🐈 Baldne mačke: ime pasmine

Koje su pasmine ćelavih mačaka – značajke izgleda, karaktera, njege

Sve više i više ljubitelja životinja voli kućne ljubimce koji nemaju kaput. Takva popularnost Sfinks – prve mačke bez dlake – dovela je do činjenice da se sve više i više novih pasmina ćelavih mačaka uzgaja. Sada je poznato i nekoliko drugih pasmina koje nemaju vunu. Ovo su još dva sfinga: Don i Peterbald; Ukrajinski Levkoy, Bambino, Minskin i Elf. Unatoč očiglednim sličnostima, razlike između ovih pasmina su još uvijek veće.

 • 1. sfingi
  • 1.1. kanadski
  • 1.2. Don
  • 1.3. PETERBALD
 • 2. Ukrajinski Levkoy
 • 3. Bambino
 • Elf
 • 5. Minskin
 • 6. Značajke skrbi za mačke bez dlake
 • Pokaži sve

1Sfinksy

Ukupno ima tri vrste takvih mačaka. Jedan od njih je povučen u Kanadi, još dvije – u Rusiji. Kanadski i Donskoy (drugi naziv – ruski bez dlake) sfinkti izvedeni su paralelno jedan s drugim. Ali Peterbald (Sanktburgski sfing) – najbliži rođak Don, koji je uzeta kao osnova za stvaranje nove pasmine.

Sve ove mačke imaju i sličnosti i razlike. Svi sfingi su slični, osim nedostatka vune, također po karakteru. Imaju nježnu i prijateljsku prirodu, ali uopće nisu nametljive.Sve to čini ove mačke gotovo savršenim kućnim ljubimcima.

Zanimljivo! Alergije nisu uzrokovane vunom, već posebnim bjelančevinama koje proizvodi mačje tijelo. Stoga, mačke bez dlake također mogu biti njegov uzrok.

PreporučeniSphynx Care: Osnovni Smjernice o sadržaju

1.1 kanadski

Iako su kanadski sfingi prva bezbodna pasmina, pojavili su se relativno nedavno. Mačak, smatra progenitor svih takvih mačaka, rođen je 1966. godine u kanadskom gradu Torontu. Bio je jedina gola životinja u stelju obične mačke, a uzgajivači su odlučili ojačati ovu neobičnu osobinu. Da bi to učinio, Pruna, kao što je mačka bila pozvana, prešla je s različitim mačkama. Pasmina je uspjela donijeti, ali bila je nestabilna. Baldani mačići rijetko su rođeni, čak i kod mačaka bez kose.

Taj je problem riješen samo deset godina kasnije. Srećom, u Minnesoti se istodobno rodila dva gola mačića. Različiti spolovi i roditelji. Njihov međusobni međusobni odnos dopuštao je konačno konsolidirati potrebne gene u pasmini.

Paralelno je razvijena i druga linija kanadskog Sfinge, europske.Otišla je iz dviju ćelavih mačaka na ulici u istom Torontu. Te su životinje poslane u Nizozemsku, gdje je dobivena druga varijanta kanadskog Sfinge.

Pojava kanadskog sfinksa određena je standardom pasmine.

Znakopis
težina3,5 – 6 kg
Izgradnja tijelaVelika, masivna. Sve linije tijela su glatke, zaobljene, prisutnost ravnih linija nije dopuštena. Oblik siluete je poput kruške. Trbuh se lagano visi, ni na koji način ne oslanja. Škrinja široka i moćna
ekstremitetTanka, srednja duljina. Prednji dio je uvijek širok i kraći od stražnjeg dijela. Jastučići su ovalni. Vrlo dugi prsti
repPrilično dugo, u obliku bičeva. Često se kotrlja u kuglu i čvrsto se pritisne na tijelo.
vratDugo mišićavo
glavaVeličina – srednja. Ima oblik zaobljenog klina, čija duljina i širina su gotovo isti.
njuškaObrazi su jasno definirani, izbočeni, dobro vidljivi. Snažne čeljusti, kratki nos s širokim nosom. Brkovi su obično odsutni, ali njihova prisutnost dopuštena je standardom.
očiVelika, široka, oblika poput limuna. Smještena prilično udaljena.Boja može biti bilo koja, ali mora biti u skladu s cjelokupnom bojom tijela
ušiVelika, široka u podnožju. Uređene na velikoj udaljenosti jedna od druge, smještene gotovo na stranama glave
kožaKanadski Sfinks ima veliku količinu kože koja se skuplja u naborima, naročito vidljiva na udovima, vratu i čelu
vunaTijelo kanadskog Sfinge može biti prekriveno svjetlom. Dostupna je prisutnost dlake između prstiju, na nosu i leđima ušiju. Dostupna je četka na repu, ali ne i na ušima.
bojaTo može biti apsolutno bilo

Karakter tih mačaka je vrlo prijateljski. Kanađani – najdraža od svih sfinga. I većina je vezana za svog gospodara. Vole sjediti na rukama neke osobe, vole se pomilovati. Vrlo poslušan, pametan i smiren. Ponekad mogu igrati, ali ne i predugo i aktivno.

PreporučeniElf cat: karakteristike pasmine i značajke njege

1.2Donskoy

Ruske bezdlakne mačke pojavile su se u Rostovu na Donu, gotovo istodobno s njihovim kanadskim kolegama. Njihova priča počinje 1987. godine, kada je jedna žena pronašla na ulici trodnevnu žensku mačku bez krzna. Zanimljivo je da su je prvo pokušali izliječiti, sumnjajući da je lišena trčanja.

Ali rezultati liječenja nisu dali, a mačka je osjećala prilično dobro. Tada je postojala sumnja da je nedostatak kaputa jednostavno značajka zvijeri, a ne posljedica bolesti. To je potvrđeno nakon što je životinja imala prvo potomstvo, a jedan od mačića također je bio golog.

Nakon toga, uzgajivači su zainteresirani za neobične mačke koje su odlučile uzgajati novu pasminu. Kao rezultat toga, 1992. godine razvijen je prvi standard pasmine.

Znakopis
težinaMačke do 5 kg; mačke – do 7 kg
Izgradnja tijelaJaki, moćni, mišićavi, izduženi. Silueta kruškoliki. Prsa su široka, ali bokovi mogu biti još širi.
ekstremitetŠape su dugačke i ravne, elegantne, ali ne previše tanke. Stražnji udovi dulji od prednjeg dijela. Zubni jastučići su ovalni, s dugim prstima
repDuga i ravna, s zaobljenim krajem
vratDugački, izduženi, mišićavi
glavaZglobni oblik. Na čelu su kožne nabore smještene vertikalno
njuškaJasno je izražen luk i čelo. Nos je ravno i prilično širok, srednje duljine. Prijelaz od nje na čelo gotovo je neprimjetan.Vrećice su ili nestale ili zaobljene na krajevima.
očiObliku badema, koso. Sve moguće boje su dopuštene. Zanimljivo je da se oči Don Sphynxes otvaraju u prvim godinama života, a neki mačići već su vidljivi.
ušiVelika, široka, postavljena daleko, lagano nagnuta prema naprijed. Savjeti zaokruženi
vunaUz apsolutnu odsutnost vune za Don sfinge dopušteno je još dvije opcije. Mogu biti malo pubescentne s mekom kosom čija duljina ne prelazi 2 mm. Ili djelomično prekriveno rijetkom kliznom vunom. Mačići mogu biti sofi, ali za dvije godine vuna nestaje
bojaDon Sphynx može biti apsolutno u bilo kojoj boji

Ruske mačke bez dlačica vrlo su aktivne i razigrane. Oni moraju biti stalno u pokretu: skakati, trčati, penjati se i voziti oko stana bilo kojeg objekta. Kao i svi sfingi, oni su nježni i dobronamjerni. Oni vole ljude, lako su povezani s vlasnikom. Ali oni nisu ljubomorni i dobro se slažu s djecom i kućnim ljubimcima. Vrlo poslušan i čist, jednostavan za naučiti.

PreporučeniGole pasmine mačaka – opis izgleda i karaktera

1.3 Peterbold

Peterbald je potomak Don Sphynxa i orijentalne mačke. Predstavnici ovih pasmina prvi put su prešli u St. Petersburgu 1994. godine. Rezultat je četiri mačića i postao prvi sfingi St. Petersburga. Do 2003. godine ova je pasmina prepoznala većina najcjenjenijih phelinoloških organizacija na svijetu.

Mačke ove pasmine razlikuju se od svoje znatiželje. Zanima ih se sve što se događa oko njih. Bilo koja nova stavka ili osoba treba pažljivo pregledati kućni ljubimac. Istovremeno, sfingi Sankt Petersburgu su vrlo prijateljski. Novi ljudi ili životinje dočekuju se s užitkom, uvijek spremni za igru ​​s njima. Uredna, uredna, inteligentna i dobro osposobljena.

Godine 1997. razvijen je konačni standard za Peterbalds.

Znakopis
težinaMačke mogu dosegnuti 3,5 kg, mačke – 5 kg
Izgradnja tijelaTijelo je izduženo, oblikovano poput cijevi. Bokovi i ramena su iste širine, rebra su zaobljena
ekstremitetVisoko i prilično tanak. Zdjele jastučići su okrugle i prsti su malo izduženi.
repDuga, tanka. Ravno, bez savijanja i kinks
vratDugo, elegantno, sofisticirano
glavaIzduženi, uski i dugi
njuškaProfil je ravna, nos je ravno i dug. Obično nema brkova;
očiOblik u obliku badema, postavljen dijagonalno. Može biti žuta, plava ili zelena
ušiVanjske strane ušiju nastavljaju liniju glave. Velika, široka u podnožju. Krajevi su blago savijeni u suprotnim smjerovima. Idealno mjesto ušiju smatra se takvim da možete staviti list papira na njih
vunaPored potpunog odsutnosti dlake, slabe pubertete cijelog tijela, prisutnost dlake na licu, nogama i repu dopuštena je. Mačići mogu biti rođeni sofi.
bojaSvaka boja je dopuštena. No, monophonic peterbolds su izuzetno rijetki, i stoga vrijedan više od mačaka drugih boja.

Petersburg sphinx može se smatrati mačka, potpuno pokrivena ravno kratkom kosom.

2Ukrajinski Levkoy

Ukrajinski ljevičari su povučeni u Kijevu 2000. godine. Njihovi preci su Don Sphynx i Scottish Fold mačke. Ime je dobilo od cvijeta istog imena, oblik koji je vrlo sličan ušima ove životinje.

Izgled u skladu sa standardom pasmine.

Znakopis
težinaU prosjeku – 5 kg
Izgradnja tijelaSnažan, mišićav. Tijelo je malo kraće od prosjeka. Prsa uska
ekstremitetDugo, jaka, jaka. Oblik jastuka – ovalni, prsti malo vidljivo izduženi
repFleksibilan i dug, ne gusta, sužen na vrh
vratSnažan, dobro mišićav, srednje duljine
glavaZaobljeni, duge, srednje veličine
njuškaprodužen
očiU obliku podsjećaju na lim, veliki, širok. Svaka boja je dopuštena, ali najpoželjnija su plava i zelena.
ušiVelika, široko postavljena. Jako savijen prema naprijed
vunaDopuštena je lagana jednolikost pušenja cijelog tijela, ali je poželjno potpuno ćelav životinje.
bojaMože biti apsolutno bilo koje boje

Likov di levekev je lagan i ugodan. Ljubazni su i prijateljski, ali uopće nisu nametljivi. Lako se naviknuti na nove ljude i tretirati sve jednako. Pametan, miran, uravnotežen, strpljiv.

3Bambino

Nije poznato je li pojava prvog djeteta nezgoda ili je li namijenjen uzgoju. Takve neobične mačke pojavile su se na križanju kanadske sfinge s predstavnikom munchkinove pasmine, koja se razlikuje od kratkog kose.

Prvi mačić bez kose i kratkih udova kupio je u SAD-u spinx parenje kao ljubimac. Nakon provedenog niza studija, saznali su što je rodoslovlje ove zvijeri i nastavila s daljnjim uzgojem kako bi se uzgajala nova pasmina.

Prve mačke, službeno klasificirane kao dječak, pojavile su se tek 2005. godine. Godinu dana kasnije dobili su status eksperimentalne pasmine. Bez obzira na to će li ga prepoznati međunarodna zajednica felinolozima, još uvijek je nejasno. Međutim, prvi, još nedovršen standard već postoji.

Znakopis
težinaod 2,5 do 4 kg
Visina na grebenudo 15 cm
Izgradnja tijelaGusta, moćna i mišićav. Strašna linija širokog prsnog koša
ekstremitetVrlo kratak, ali debeli, moćni i jaki. Jastučići su okrugli, prsti dugi
repDugi, glatki razrjeđivanje od dna do kraja. Ali cijela duljina nije previše gusta
vratIma prosječnu dužinu, malo zakrivljenu. Snažan, s izraženom muskulaturom
glavaSrednje veličine i klinasti
njuškaZaobljena, s jasno definiranom bradom
očiOblik sličan ovalnom, s obje strane.Boja je obično zelena ili plava. No žuta je također dopuštena
ušiVeliki, imaju oblik trokuta. Postavi širok. Savjeti zaokruženi
kožaOsjeća se baršunasto i mekano. Njegovi višak oblika svode se po cijelom tijelu, osobito na udovima, čelu i vratu.
vunaLagano pijukanje prihvatljivo
bojaSve boje su dopuštene, ali krute bijele, crne ili plave životinje smatraju se najvrednijim.

Bambino – vrlo pokretljiva, razigrana i znatiželjna stvorenja. Osim toga, prijateljski su i dobrodošli. Oni imaju vrlo lagani karakter, nisu ni ravnodušni i nepopustljivi. Jednostavno se pridružite životinjama u kući, čak i sa glodavcima i pticama. Vrlo su poslušni, lako se mogu naučiti i čak upravljati. Oni se navikavaju na nove ljude bez problema. No, dugo vremena da napuste takve životinje sami ne mogu – oni su jako potrebna tvrtka.

4Elf

Vilenjaci – najmlađi i najrječniji od pasmina bezglavih pasmina, do sada prepoznata samo kao eksperimentalna. Pozvane su zbog neuobičajenog oblika ušiju, koji ih ujedinjuje s popularnim ljudima fantastičnog žanra. Po prvi put, takve mačke uzgajaju se tek 2006. godine u SAD-u kao rezultat križanja kanadskog Sfinks i američkeCurl. Standard za ovu pasminu još nije u potpunosti formiran, ali već je moguće izdvojiti osobitosti izgleda. Prikazani su u sljedećoj tablici.

Znakopis
težinaU prosjeku – 7 kg
Izgradnja tijelaSnažan, mišićav. Duljina torza je prosječna. Trbuh je malo stršio, prsa su široka.
ekstremitetSnažna i jaka, srednja duljina. Prednje noge znatno kraće od stražnjeg dijela.
repTanak i fleksibilan, oštar. Iste duljine kao torzo
vratPrilično dugo, ali moćno i mišićavo
glavaUska, duga, izdužena. Ima zaobljen oblik, blago ravno u blizini ušiju
njuškaObrazi su stršili, vrlo jasno vidljivi. Brkovi odsutni ili prisutni kao pojedinačni dlake.
očiLimun, kosi. Boja je zelena ili plava. Moguće je neslaganje
ušiVrlo velika. Baza je široka, glatko sužava prema krajevima. Savjeti su sami nataknuti
vunaPotpuno odsutan ili prisutan u obliku vrlo kratkih mekih dlačica koje pokrivaju cijelo tijelo. Popustljivo na šapama, repu i ušima dopušteno
bojadopušteno bilo

Vilenjaci su nježni i vrlo zahtijevaju pozornost.Oni obožavaju svoje vlasnike i hodaju po petama, ostaju sami, jako su dosadno. Vrlo društven. Oni vole sjediti na svojim rukama, kao i kad su pomilovani. Njihov lik je mirno. Jednostavno pronađite zajednički jezik s djecom i kućnim ljubimcima, uključujući pse.

5Minskin

Minskini su vrlo slični djeci, i po izgledu iu podrijetlu. Ali razlike između ove dvije pasmine su i vrlo značajne. Na prvom mjestu, zaključuju da Minskini nisu baš ćelavci.

Prvi pokusi na njihovom uzgoju započeli su 1998. godine u Sjedinjenim Državama. Njihov je cilj bio privući mačke s kratkim udovima, koje bi bile pokrivene dlakom samo u određenim dijelovima tijela.

Da bi se to postiglo, krenuli su kanadski sfingi i munchkini. Kasnije su im dodani Devon Rexes, kao i burmanska mačka.

Kao rezultat toga, 2000. godine rođen je prvi mačić, službeno pripadajući pasminu Minskin. Nakon još pet godina ove životinje su prepoznale međunarodne organizacije felinolozima, a standard je izdan za uzgoj.

Znakopis
težinaod 2 do 3 kg
Visina na grebenudo 15 cm
Izgradnja tijelaTijelo je snažno i mišićavo.Škrinja široka. Linija leđa malo je podignuta
ekstremitetVrlo kratko. Stražnji dio je nešto duži od prednjeg dijela
repVrlo dugo – više od tijela. Tanak, postupno sužen prema kraju
vratSnažan, dug i fleksibilan
glavaZaobljeni oblik, širok
njuškaŠirok i kratak. Brada je jaka, izražena. Nosa je blago zakrivljena, ali ne konveksna. Mali brkovi su najčešće odsutni, ali su dopušteni standardom.
očiOblik okruglog oblika, širok razmaknut, lagano nagnut
ušiVelika, široka u podnožju. Savjeti zaokruženi
vunaKratka i meka, usredotočena na šape i rep, uši i njuške. Ostalo tijelo je golo
bojaSvaka boja je dopuštena.

Kao što standard pokazuje, izvana se Minskiani znatno razlikuju od dječaka. No, likovi u ove dvije pasmine vrlo su slični. Minskini su također radoznali, aktivni i razigrani. I također nježan, prijateljski i ne dopuštaju samoću.

6Značajke za mačke bez dlake

Sve su bezgrešne pasmine mačaka prilično nepretenciozne, ali još uvijek trebaju posebnu njegu. Postoje dvije glavne točke za obratiti pozornost na:

 1. 1.ćelavim mačkama je potrebno česti kupanje – barem jednom tjedno;
 2. 2. zbog nedostatka vune, takve životinje lako hvataju, pa ih treba držati toplo, posebno u zimskom razdoblju.

Često kupanje zbog činjenice da se gole mačke puno znoju i prekrivaju posebnim sekretima. Imaju neugodan miris i mrlje stvari u stanu. Nakon pranja, životinja mora biti temeljito sušena i ne smije pasti ispod propuha.

Što se tiče topline – trebate biti sigurni da su sve prostorije u kojima je mačka bez kose ispravno zagrijane. Ako to nije moguće, ljubimcu možete nositi topla odijela. A kad je vruće vrijeme, preporuča se razmazati mačku s krema za sunčanje, ali samo specijalizirana za životinje, u svakom slučaju nije obična (za ljude).

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: