko mjesec dana i nije korisno za mačku. Potrebno je prebaciti svoju pozornost na igre, dati ljubimcu više vremena, ukloniti sve stvari koje uzrokuju njezin majčin instinkt (igračke, meke posteljine). Dobra pomoć za low-calorie dijetu bez mlijeka.

Ako se nakon svake topline javlja lažna trudnoća, životinja se mora sterilizirati.

PreporučeniKako se brinuti za trudnu mačku i može li se okupati?

Nositelji mačaka

Priroda je odredila približan rok rođenja u maca. Pojavljuje se 63-65 dana nakon parenja. Ako se uparivanje dogodilo pod kontrolom uzgajivača, do tog datuma morate dodati 2-3 dana i početi računati od nje.

Odgoda od 5-7 dana od očekivanog datuma isporuke je norma. Ako se janjetina ne dogodi prije 70. dana, to može biti uzrok nepovoljnog tijeka trudnoće ili patologije fetusa. U ovom slučaju vrijedi se obratiti veterinarki. Također, pomoć će biti potrebna ako se isporuka odvija drugi dan.

Trajanje trudnoće varira ovisno o nekim čimbenicima.

PreporučeniKako mačke rađaju: definicija trudnoće i proces rađanja

4 Uzroci različitih razdoblja trudnoće

Postoji nekoliko čimbenika zbog kojih će razdoblje trudnoće mačića biti više ili manje. Najčešći uzroci različitih razdoblja trudnoće su:

 1. 1. Veliki broj mačića u maternici.
 2. 2. Značajke pasmine: dugodlaki mačke nose mačiće dulje od kratkovidnih.
 3. 3. Vremenski uvjeti: s naglim promjenama temperature, vlažnosti ili tlaka, meso može započeti prerano.
 4. 4. Stres. Promjena krajolika, pojava nove životinje u kući i drugi čimbenici mogu dovesti do neuspjeha u vremenu trudnoće.

Glavna razdoblja trudnoće

Mačevanje podijeljeno je u nekoliko razdoblja.

Tjedne trudnoćeRazvoj fetusaZnačajke ponašanja mačaka i fiziološke promjene
1Ovum oplodnjaNema promjene
2Oociti se kreću u maternicu i pričvršćuju se na zidove. Počinje proces formiranja fetusaNema promjene
3Počinje razvoj unutarnjih organa i sustava fetusa.Primarni znakovi trudnoće: mučnina, gubitak apetita, promjena raspoloženja, oticanje bradavica
4-5Fetalni rast, završetak karakteristika izgleda, stvaranje kostura, mišićnog tkiva i genitalijaApetit raste, trbuh raste u veličini
6-7Nastanak fetusa nastavi, nastaju zubi, vuna, kandže. Veličina budućeg mačića doseže 6-8 cmMačka i dalje dobiva na težini, ponekad kapriciozan, odbija jesti. Opseg trbuha povećava se
7-9Rast i formiranje fetusa završava, mačići počinju kretatiMačka pokazuje anksioznost, traži "gnijezdo", odbija jesti ili mijenja želje okusa, colostrum se pojavljuje u bradavicama u 9 tjedana

Tako, u nešto više od dva mjeseca trudnoće, mačka je spremna roditi svoje potomke.

5.0.1. Imati trudnoću bez ikakvih problema

Kako bi se izbjeglo porođaj u rokovima koje nije postavila priroda, trudna bi se mačka trebala brinuti:

 1. 1. Uklonite stresne situacije: ne biste trebali donijeti drugu životinju u kuću tijekom tog razdoblja, odstupanje nije poželjno, ili promjena u situaciji u stanu.
 2. 2. Ne biste trebali imati bučnu zabavu – mačke su vrlo osjetljive na glasne zvukove.
 3. 3. Od drugog mjeseca trudnoće ne možete podići životinju u svoje ruke – to će naštetiti mačićima.
 4. 4. Nemojte provoditi nezavisno istraživanje, pokušavajući probiti broj mačića. Za to postoji veterinarska i ultrazvučna dijagnostika.
 5. 5.Započnite kalendar trudnoće i označite sve važne točke u njemu: zdravstveni pokazatelji, ponašanje. Ako se životinja mora pokazati liječniku, to će vam pomoći u ispravnoj dijagnozi.
 6. 6. Nemojte dopustiti da mačka izađe van – osim elementarnog popisa opasnih situacija, može roditi na mjestu koje smatra prikladnim, teško je pronaći.
 7. 7. Nemoguće je dati tijekom tog razdoblja anthelmintic droge ili sredstva iz buha. Cijepljenje nije dopušteno. Za sva pitanja vezana uz tretman morate se obratiti veterinarki.
 8. 8. Potrebno je uspostaviti uravnoteženu prehranu. Hranjenje ostatka večere nije dobro, trebate pokupiti specijaliziranu hranu dobre kvalitete ili napraviti kućnu prehranu, uzimajući u obzir sve potrebe životinje.

6………………………….

Kao što je gore navedeno, neke značajke pedigre mogu biti relevantne u vrijeme trudnoće. Uglavnom ovisi o vrsti životinjske kose i kao rezultat njezine izmjene topline.

Drugi čimbenici uključuju starost životinja, zdravlje i vitalnost.

6.1Sfinksy

Ova pasmina mačaka je krhka i osjetljiva.Oni su nježni, nježni i u odnosima ne toleriraju agresiju. Čak i banalno povećanje glasa ih plaši. Tanka koža sfinge je potpuno bez dlake, često se zamrzavaju. Hrana je kaloričnija od ostalih pasmina mačaka. Svi ti čimbenici ne mogu biti odbitni, priprema se za potomstvo od svog kućnog ljubimca.

Trudnoća Sphynx pojavljuje se 60-63 dana. Ponekad se sfinkovi dulje trude, ovisno o broju mačića. Sphynx tekućine su česte, tako da nakon prvog parenja nije moguće spriječiti drugi u nekoliko tjedana. Gnojivo jaja će se razvijati istodobno s već izraslim mačkama iz prvog parenja, a dio potomstva umrijeti tijekom rođenja.

Dok čeka potomstvo, vlasnik mora posebno paziti na njegovu mačku, s obzirom na karakteristike pasmine, pružiti mu mir i potrebnu njegu. Sfinge nemaju trepavice pa će svakodnevni postupci higijene biti suvišni. Njihova je koža toliko nježna da uobičajena ogrebotina iza uha može ostaviti bolne ogrebotine. Potrebno je redovito trimati mačke kandže. To je nužno za smanjenje rizika od infekcije tijekom trudnoće.Bliže porodu trebate napraviti mačkinu lair s toplom posteljinom.

6.2 Maine Coons

Ova pasmina se zove "kraljevska mačka". Glavna osobitost Maine Coon je povećana potražnja za čistoćom i osobnom higijenom, kvalitetnom prehranom. Za ove divovske mačke proteini čine osnovu prehrane, tako da hrana za trudne mačke mora biti pravilno odabrana.

Trajanje trudnoće varira, kao u većini pasmina mačaka, od 63 do 67 dana, ovisno o broju voća i ostalim gore opisanim čimbenicima. Posebna značajka je gusta duga kosa, tako bliža rodovima, poželjno je izrezati je blizu bradavica radi lakšeg hranjenja mačića.

6.3 Škotske i britanske mačke

Ova slatka stvorenja pripadaju mačkama bez odsutnosti bilo kakvih anatomskih osobina, s iznimkom "složenog" uha u podvrste škotskog. Ali ova značajka ne utječe na tijek trudnoće, razdoblja i porođaja. Ove mačke su izdržljive i imaju dobro zdravlje.

Trudnoća škotskih i britanskih mačaka održava se u standardnim terminima – oko 65 dana. Briga za mačku, faze trudnoće i priprema za porođaj su normalne.Prenatalni razvoj mačića je prema glavnim razdobljima trudnoće prikazane u tablici.

6.4Leopard bengalske mačke

Ova nevjerojatno lijepa pasmina uzgaja se kao rezultat prelaska domaćih životinja s divljim leopard mačkama. To su vrlo aktivne i temperamentne životinje. Oni su obdareni dobrim zdravljem i trebaju veliko fizičko naprezanje. Prehrana mora biti visoko bjelančevina, ona se mora uzeti u obzir prilikom izrade prehrane za vrijeme trudnoće.

Od zadnjeg dana parenja i do rođenja prvog mačića u tim mačkama prolazi 60-70 dana. Posebnost bengalske pasmine je njezina aktivnost pa se trebate pripremiti za činjenicu da će mačka biti agilna i razigrana tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Potrebno je slijediti kako bi spriječili ozljede tijekom igre.

Trudnoća u mačkama traje dva kalendarska mjeseca plus ili minus nekoliko dana. Tijekom tog vremena, vlasnik će moći pripremiti i pomoći svom ljubimcu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: