🐈 Cat Disease - 15 simptoma i liječenja, znakovi

Koje su bolesti kod mačaka?

Mačke s vremena na vrijeme, kao i svi kućni ljubimci, bolesni su. Ako se problem odmah identificira, ljubimac dobiva pravovremenu terapiju i u većini slučajeva uspijeva povratiti zdravlje. Stoga je svaki vlasnik važno znati simptome i liječenje bolesti kod mačaka.

sadržaj

 • Simptomi bolesti mačaka
 • Glavne zarazne bolesti
 • Patologija kardiovaskularnog sustava
 • Bolesti dišnog sustava
 • Bolesti gastrointestinalnog trakta
 • Bolesti kože
 • Bolesti mišića
 • Bolesti zuba
 • Zglobne bolesti
 • Bolest očiju
 • Bolesti uha

Budući da su sve bolesti mačaka zbog svoje obilja poznate samo stručnjacima, vlasnik četveronožnog ljubimca imat će dovoljno ideja o osnovnim zdravstvenim problemima mačjih mačaka kako bi imao dobru ideju o vrsti pomoći koju možete pružiti i kada trebate otići do veterinara.

Simptomi bolesti mačaka

Unatoč činjenici da je bez liječnika prilično teško odrediti uzrok bolesti, vrlo je lako primijetiti da mačka nije dobro. Glavni zajednički simptomi bolesti mačaka su sljedeći:

 1. dramatične promjene u ponašanju
 2. neugodan izgled
 3. problemi s crijevima,
 4. letargija,
 5. anksioznost,
 6. želju da se sakriju na tamnom mirnom mjestu
 7. slinjenje,
 8. iscjedak iz očiju
 9. nazalni iscjedak
 10. kašalj
 11. kihanje,
 12. povraćanje,
 13. nedostatak ili povećanje apetita
 14. poremećaja težine u bilo kojem smjeru
 15. konvulzivne napadaje.

© shutterstock

Što prije vlasnik primijeti da je životinja bolesna, to će prije dobiti pomoć, a veća je vjerojatnost sretnog ishoda.

Glavne zarazne bolesti

Zarazne bolesti često utječu na slobodne životinje, ali domaća mačka nije imuna od takvih nedaća, budući da se bakterije i virusi mogu donijeti na ljude obućom.

 • Panleukopenija ili kuga mačke – ozbiljna bolest čiji virus štiti koštanu srž, limfoidno tkivo i gastrointestinalni trakt; zbog posljednjeg, bolesna životinja može lako širiti kuge s izmetom. Razdoblje inkubacije bolesti traje od 2 do 12 dana, rjeđe do 2 tjedna. Glavni simptomi bolesti kod mačaka su dehidracija, odbijanje vode, proljev, visoka vrućica i jaka povraćanja.
 • Viralna leukemija – oštećuje hematopoetski sustav životinje. Bolest izaziva rast raka, osobito u limfosarkomima. Patologija je skrivena.Razdoblje inkubacije bolesti se proteže tijekom razdoblja od 1 mjeseca do 4 godine. Simptomi bolesti: smanjeni apetit, nepravilna srčana funkcija, opća depresija i anemija.
 • Respiratorni virusi – često se promatraju. Bolest muči sluznicu gornjih dišnih puteva, bronhija, oralnu sluznicu i konjunktivu oka. Simptomi za mnoge bolesti respiratorne prirode su isti: teški disanje, ulceracija usne sluznice, visoka temperatura, odbijanje hrane i slinjenje.
 • Aujeszkvjeva bolest – lažna bjesnoća. Bolest utječe na središnji živčani sustav i uzrokuje nepodnošljivu svrbež u mačiću, što uzrokuje ozbiljne grebanje.
 • bijes – Bolest koja utječe na mozak. Izuzetno opasna, neizlječiva bolest koja dovodi do smrti bolesne životinje. Zbog visoke infektivnosti i smrtne opasnosti za ljude, bolesna bi se životinja odmah trebala eutanazirati i kremirati uz poštivanje posebnih sanitarnih pravila. Virus se prenosi kroz slinu koja je pala na ranu. Glavni simptomi su agresivnost, slinjenje, hidrofobija, fotofobija i oticanje usnica.Cijepljenje se koristi za sprečavanje bolesti.

Sve virusne bolesti sprječavaju se pravodobnim cijepljenjem. Kompletan raspored cijepljenja za mačku može se naći kod veterinara. Cijepljenje je potrebno ne samo za mačiće, već i za odrasle mačke.

Patologija kardiovaskularnog sustava

Bolesti kardiovaskularnog sustava često se nalaze kod mačaka, osobito kod starenja.

 • arterioskleroza – Ova patologija utječe na mačke iznad 12 godina koje pate od pretilosti. Najčešće se javlja kao komplikacija nakon zaraznih bolesti ili invazije.
 • miokarditis – Bolest kod koje dolazi upala srčanog mišića. Njegovi simptomi su depresija mačke, povećana tjelesna temperatura, nedostatak apetita i povećani pritisak. Bez liječenja, bolest najčešće vodi do smrti.
 • endokarditis – upala u unutarnjem oblogu srčanog mišića. Uzrok bolesti nije precizno utvrđen. Patologija očituje depresija, iscrpljenost, groznica i zatajenje srca.
 • perikarditis – upalni proces u tkivima perikardija. Čini se kao komplikacija zarazne bolesti, kao i pod vrlo jakim stresom, teškom hipotermijom i iscrpljenjem. Simptomi su slični endokarditisu.
 • miokarditis – Bolest koja dovodi do kršenja srčanog ritma i krvarenja. Pokazuje se anemija, edema i niskog krvnog tlaka.

© shutterstock

Liječenje kardijalnih abnormalnosti uključuje kompleksnu terapiju usmjerenu na poboljšanje stanja žila i srčanog mišića, ispravljanje oštećenog pulsa i osiguravanje dovoljnog metabolizma kisika u tkivima. Samo-liječenje bez pribjegavanja veterinaru je nemoguće.

Bolesti dišnog sustava

Ovaj problem najčešće, poput ljudi, pojavljuje se u hladnoj sezoni. Njeni uzroci su mačka hipotermija i virusne infekcije. U velikoj većini slučajeva dolazi do bolesti gornjeg dišnog trakta. Najbolja prevencija bolesti je održavanje cjelokupnog zdravlja vaših kućnih ljubimaca.

 • Rinitis ili nos nosa – Prilično česta pojava za mačke slobodnog kretanja. Bolesna životinja ima sluznazalnog, uznemirenog nosnog disanja i kihanja. U teškim slučajevima moguće je povišenje i gubitak apetita. Liječenje se provodi s antibioticima i protuupalnim lijekovima. S pravodobnim liječenjem, bolest nije opasna.
 • bronhitis – kao kod ljudi, bolest je upalni proces kod bronha, u kojima postoji snažan kašalj spazmatične prirode, teško disanje, iu akutnim uvjetima i porast temperature. Najčešće, bolest utječe na mačiće i stare životinje, kao i na mačke, čije je tijelo uvelike oslabljeno. Liječenje se provodi pomoću širokog spektra antibiotika i lijekova protiv spazma.
 • upala grla – Bolest dišnog sustava koja utječe na sluznicu grkljana. Bolesni ljubimac ima grkljan, glavobolju i opću letargiju. Zbog boli, apetit može biti nešto smanjen. Životinja počinje voljeti tekuću hranu.
 • upala pluća – Najozbiljnija bolest dišnog sustava. Bolesna mačka ima: oštre fluktuacije u tjelesnoj temperaturi, teške nepravilnosti u radu srca, apatije, slabosti i problema s disanjem.Veterini imaju cijeli stol o simptomima upale pluća, što pomaže u određivanju opsega bolesti što je točnije moguće.

Potrebno je liječiti bolesti dišnog sustava odmah, odmah nakon njihovog otkrivanja.

Bolesti gastrointestinalnog trakta

Bolesti probavnog sustava nalaze se u mačkama bilo koje dobi. Ne liječe, mogu čak dovesti do smrti.

 • Ometanje jednjaka – bolest se javlja zbog slabo žvakane hrane ili gutanja oštrih predmeta koji, zaglavljeni u grlu, krše njezinu prohodnost. Životinja postaje nemirna, odbija jesti zbog boli u vrijeme gutanja, a uskoro se razvija izrazita oteklina jednjaka.
 • Peptički ulkus kod mačaka – postoji patologija s oštećenom prehranom, au nekim slučajevima se pojavljuje zbog kroničnog stresa. Simptomi bolesti: brzi gubitak težine, povraćanje s krvlju, bol u želucu, značajan gubitak apetita i depresija. Liječenje se provodi upotrebom različitih lijekova i protuupalnih lijekova, kao i lijekova protiv bolova.
 • gastritis – upala stijenki želuca. To se događa ne tako rijetko i manifestira se pogoršanjem apetita, slinjenja, umora i probavnih poremećaja. Protuupalni lijekovi se koriste za borbu protiv bolesti, dok se simptomatska terapija provodi.

© shutterstock

Liječenje bolesti mačaka u ovoj kategoriji je dugo i prilično komplicirano.

Bolesti kože

Koža mačke podložna je mnogim bolestima koje mogu biti različite prirode. Neki od njih su zarazni prema ljudima, zbog čega bi se bilo kakva bolest kože trebala tretirati što je prije moguće.

 • šuga – to je uzrokovano parazitom koji prebiva u debljini kože i gnječi u njemu. Bolest se može proširiti na osobu. Simptomi bolesti: teške svrbež na mjestu lezije, lom vune u bolnom mjestu i grebanje. Životinja postaje nemirna, gubi apetit, opaža se iscrpljenost i opće pogoršanje. Liječenje se provodi pomoću antiparazitskih sredstava.
 • dermatitis – bolest kože upalne prirode, popraćena svrabom, crvenilo, oteklina i osip u obliku mjehurića s bistrom tekućinom.Uzroci bolesti mogu biti vrlo različiti. Terapija je usmjerena na ublažavanje upale, istodobno se primjenjuju profilaktički antialergijski lijekovi.
 • pioderme – gnojna upala kože koja se očituje prisutnošću pustula različitih veličina. Najčešće nemaju jasnu lokalizaciju.

Terapija, ovisno o bolesti, značajno se razlikuje i određuje veterinar.

Bolesti mišića

Bolesti mišića kod mačaka vrlo su rijetke i najčešće imaju upalnu prirodu. Vrlo su bolne, zbog čega se životinja praktički ne kreće i reagira na dodir s nezadovoljnim meowom. U ovom slučaju dobro je imati travmatin u kući., koja se primjenjuje na mačku subkutanom injekcijom u dozi koja odgovara masi kućne ljubimce.

Bolesti zuba

Bolesti zuba kod mačaka zabilježene su u odrasloj dobi, kada se kvaliteta kostiju počinje pogoršavati.

Glavni je problem tartar, koji, ako se ne ukloni pravodobno, dovodi do gubitka zuba. Obavijest o plaketu na zubima je vrlo jednostavna. Na vizualnom pregledu jasno je vidljiv i izgleda poput sivkastog valjka u podnožju zuba.Postupak uklanjanja kamena obavlja se u veterinarskoj ordinaciji.

© shutterstock

Zglobne bolesti

Bolest zglobova u mačaka je artritis i artroza. Pato- logije se javljaju zbog promjena u dobi, nedostatka tjelesne aktivnosti, prekomjerne tjelesne težine i općeg slabljenja tijela. Oni se očituju boli i ukočenosti pokreta, željom da leže i od edema na području upale. Liječenje se provodi upotrebom protuupalnih, analgetskih i hondoprotektivnih lijekova.

Bolest očiju

Kod mačaka, očna bolest je prilično čest problem koji se može uspješno liječiti pravodobnom dijagnozom.

 • konjunktivitis – upala konjunktive oka, koja nastaje uslijed prljavštine. Objelodan je gnojnim izlučevima i željom životinje da pokrije oko. Liječeno antibioticima.
 • Česni korijen – je komplikacija ozljede rožnice koja se pojavljuje u slučaju infekcije.
 • blcfaritis – upalni proces u tkivima kapaka, u nedostatku pravodobne terapije, pretvarajući se u gnojni oblik. Pogođeno mjesto blushes i pahuljice. Liječenje antibioticima.

U nedostatku pravodobnog liječenja, postoji velika opasnost da će mačka ostati slijepa.

Bolesti uha

Mačka uha bolest je pretežno prisutnost otodectous krpelja. Poraz uzrokuje teške svrbež u životinji, zbog čega mačka češlja kožu iza auriclesa i često mu tresla glavu. Prilikom dodirivanja ušiju primjećuje se bol, Najbolji način liječenja je redovito čišćenje ušiju i uvođenje posebnih kapi u njih.

Samodijagnostika bolesti kod životinja je teška, stoga je najbolje kontaktirajte veterinara. Svako zakašnjenje u takvoj situaciji može koštati ljubimcu život, stoga ne biste trebali čekati, nadajući se da će problem proći sam po sebi.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: