🐈 Koliko mačaka nosi mačiće - s vremenom

Koliko dugo mačka nosi mačiće?

Trudna mačka je također mama, u čijem je životu odgovoran i važan period počeo stjecati potomstvo. Važno je da svaki vlasnik zna koliko mačaka nosi mačiće i koji čimbenici utječu na trajanje trudnoće? Dok kućni ljubimac nosi mačiće, ako je potrebno, treba dodatnu pažnju i brigu, posebnu njegu i medicinsku pomoć.

sadržaj

 • Koncept zrelosti
 • Znakovi trudnoće
  • Prvi znakovi trudnoće:
 • Faze mačje trudnoće
  • Gestacijska dob:
 • Njega tijekom trudnoće
  • Feline Trudnoća Care Tips:

Koncept zrelosti

Ako je uzgajivač zainteresiran za pitanje mačje trudnoće, to znači da će uskoro biti nevjerojatno vrijeme za obnovu obitelji. Fiziološka zrelost javlja se u 5-7 mjeseci, Svi su poznati simptomi njegove manifestacije – to je nemir i uzbuđenje, povećana tjelesna aktivnost, glasni "pozivi" i drugi slični znakovi. Do trećeg estrusa (dob je do tog vremena oko godinu dana), životinja postaje zrela i sposobna donijeti zdrave i jake potomke. Možete planirati parenje i pripremiti se za nadolazeću trudnoću.

© shutterstock

Znakovi trudnoće

U prosjeku trudna mačka nosi mačiće 9 tjedana.

Ta je brojka uvjetovana, ovisno o mnogim čimbenicima – pasmini i uvjetima zadržavanja, zdravlju i starosti životinje, broju teladi i tako dalje.

Prvi znakovi trudnoće:

 • bradavice potamniti i nabubri;
 • smanjena tjelesna aktivnost;
 • ljubimac postaje ljubazan i razigran;
 • jutarnje povraćanje može se pojaviti nekoliko dana.

Vidi također: Znakovi lažne trudnoće u mačiću

U 6. tjednu, vlasnici postaju potpuno jasni da njihova mačka nosi mačiće. Do 7. tjedna već postoji pokret u želucu. Dan prije rođenja, majka počinje žuriti u potrazi za mjestom za stelje. U procesu rođenja potomstva, ona će jednostavno trebati pomoć vlasnika.

Faze mačje trudnoće

Na trajanje gestama mačića utječu i obilježja mačjeg tijela. Neki kućni ljubimci rađaju prerane bebe, dok drugi, naprotiv, nose mačiće dulje od uobičajenih dana nekoliko dana.

Na primjer, predstavnici britanskih pasmina nose mačiće oko 65 dana, a sijamske mačke nose sve 70 dana.

Činjenica! Zašto mačka nosi nekoliko mladunaca odjednom? Za ljude rođenje blizanaca, tripleta, samo četiri ili petero djece smatra se jedinstvenim fenomenom.Tajna mačje plodnosti leži u posebnoj strukturi reproduktivnih organa životinje. Maternica je oblikovana kao slovo Y, svaki od procesa je dugačak i nekoliko oplođenih jaja jednoliko se pričvršćuje u njemu odjednom.

© shutterstock

Gestacijska dob:

 • Prva faza, Polazna točka je dan parenja, početna faza traje tri tjedna. Tijekom tog vremena životinjsko tijelo podvrgava se brojnim promjenama: hormonske promjene se ponovno obnavljaju, a postavljeni su i mačji embriji. Promjena raspoloženja za kućne ljubimce – očekivačka majka postaje jednostavna i mirna, manje jede i kreće se.
 • Druga faza, Mačka nosi mačiće u ovoj fazi od 4 do 5 tjedana. Do tog vremena svi se zametci formiraju, počinju aktivno razvijati i rasti. Želuca trudnice stabilizira, životinja počiva i spava više. U tom razdoblju već možete primijetiti zaobljeni trbuh.
 • Treća faza Traje od 5. do 6. tjedna mačje trudnoće. Životinja postaje flegma i apatična, maternica glatko spušta u trbušnu šupljinu. Cubs aktivno raste i priprema se za rođenje.
 • Četvrta fazatijekom kojeg mačka nosi mačiće od 7 do 9 tjedana.Ovo razdoblje smatra se najtežim za životinju. U mladunčad, krzno počinje rasti u majčinoj utrobi, a svi se sustavi vitalne aktivnosti pokreću. Trudna žena slabo jede i ne jede mnogo, leži dugo i spava puno. Trbuh životinje nastavlja se spuštati, a kada se dotakne, osjećaju se pokreti mladih.
 • rođenja, Trajanje rođenja dolazi na 60-70 dana, što znači da mačka nosi mačiće u želucu oko 2-2.5 mjeseci. Buduća majka je uzbuđena, ona traži mjesto za nadolazeće janjetine.

Zanimljivo! Tijekom svog života mačka može donijeti više od stotinu mačića, u prosjeku, životinja broji do tri legla godišnje. U jednom postelju djeca mogu biti prisutna iz potpuno različitih očeva. To su doista jedinstvene životinje!

Pročitajte i Tjednu trudnoću u mačiću

U pogledu mačje hrane, dok životinja nosi mačiće, važna su od prve do treće faze trudnoće.

Aparat će biti održiv i snažan, ako životinja dobiva dovoljno prehrane, posebni vitamini i minerali dodatno su uključeni u prehranu.

Njega tijekom trudnoće

U vrijeme kada mačka nosi mačiće u trbuhu, pravila za njegovanje mijenjaju se malo.

© shutterstock

Feline Trudnoća Care Tips:

 • Uvjeti zadržavanja, Sve dok mačka nosi mačiće, može biti estrus. Ovo je rijedak fenomen (čije je ime superfetation) u jednoj od deset trudnoća životinje. Ovo stanje uvelike komplicira tijek trudnoće, dovodi do rođenja bolesnog i slabog potomstva, ili smrti mladih u maternici. Da bi se takva situacija izuzela, mačka trudnoća bi se trebala dogoditi u sobi. Tijekom trudnoće, uzimanje bilo kakvih lijekova je zabranjeno.
 • Ration hrane, Trajanje trudnoće u mačaka je 60-70 dana, a njegova prehrana treba obogatiti protein hranom i vitaminima. Ako se kućni ljubimac upotrebljava za gotove proizvode za pohranu, trebali biste davati prednost hrani oznakom "tijekom trudnoće". U drugoj polovici trudnoće, mačići se preporučuju za obogaćivanje prehrane s proteinima. Drugi preduvjet je stalna dostupnost čiste i slatke vode.
 • Pokret i odmor, Kao mačka nosi mačiće, to zahtijeva umjerenu vježbu i šetnje na svježem zraku. Nema stresa i agresije, samo ljubavi, miluje i brine!
 • Priprema za porođaj, Tjedan dana prije početka rada potrebno je opremiti mjesto za ovaj ključni proces. Prikladno, ako je prostrana i čista kutija s visokim stranama, dno treba biti obložena gustom i mekom krpom. Potrebno je locirati "udoban gnijezdo" u dovoljno toplom i mračnom mjestu da se ne miješa u osamu majke i njezine mladosti.
 • Kada trebate veterinara, Prije rođenja, mačka nosi mačiće devet tjedana. Kada se pojave znakovi upozorenja, životinja će hitno trebati medicinsku pomoć. Među njima – pobačaj, obilno iscjedak iz genitalija kućnog ljubimca, više od dana odbijanja da jede, povećana temperatura tijela životinje.

Trudnoća kod mačaka traje od 2 do 2,5 mjeseca, a reproduktivna funkcija može trajati do starosti, ali mačić u životinji sve više i više teži.

Rođenje u kasnijoj dobi opasno je za zdravlje kućnog ljubimca i obično ne donosi kvalitetne potomke, tako da ne biste trebali plesti.

Razdoblje kad je mačka mlada, odgovorna i tjeskobna, drhtana i uzbudljiva, ovo je vrijeme ovog testa osjećaja i odnosa između vlasnika i kućnog ljubimca! Ljubav, pažnja i briga vlasnika pomoći će u prevladavanju svih poteškoća i dobiti zdrave i jake mačje potomke!

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: