🐈 Koliko dugo i koliko dugo mačka odlazi iz anestezije nakon kastracije, operacije?

Koliko dugo mačka i mačka odstupaju od anestezije nakon kastracije, sterilizacije?

Sterilizacija i kastracija se preporučuju u dobi od 8-12 mjeseci. Prije operacije treba temeljito pregledati mačku kako bi se utvrdilo može li se operirati. Vlasnici, koji se brinu o zdravlju ljubimca, trebaju znati u kojim slučajevima životinja može biti kastrirana i sterilizirana, što će se pokazati za njega i kako se brinuti za njega tijekom rehabilitacije.

 • 1. Koja je razlika između kastracije i sterilizacije?
 • 2. Anestezija i operacija
 • 3. Kako mačka odmiče od anestezije?
 • 4. Briga za mačku nakon operacije
 • 5. Što bi trebalo upozoriti vlasnika?
 • 6. Pro i kontra procedure
 • Pokaži sve

1 Koja je razlika između kastracije i sterilizacije?

Zajedničko uvjerenje da kastracija može biti učinjeno samo za mačke je pogrešna. To jest, možete kastrirati i mačke. Razlika između kastracije i sterilizacije leži u činjenici da se tijekom prve operacije uklanjaju genitalije mačke, au drugoj – oni ostaju, proizvodi se spolni hormoni, samo mačka ne može imati mačiće. Ovaj postupak se zove okluzija cjevčica i sastoji se od povlačenja jajovoda.

Kastracija mačke može se obaviti na tri načina:

 • Ovariektomija je najpopularnija i prihvatljiva operacija, koja se sastoji u uklanjanju jajnika. Nakon postupka, mačka zaustavlja estrus, proizvodnju spolnih hormona. Nestaje rizik od stvaranja cista jajnika. Dopušteno je provoditi ovarija aemije samo mladima i ne davati životinje rođene.
 • Histerektomija. Ova operacija ima za cilj uklanjanje maternice. Mačka izgubi sposobnost oplodnje, ali hormoni nisu podložni promjenama.
 • Ovariogisterectomija se sastoji u uklanjanju maternice i jajnika. Operacija se provodi kod mačaka koje su rodile više od godinu dana, ovisno o prisutnosti genitalne patologije.

Sterilizacija se često pogrešno zove operacija za uklanjanje jajnika mačke – najčešća operacija.

PreporučeniUklanjanje šavova kod mačaka nakon sterilizacije kod kuće: detaljne upute

2 Djelovanje anestezije i operacije

Rad sterilizacije i kastracije obično se odvija pod općom anestezijom. Ponekad se koristi neka tvar koja jednostavno smanjuje osjetljivost životinje. Operacija sama traje 10-20 minuta, ali kada uđete u anesteziju, morate pričekati da mačka potone u san (10-30 minuta).Ubrizgavanje s posebnom pripravi se daje intravenozno ili intramuskularno. Trajanje anestezije i rehabilitacije ovisi o individualnim karakteristikama organizma.

Doza tvari određena je težinom i dobi mačke. Što je stariji mačka, to više odstupa od anestezije nakon kastracije . Tijekom operacije, kirurg uklanja testise malim, pažljivim rezovima, u kojima se nalaze žlijezde koje oslobađaju spolne hormone.

Nakon operacije mačke se više ne privlače suprotnom spolu. Nemaju osjećaj inferiornosti. Oni postaju više nježan, aktivan, znatiželjni svijetu oko sebe. Sterilizirane životinje žive dulje.

Mačke izrezuju u abdomenu. Njezina dužina ovisi o vrsti operacije i veličini životinje. Duljina rane može doseći 3 cm. Postoje nove metode kirurškog zahvata u kojima može biti rez 1 cm. U tom slučaju ne biste trebali nositi pokrivač, jer je rana malena i sama može izliječiti.

Da biste spriječili povraćanje mačke tijekom anestezije, preporuča se da životinje ne budu hranjene uoči operacije.

PreporučeniIma li neuterirana mačka seksualni nagon?

3 Kako mačka odmiče od anestezije?

Uobičajeno, ljubimac se probudi nakon anestezije nakon 2-12 sati. Ali ta brojka ovisi o individualnim karakteristikama, kao io temperamentu mačke. Mirne životinje mogu cijeli dan spavati, a znatiželjan se nemirni ljudi probuditi za nekoliko sati. Mačka može dobiti noge nekoliko minuta nakon oporavka od anestezije. Pun oporavak tijela javlja se u 5-14 dana.

Razdoblje oporavka nakon anestezije prati nedostatak koordinacije i percepcije prostora. Postoji vrtoglavica, mučnina, velika žeđ i slabost mišića. Pod utjecajem anestezije, životinje imaju tendenciju spavanja s otvorenim očima. Ponekad mačke imaju grč udova, ali to je normalna reakcija na djelovanje lijeka. Povraćanje je također moguće zbog toga što se tijelo čisti od suvišnih tvari. Zbog opuštenog stanja kućnog ljubimca ne može se kontrolirati proces mokrenja. Stoga je potrebno ukloniti tepiha u kući i držati ga izvan namještaja. U takvim trenucima životinja ne razumije što mu se događa.

Kada se učinak anestezije slabi malo, mačka pokušava ustati.Neprestano se pada ili kreće s poteškoćama. Ovo ponašanje je tipično za mačke nakon anestezije, pa nemojte paničariti. Može biti i zimica zbog pada tjelesne temperature za 1-2 stupnja.

Puno ljubimac se vraća u svoje uobičajeno stanje u 2-3 dana.

PreporučeniKada ukloniti pokrivač iz mačke nakon sterilizacije

4Cat Care nakon operacije

Nakon operacije, životinja treba stalni nadzor i njegu. Da biste spriječili zamrzavanje mačke, ispod nje morate staviti nešto mekano i prekriti je ručnikom. Koristite podno grijanje postavljanjem na leđa. U blizini kućnog ljubimca uvijek treba postojati voda. U početku pije samo vodu. Nemojte ga hraniti, dok on to ne želi.

Nakon kastracije, hrana se mora sastojati od visoko kvalitetnih proizvoda: samopreparirane hrane ili visokokvalitetne hrane. Da biste koristili, liječnici preporučuju meso, žitarice i mliječne proizvode s niskim udjelom masti. Potrebno je smanjiti količinu potrošenih ugljikohidrata, budući da je razina potrošenih kalorija smanjena kod mačaka nakon kastracije, a višak energije akumulirat će se u obliku masnoća.

Liječnici zabranjuju mačkama da jedu ribu i jeftinu hranu, jer izazivaju formiranje bubrežnih kamenaca.

Ako je potrebno, ljubimac tijekom spavanja treba zatvoriti oči i navlažiti ih posebnim kapima. Pod utjecajem anestezije mogu biti otvoreni i suhi. Vrtoglavica i slabost mišića ne dopuštaju životinju normalno kretanje, stoga se ne smije dopustiti da se popne na visoke površine – pada i oštećenja su moguća. Trajna slabost može izazvati izlijevanje mačjeg jezika iz usta. Preporuča se navlažiti jezik vodom, jer ga se može ugristi.

Mačka treba organizirati stan udobno mjesto. Potrebno je napraviti njezinu prehranu, jer sterilizacija usporava metabolizam, a prestanak proizvodnje estrogena uzrokuje apetit, što dovodi do povećanja težine. Važno je stalno pratiti stanje zdravlja životinje i stanje rane: ne bi trebalo zagušiti i krvariti.

5Što bi trebalo upozoriti vlasnika?

Važno je paziti na dobrobit životinje. Ponekad je teško ispravno izračunati potrebnu dozu anestezije, što može biti kobno.Simptomi za koje se trebate obratiti veterinarki:

 • Lupanje srca i disanje.
 • Nema reakcije učenika na svjetlo. Da biste provjerili stanje životinje, trebate zasvijetliti svjetiljku u oku. Ako učenik ne uskače, hitno je da se mačka odvede do liječnika.
 • Mokrenje nije bilo više od jednog dana. Tijekom procesa, životinja se usmrtio.
 • Mačka leži ispod anestezije duže od 8 sati i ne pokušava ustajati.

6Plus i kontra procedure

Moguće posljedice:

 • moguće infekcije nakon operacije;
 • vjerojatno povećanje težine;
 • nuspojave.

Postoji mnogo više prednosti postupku:

 • povećanje očekivanog trajanja života;
 • uklanjanje neugodnih mirisa (oznaka teritorija);
 • nedostatak agresije u životinji;
 • smanjenje rizika od genitalnih bolesti;
 • nedostatak privlačnosti suprotnom spolu.

Glavna prednost sterilizacije je da mačka jača mišiće i produžuje udove.

Treba zapamtiti da tijekom razdoblja rehabilitacije ljubimac treba pažnju vlasnika. Ako slijedite ove savjete, postoperativno razdoblje će se odvijati što glatko i bez komplikacija.Omiljena obitelj će se brzo vratiti u svoje uobičajeno stanje. Kastracija i sterilizacija neće utjecati na prirodu životinje. Mačke će postati znatiželjnije i aktivnije.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: