🐈 Cijepljenje mačaka po dobi: tablica, što rade, pravila cijepljenja

Koje cjepivo stavljaju mačke na dob?

Obvezna cijepljenja sa svim rasporedom su potrebna da bi životinja bila zdrava. Opsežno cijepljenje može pružiti zaštitu u slučajevima kada vlasnik nema sposobnosti za dijagnozu ozbiljne bolesti u svom ljubimcu. Trebao bi znati glavni popis bolesti koje su sklone mačkama, pažljivo pratiti shemu cijepljenja i ponovnu implantaciju po dobi.

 • 1. Što je cijepljenje i zašto je to potrebno?
 • 2. Glavne bolesti koje se cijepaju
 • 3. Vrste korištenih lijekova
 • 4. Pravila vakcinacije i revaccinacije
 • 5. Raspored i sustav cijepljenja: sažetak tablice
 • 6. Nakon postupka
 • Pokaži sve

1Što je cijepljenje i zašto je to potrebno?

Cijepljenje je metoda davanja pripravka koji sadrži oslabljeni virus ili gljivicu za naknadnu proizvodnju protutijela. Oni se akumuliraju u tijelu, pomažu životinji u borbi protiv bolesti.

Čak i ako je kućni ljubimac doma i ne hoda na ulici, izvor infekcije lako ulazi u kuću s ulice s osobom. Cijepljenje je posebno važno za male mačiće, čiji imunitet nije dovoljno jak, kao i za odrasle životinje koje su pokupljene na ulici.Osim toga, cijepljenje će štiti i druga kućanstva jer infekcija bjesnoće najčešće dolazi od kućnog ljubimca.

Cijepljenje se mora provesti u skladu sa svim potrebnim rokovima, nakon pregleda mačke od strane veterinara, kao i nakon podnošenja svih potrebnih testova.

PreporučeniU kojoj dobi škotski mačići trebaju biti prvi cijepljeni?

2 Glavne bolesti koje se cijepaju

Imena najčešćih bolesti mačaka:

 • Kalcivioza je vrlo česta infektivna bolest, popraćena visokom temperaturom, konjunktivitisom, čirevima u ustima i nosu, i šepajući. Obično životinje razvijaju kalcirozu tijekom hladne sezone. Najčešće se bolest javlja s blagim simptomima, ali zbog komplikacija, stopa smrtnosti doseže 80%. Infekcija se javlja kroz kapljice u zraku, kao i kroz uporabu zajedničkih posuda i pića.
 • Rhinotraheitis je akutna virusna bolest. Glavni simptomi su kihanje, upala usne šupljine, grla, dušnika i očiju. Rhinotraheitis može biti znak ozbiljnih bolesti kao što je mačja leukemija i virus mačje imunodeficijencije. Prenosi se kapljicama u zraku kada se koriste zajedničke zdjele i ladice.Također, trudna majka mačka je vrlo vjerojatno da će prenijeti ove bolesti na mačiće u maternici.
 • Panleukopenija je zarazna bolest koja se širi kroz tekućine: sline, urin, izmet. Obilježena je lezijama gastrointestinalnog trakta životinje. U pratnji groznica, gubitka apetita, želje da se zauzme položaj u kojem se bol u trbušnoj regiji smanjuje. Najopasnija bolest za mačiće. Oni često umiru od panleukopenije, jer razdoblje inkubacije traje vrlo malo: 2-7 dana.
 • Bjesnoća – bolest s vrlo visokim kobnim ishodom. Obiluje ga obilnom salivacijom, povraćanjem, nedostatkom apetita, dok istodobno želi žvakati na neodgovarajuće predmete. Načini infekcije mogu se mijenjati. Općenito, virus prodire kroz ugrize zaražene životinje, uključujući štakore i miševe, ili ako je mačka pojela bolesnog miša ili štakora.
 • Klamidija – prvenstveno utječe na oči i gastrointestinalni trakt, respiratorni i urinarni sustav. Prvo, temperatura lagano raste, ali to ne utječe na apetit i dobrobit.Sljedeći simptomi su kašalj i kihanje, nakon čega slijedi oštećenje očiju. Mačići u dobi od 5 tjedana najčešće su osjetljivi na ovu bolest.
 • Infektivni peritonitis je najmanje ispitivana bolest mačaka. Virus patogena utječe isključivo na imunološki sustav mačke. Bolest može trajati godinama bez simptoma. U pedigreed mačkama i mačkama najčešće se očituje u dobi do godinu dana. Kod čistokrvnih mačaka, bolest se pojavljuje nakon 7 godina.
 • Trichophytosis i microsporia (dvije vrste ringworm) su prilično dobro poznate i lako dijagnosticirane bolesti. Obilježena kosom u kosi, ponekad formiranjem kore, mijenjajući oblik i gustoću kandži, razbijajući vunu neposredno iznad korijena. Mačka je u stanju zaraziti zdjelu odraslu osobu s slabim imunološkim sustavom ili djetetom.

Najopasnije među gore navedenim zaraznim bolestima je bjesnoća, jer je smrtnost kućnih ljubimaca u slučaju infekcije nevjerojatno visoka, a životinja koja pate od bjesnoće lako zarazi osobu za koju će posljedice biti vrlo ozbiljne.

PreporučeniKako operacija "soft šape" u mačaka: pro i kontra od postupka

3 Vrste korištenih lijekova

Cjepivi su monovalentni i polivalentni, aktivni i neaktivni:

 • Monovalentna cjepiva su usmjerena na proizvodnju protutijela iz jedne specifične vrste bolesti.
 • Polivalentna cjepiva su odgovorna za stvaranje imuniteta od dvije ili više bolesti.
 • Aktivna cjepiva sadrže laboratorijski oslabljeni virus ili gljivicu koja proizvodi asimptomatsku infekciju, a potom i proizvodnja protutijela. Imunitet u mačkoj je razvijen nakon otprilike 1 tjedna i traje dugo.
 • Neaktivna cjepiva sadrže "mrtve" viruse. Neaktivna je i imunitet razvijen uz pomoć takvog lijeka održava se kratko.

Nemojte sami uzimati lijekove. Da biste pronašli pravo cjepivo, morate se obratiti veterinarskoj klinici.

PreporučeniKako napraviti veterinarsku putovnicu za mačku?

4 Pravila cijepljenja i ponovne potvrde

Ako slijedite ove preporuke, možete skratiti gotovo sve negativne posljedice cijepljenja na minimum:

 1. 1.Ako je majka mačića cijepljena, primarno cijepljenje se provodi nakon dostizanja 12 tjedana starosti.
 2. 2. Ako majka mačića nije bila cijepljena ili je kućni ljubimac odveden s ulice, a majka je nepoznata, prva injekcija lijeka treba započeti u dobi od oko 8 tjedana.
 3. 3. Prije cijepljenja trebate kontaktirati svog veterinara za osnovni pregled, popuniti sve potrebne testove i propisati lijek.
 4. 4. Priprema za cijepljenje treba kupiti samo u specijaliziranim veterinarskim lancima ili u veterinarskoj klinici.
 5. 5. Cijepljenje treba obaviti samo potpuno zdrave mačke.
 6. 6. Izbjegavajte inokulaciju tijekom zubiranja.
 7. 7. Nemojte cijepliti trudne i dojilne mačke.
 8. 8. Deset dana prije propisane procedure životinja se mora riješiti crva i liječiti od krpelja i buha.
 9. 9. Prvo, nakon cijepljenja, važno je da životinja promatra veterinar u slučaju nepredviđenih komplikacija.
 10. Oko mjesec dana nakon uvođenja cjepiva, bilo koja kirurška intervencija je kontraindicirana.
 11. 11. Trebalo bi zaštititi vašeg ljubimca od raznih šokova.

Važno je zapamtitida cijepljenje nije apsolutno jamstvo zdravlja životinje, već pomaže lakše prebaciti bolest u slučaju infekcije i ojačati imunitet ljubimca.

5Grafski i sustav cijepljenja: sažetak tablice

Prva cijepljenja za mačke po dobi najčešće se postavljaju u razdoblju od 8 do 12 mjeseci:

BolestPrvo cijepljenjeDrugo cijepljenjepojačavač
kaltsiviroz8-12 tjedanaZa 2-4 tjednaSvake godine
rinotraheitis8-12 tjedanaZa 2-4 tjednaSvake godine
panleukopenia8-12 tjedanaZa 2-4 tjednaSvake godine
bijes12 tjedana
klamidija8-12 tjedanaZa 2-4 tjednaSvake godine
Infektivni peritonitis16 tjedanaNakon 20 tjedanaSvake godine
Trichophytosis i microsporia8 tjedanaZa 10 tjedanasvake godine

Ovisno o odabranom lijeku i fizičkom stanju mačke, vrijeme može malo varirati.

6 Nakon postupka

U roku od nekoliko dana nakon postupka, životinja je slabo aktivna, jede malo i spava puno. Ovo je sasvim normalno, jer je tijelo za kućne ljubimce zauzeto za proizvodnju protutijela. Ali ako ti simptomi nastave dulje ili se pojave novi, odmah se obratite veterinarskoj klinici.

Iako je većina cjepiva potpuno sigurna, ne može se isključiti mogućnost alergijske reakcije zbog individualne netolerancije na komponente lijeka.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: