🐈 Koliko je mačaka prvi put trudna

Koliko dugo mačka ide trudna

Vlasnici često pitaju koliko se mačaka prvi put trudne? A ako je vrlo jednostavno za nekoga tko opisuje ono što ga smeta, a zatim stanje trudne žene po prvi put, kućni ljubimac je u nedoumici. Prva trudnoća može trajati od 60 do 72 dana. To ovisi o kombinaciji fizioloških i psiholoških čimbenika, kao i na pasmini budućih majki.

sadržaj

 • Što trebate znati o prvoj trudnoći
 • Trajanje trudnoće u različitim pasminama
 • Čimbenici koji utječu na trajanje nošenja
 • Značajke svakog trimestra

Što trebate znati o prvoj trudnoći

Rodjenje je prirodni proces i, u pravilu, ne zahtijeva nikakve ljudske intervencije. Iznimka su složeni slučajevi. Ako postoji čak i najmanji prijetnja životu i zdravlju četveročlane žene u radu i njenog potomstva, domaćin bi trebao imati ruku na veterinarskom telefonu koji može pomoći oko sata.

Od velike važnosti je mir i samopouzdanje vlasnika, jer kućni ljubimac senzitivno osjeća razlike u emocionalnom stanju.

Nema posebnih promjena u skrbi trudne životinje. Posebnu pozornost treba posvetiti samo prehrani i fizičkom stresu.Dijeta bi trebala biti još uravnoteženija i potpuna. U izbornik možete dodati više mesa i mlijeka. Ako je mačka navikla na suhu hranu, onda morate ići na hranu, s visokim sadržajem vitamina i elemenata u tragovima.

© shutterstock

Što se tiče veličina dijelova, vrijedi izbjegavati prekomjerno preopterećenje. Dio može ostati isti, mali dopust je dopušten, ako je Murka u položaju, on to traži.

Važno je zapamtiti da je kašnjenje porođaja više od tjedan dana opasni znak. U ovom slučaju vam je potreban savjet i pomoć od veterinara. Da biste utvrdili točan trenutak, liječnik će najvjerojatnije tražiti da odgovorite kada se uparivanje točno dogodilo, jer se začeće događa približno tijekom prvih dana nakon parenja.

Optimalna dob za rasplod je životinja starija od jedne godine.

Trajanje trudnoće u različitim pasminama

Gestacijska dob svih mačaka može varirati. Glavni razlog je njegova pasmina. Na primjer:

 • Britanska mačka u zanimljivom je položaju od 63 do 70 dana., Zanimljivo je da manje pušta mačiće, to je razdoblje dulje. Čak i vrijeme trudnoće u ovoj pasmini može se prenijeti prema rodu.Ako prva trudnoća mačke ima 65 dana, najvjerojatnije će njezina kći biti na istoj poziciji.
 • Škotske mačke prvi put idu 2 mjeseca, ili preciznije, od 62 do 67 dana. Nije bitno hoće li mačka proći još pet dana. Ali ako se bebe rađaju u ranijoj fazi, do 60 dana, vjerojatno će umrijeti.
 • Trudnoća u perzijskome traje oko 63 do 68 dana. Točnije, to možete saznati pitanjem o trajanju položaja majke buduće majke.
 • Siamske pasmine dulje rađaju mladunče. Također, za razdoblje izravno utječu na različite vanjske čimbenike.

Različiti uvjeti trudnoće uočeni su kod dugotrajnih i kratkovidnih pasmina.

© shutterstock

Čimbenici koji utječu na trajanje nošenja

Prvi izraz mačke može biti drugačiji. Od velike je važnosti:

 • koliko mačića čeka
 • što je stanje njenog tijela
 • dob,
 • kada je počeo prvi estrus.

Prosječno trajanje trudnoće je devet tjedana, oko dva mjeseca.

Na pojam je pod utjecajem psihološkog stanja, ako je životinja bila u stresnom stanju, osobito u posljednjim razdobljima, porođaj se može dogoditi kasnije.

Značajke svakog trimestra

Cijelo razdoblje trudnoće podijeljeno je na tri trimestra, od kojih je svaka tri tjedna. U prvom tromjesečju pojavljuje se formiranje zametaka, njihov spol, položaj broja. Otprilike nakon prva dva tjedna, veličina embrija već doseže 10 mm, a nakon tri tjedna počinju se formirati unutarnji organi mladih.

Drugi trimestar je faza formiranja kostura budućih beba, kao i mišića, hormonski sustav i mozak. Do kraja ovog razdoblja beba ima lice sa svim budućim značajkama.

© shutterstock

Unos kalcija utječe na izgled zuba u dubini čeljusti, kao i kandže. Sada je razvoj genitalija mačića.

U posljednjem tromjesečju, formacija male životinje u maternici je završena. Do samog kraja, duljina mu može doseći 13 cm, koža postaje sve gušća, rep i uši rastu. Kosa raste i dobiva svoju prirodnu boju. U pravilu, 57 dana je vrijeme kada je beba u potpunosti formirana i spremni za rođenje.

To je potpuno opravdana činjenica da prvo parenje ne prestaje uvijek s trudnoćom. Čak i druga estrus može biti zbunjujuća, ali u isto vrijeme životinja će biti trudna.Kombinacija značajki, kao i konzultacija nadležnog veterinara, pomoći će vam da sigurno shvatite da je vaš ljubimac prvi put u poziciji i kako se pripremiti za nadolazeće događaje, znajući točno vrijeme budućih rađanja.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: