🐈 Osjećate li mačke: koliko dugo, što se često događa, znakovi, što učiniti i kako se smiriti?

Koliko dugo mačka ima toplinu?

Kada mačka postane sposobna za proizvodnju potomaka, počinje u toplini. Prva estrusa kod žene javlja se u dobi između 6 i 8 mjeseci, au nekim slučajevima (u škotskim mačkama) u trajanju od 8-9 mjeseci. Tijekom tog razdoblja, mačka je u stanju proizvesti zrelo jaje. U mačkama koje žive u stanu, seksualna aktivnost se događa u bilo kojem trenutku. Time se značajno razlikuju od divljih rođaka. Razdoblje estrusa karakterizira promjene u fizičkom i emocionalnom stanju životinje.

 • 1. Koliko dugo traga kod mačaka?
 • 2. Znakovi estrusa kod mačaka
 • 3. Faze estrusa
 • 4. Kako smiriti mačku?
 • 5. Nuspojave estrusa

1Što traje maca?

U roku od 7-10 mjeseci dolazi prva mamacica u mačiću. Ako životinja nije imala potomstvo, estrus će se pojaviti svaka dva tjedna, i ako je parenje, jednom svaka 2-3 mjeseca. Nakon prvog rođenja, iscjedak se događa 40 dana kasnije.

Trajanje ovog postupka varira ovisno o individualnim karakteristikama mačjeg tijela. U prosjeku, ovo razdoblje traje 5 -7 dana. Postoje slučajevi kada se ženka zagrijava samo 2 puta godišnje. Prvi estrus traje samo nekoliko dana, ali nakon nekog vremena njegovo trajanje se povećava.Ako vlasnici planiraju uzgajati plemenske potomke, morate imati kalendar u kojem ćete morati označiti cikluse kućnih ljubimaca kako biste saznali kada će biti dobrih dana za uzgoj. Pravilnost estrusa ovisi o učestalosti parenja, pasmini životinje, životnim uvjetima i zdravstvenom stanju. Na primjer, u britanskoj pasmini, estrus se rijetko događa – to je zbog osobitosti hormonskog podrijetla. S dobi, često se događa da trajanje estrusne smanjuje, a estrus prolazi bez ovulacije.

PreporučeniPravila za izbor parova za uzgoj škotskih mačaka

2 Znakovi estrusa kod mačaka

Svaka vrsta mačaka obilježena je individualnim karakteristikama, ali unatoč tomu se mogu razlikovati generalizirani simptomi koji će pomoći vlasnicima da shvate da je životinja započela estrus:

 • Kod mačaka ne postoji iscjedak s krvlju iz vagine, podmazivanje se oslobađa, genitalije se malo nakupljaju, a životinja ih stalno lickava.
 • Oštra promjena raspoloženja: žena izgleda strastveno – role na podu, trlja pod nogom domaćina ili pokazuje nerazumnu agresiju. Pet ponašanje značajno mijenja.
 • Kada miluje sakralno područje, životinja podiže rep, zamahne ga, kao da to označava vrijeme.
 • U tom razdoblju postoji želja mačke da izlazi iz sobe, pa morate provjeriti jesu li balkoni, vrata, prozori zatvoreni. Mačka se kontrolira instinktom uzgoja, ali vlasnik je odgovoran za to.
 • Pet označava teritorij, često je uriniranje.
 • Apetit se smanjuje, životinja odbija jesti sve dok estrus ne završi.
 • Mačka čini čudne zvukove, poput curenja ili zavijanja. Na tom je zvuku mačke koje dolaze pod prozorima.

Ako kućni ljubimac po prvi put hoda, ne biste trebali odmah tražiti mačku, pokušavajući dobiti potomstvo. Životinja mora biti zdrava, a mačke koje su navršile jednu godinu spremne su za uzgoj. Rani rođaci su opasni i za buduće potomke i za majku.

PreporučeniUpute za uporabu droga Sex Barrier za mačke i mačke

3 Toplinske vrućine

Proces estrusa sastoji se od nekoliko faza, od kojih svaka traje određeni broj dana. Točno razdoblje ne može se utvrditi jer ovisi o fiziološkim karakteristikama mačjeg tijela. Tijek uključuje sljedeće faze:

 1. 1. Proestrus je prva faza estrusa (rut), trajanje od 1 do 4 dana.U ovom trenutku životinja je mirna, a ne uzbuđena. Unatoč tomu, počinje se pojavljivati ​​mamurluk, mačka počinje zvučati glasno. S proestrusom, životinja još nije spremna dopustiti mužjaku, ali genitalije već rastu.
 2. 2. Estrus je druga faza, trajanje od 12 dana. U ovom trenutku možete provesti parenje. Kada milovati područje ispod leđa, mačka podiže rep i postaje poza za parenje. Postavlja ga priroda.
 3. 3. Metestruus je treća faza, koja traje od 3 do 12 dana. Ako se parenje dogodilo prije mačke, agresivno će reagirati na mužjake. Žena i dalje miris mačka za dugo vremena.
 4. 4. Anestrus – ovo je posljednja faza estrusa, tijekom kojeg se životinja smiruje i vraća u svoje normalno stanje.

PreporučeniGestrenol za mačke i mačke: upute za uporabu

4 Kako smiriti mačku?

Vlasnik mora razumjeti da lijekovi ili metode za suzbijanje prirodnog procesa nisu potpuno sigurni za zdravlje životinje.

Kako bi se smanjila seksualna uzbuđenja kod žena, koristi se Suprastin, koji treba dati tri dana za ¼ tablete po 5 kg težine životinja. Ako se ne pridržavate ove doze, možete otrovati ljubimca.Suprastin uzrokuje abnormalnosti u mačju tijelu.

Tablete, kapljice i suspenzije usmjerene na smanjenje seksualnog uzbuđenja sastoje se od hormona. Stručnjaci kažu da su opasni za životinje pa ih ne biste trebali koristiti više od 1-2 puta. Njima se ne smije stalno liječiti mačka, jer izazivaju rak maternice, gubljenje uterusa, rak dojke i jajnika.

Hormonski lijekovi nisu nadomjestak za sterilizaciju, već se upotrebljavaju samo kao sredstvo za hitnu skrb, na primjer, kada je mačka počela pljačkati nakon porođaja.

U sezoni parenja, životinje postaju vrlo emocionalne, mogu biti povrijeđene, stoga moraju platiti što više pozornosti: razgovarati, držati se na rukama, željezo. Možete ometati mačku s omiljenim igračkama kako biste ih preusmjerili na njih. Da noć prođe mirno i bez krikova, potrebno je osigurati da žena spava manje tijekom dana.

Nije potrebno prevariti kućnog ljubimca: tijekom dana potrebno je manje hrane, ali za noć morate se hraniti obilno. Zabranjeno je vikati, kazniti mačku, zaključati sobu ili ograničiti pokret, jer to je jak stres za životinju.

5 Nuspojave topline

Obratite se veterinaru ako se estrus traje duže od 14 dana ili potpuno zaustavlja. To može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema s ljubimcima. Postoje rijetki slučajevi u kojima vlasnici ne primjećuju kada je žena u toplini, takvo se razdoblje naziva "izbrisano", jer se ponašanje životinje ne mijenja.

Ako česti periodi ne završavaju gnojidbom, mogu se pojaviti upalni procesi i razne bolesti. Stoga je potrebno sterilizirati životinju. Jednostavno vezivanje jajovoda neće dati nikakve rezultate, jer žena jednostavno ne može roditi, ali želja ostaje, stoga je potrebno ukloniti reproduktivne organe. Ovaj postupak će omogućiti vraćanje hormonskog podrijetla životinje.

Uobičajeno, žena treba postati trudna i nositi potomke, pa prazni štapovi nepovoljno utječu na stanje kućnog ljubimca. Ako vlasnici ne žele uzgajati potomstvo i lice, potrebno je sterilizirati mačku.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: