­čÉł Koja je znanost ma─Źaka, koja je felinolozi?

Koja je znanost koja studira ma─Źke?

Gotovo tre─çina ljudi koji imaju ku─çne ljubimce, to su ma─Źke. Da bismo mogli odabrati pravog ku─çnog ljubimca, brinuti se za ku─çnog ljubimca i obu─Źiti ga, mnogi se po─Źeti upoznavati sa znanosti koja se naziva felinologija. Od latinskog jezika, rije─Ź se prevodi kao "znanost ma─Źaka". Ovaj dio zoologije prou─Źava anatomsku strukturu, zna─Źajke uzgoja i odr┼żavanja ma─Źaka razli─Źitih pasmina. Prou─Źavanjem felinologije vlasnik ─çe mo─çi saznati vi┼íe o svojstvima pasmine: zdravstvenim zna─Źajkama, nekim osobinama i skrbi za ku─çne ljubimce.

 • 1. Povijest pojave profesije
 • 2. Razni felinolo┼íki profili
  • 2.1. Procjena ─Źistokrvnih ma─Źaka
  • 2.2. Izborni rad
 • 3. Felinolo┼íke organizacije

Historija pojave struke

Prvo spominjanje felinologije mo┼że se pripisati krajem 19. stolje─ça. 13. srpnja 1871. u Londonu, prva izlo┼żba ma─Źaka na svijetu, koju je organizirao ┼żivotinjski slikar Grayson Weir. Na njoj je sudjelovalo 170 ma─Źaka raznih pasmina, a me─Ĺu sudijama i sam Weir. Ovaj je doga─Ĺaj ozna─Źio po─Źetak prvog standarda pasmine. Zatim se zajednica ljubitelja ma─Źaka po─Źela pojavljivati ÔÇőÔÇődiljem Velike Britanije, a kasnije i diljem svijeta.Godine 1887. prvi je svjetski klub ljubitelja ┼żivotinja pod nazivom National cat club. Danas postoji. Godine 1910. pojavila se felinolo┼íka udruga GCCF klubova (vladino vije─çe ma─Źke).

Godine 2002. po prvi puta u Rusiji postalo je mogu─çe slu┼żbeno primiti visoko┼íkolsko obrazovanje na podru─Źju "felinologije" na Moskovskoj poljoprivrednoj akademiji. K.A. Timiryazeva.

Preporu─ŹeniPo┼ítovanje ma─Źke u drevnom Egiptu – zanimljive ─Źinjenice

2A raznih felinoloških profila

Unato─Ź tome ┼íto svi felinolozi prou─Źavaju ma─Źke i imaju znanje iz podru─Źja zoologije i selekcije, me─Ĺu stru─Źnjacima postoji jasna struktura profila:

Feline ┼żivotinjski tehni─ŹarSpecijalist je diplomirao na poljoprivrednom ili poljoprivrednom sveu─Źili┼ítu. Mo┼że raditi u klubovima za ma─Źke, ali se naj─Źe┼í─çe bavi istra┼żivanjima u posebnim laboratorijima i istra┼żiva─Źkim institutima.
Uzgajiva─Źni felinologOsoba koja ima potvrdu o poha─Ĺanju nastave s punim radnim vremenom ili dopisivanja u felinologiji. Dobiveni dokument pru┼ża priliku za otvaranje vlastitog vrti─ça i sudjelovanje u uzgojnim ma─Źkama jedne ili vi┼íe pasmina.
Stru─Źni felinologPro┼ílo je mnogo te─Źajeva i seminara uzgajiva─Źa-felinologa. Mo┼że provesti ispit, djeluju─çi kao sudac na ma─Źkama i dajte im oznake

Svatko tko odlu─Źi u─Źiniti ovu znanost trebao bi dobiti odgovaraju─çe obrazovanje.

Preporu─ŹeniRazlozi zbog kojih o─Źi sjaju u mraku ma─Źaka: znanstveno obja┼ínjenje

2.1 Procjena rodovitih ma─Źaka

Da bi se utvrdilo ispunjava li ┼żivotinja uzgojna svojstva pasmine, postoje odre─Ĺeni zahtjevi koje su stru─Źnjaci utvrdili u razvoju felinologije i uzgoja ma─Źaka. Ti se zahtjevi ina─Źe nazivaju "standardom pasmine". Zahvaljuju─çi radu felinolozima, postoji mnogo jedinstvenih pasmina ─Źija ─Źisto─ça ─Źuva se i pa┼żljivo prati na izlo┼żbama i znanstvenim ustanovama.

Glavne zna─Źajke formirane pasmine:

 • sve ┼żivotinje potje─Źu od ograni─Źenog broja predaka;
 • ma─Źke imaju sli─Źne fiziolo┼íke karakteristike (rep du┼żina, boja o─Źiju, zvuci, itd.);
 • postoji velika populacija dobivena bez povezanih parenja;
 • to─Źke na kojima se pasmina reproducira i ┼íiri,razlikuju se u brojnim klimatskim i zemljopisnim uvjetima;
 • Karakteristike ove populacije ma─Źke su stabilne i naslije─Ĺene.

Plenolo┼íke udruge, koje se nalaze u razli─Źitim dijelovima svijeta, vrlo su razli─Źite u metodi provjere udovoljavanja ma─Źaka s odre─Ĺenom pasminom. No, svi oni mogu biti podijeljeni u dvije skupine: prvi provode svoj rad na europskom sustavu su─Ĺenja, drugi – na ameri─Źki.

Europski sustav podrazumijeva zatvoreni postupak evaluacije. Stru─Źnjaci su u odvojenoj sobi, gdje niti gledatelji, pa ni vlasnici ma─Źaka nisu dopu┼íteni. Nakon su─Ĺenja, ┼żivotinjski uzgajiva─Źi dobivaju posebne listove ocjenjivanja koje potpisuju suci.

U ameri─Źkom sustavu, cijeli se show odigrava od odre─Ĺivanja da li se ┼żivotinja prilago─Ĺava uzgojnim svojstvima pasmine. Vlasnici ma─Źa i gledatelji okupljaju se za to. Stru─Źnjaci ispred svih pregledavaju i provjeravaju svaku ┼żivotinju radi uskla─Ĺenosti s pasminom, prou─Źavaju svoj izgled i pona┼íanje.

U slu─Źaju nepridr┼żavanja ili nepismenog opisa barem nekih to─Źaka standarda, postoji opasnost od inhibicije razvoja pasmine ili ─Źak njenog nestanka.

Preporu─ŹeniPrevoditelj s ma─Źkoga jezika na ruski: kako razumjeti ma─Źku zvukovima i gestikulacijama?

2.2 Izborni rad

Felinolozi rade ne samo sa zoolo┼íkim karakteristikama ┼żivotinja, nego se bave uzgojem novih i pobolj┼íavanjem postoje─çih pasmina.

Stru─Źnjaci ove struke ve─ç dugi niz godina bave se selekcioniranjem, uzgoju ili stabilizaciji pasmina, odre─Ĺuju─çi ┼íto bi trebali biti njihovi idealni predstavnici. Za to profesionalci koriste dvije metode – odabir i odabir.

Tijekom izbora istaknute su brojne zna─Źajke, koje se planiraju posti─çi. Zatim od potomaka odabranih pojedinaca, najrelevantnije za ove zahtjeve. Za kasnije uzgoj odabrati ma─Źke odre─Ĺene vrste odabrane za fiksiranje osobina.

Prilikom izbora, parovi su pre┼íli me─Ĺu odabrane uzorke kako bi dobili ma─Źi─ça sa ┼żeljenim karakteristikama.

U idealnom slu─Źaju, prilikom izrade novog standarda, ne bi trebali postojati samo felinolog, nego i anatomist, fiziolog i umjetnik.

3Phelinološke organizacije

Najpoznatije, najpopularnije i ugledne felinolo┼íke organizacije mogu se zvati Svjetska udruga ljubitelja ma─Źaka – WCF (World Cat Federation) i Me─Ĺunarodna phelinolo┼íka organizacija – FIFe (Federation International Feline).Predstavnici tih udruga sastat ─çe se dva puta godi┼ínje na Svjetskom phelinskom kongresu da odobri ili promijeni op─çe odredbe.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: