🐈 Što bi trebalo biti normalna tjelesna temperatura kod mačaka?

Koja je normalna temperatura mačaka

Fiziologija svih mačaka, bez obzira na pasminu, podložna je istim zakonima prirode, koji navode da na temperaturi od 42 stupnja tijelo počinje nepovratni proces koagulabilnosti proteina. I razlike u termoregulaciji u dugotrajnim Maine Coonima, kratkotrajnim britanskim i ćelavim sfingovima uzrokovane su objektivnim razlozima.

  • 1. Koja je norma?
  • 2. Koji termometar odabrati
  • 3. Kao što se očituje promjenama temperature.
  • 4. Hitne mjere pri niskim i visokim temperaturama

1Što je norma?

Normalna temperatura kod odraslih mačaka je u rasponu od 38 do 39 stupnja. U zdravih mačića trebao bi biti pola stupanj viši, od 38,5 do 39,5 stupnjeva: bebe brzo rastu, stanice u njihovim tijelima podijeljene su ubrzanim tempom. Ali odstupanja od tih pokazatelja ne upućuju uvijek na bolest: mačke mogu reagirati na hladnoću, toplinu i stres. I tijekom aktivnih igara temperatura pozadine također raste. Međutim, ako je vlasnik primijetio da se ponašanje životinje promijenilo – izgled je postao "odsutan", mačka je postala trom ili agresivna, odbija jesti i družiti se, spava više nego inače – vrijeme je za mjerenje temperature.Ako je problem ozbiljan, uspjeh liječenja ovisit će isključivo o pravodobnom početku liječenja.

Slijedeći medicinski uređaji koriste se za kontrolu temperature kod mačaka:

  • elektronski termometar;
  • živa termometar;
  • infracrveni uho termometar.
PreporučeniPoštovanje mačke u drevnom Egiptu – zanimljive činjenice

Koji toplomjer treba odabrati

Svi gore navedeni uređaji imaju svoje osobine. Dakle, rezultati žive toplomjera koji se koriste za mjerenje rektalne temperature u rektumu smatraju se najtočnijima, ali sam proces traje duže. Elektronički toplomjer brže obavlja posao, no rezultati su manje točni. Mjerenje termometrom s infracrvenim ušima je mirnije za mačku, ali ako se u ovom trenutku pojavi neka upala u aurici, tada će indikatori instrumenta imati pogrešku.

Za rektalno mjerenje, vazelin ili tekući parafin moraju biti naneseni na živu i elektronske termometre. Druga ulja se ne mogu koristiti: mačke imaju vrlo osjetljivu kožu i visoku sklonost alergijama na različite tvari.S obzirom na anksioznost bolesne životinje, poželjno je i dalje koristiti elektronički toplomjer. Užasni mačji živi toplomjer može jednostavno kucati vlasnika iz ruke, koji je ispunjen opasnim onečišćenjem stanova ako se staklenu termometarsku posudu razbije.

PreporučeniRazlozi zbog kojih oči sjaju u mraku mačaka: znanstveno objašnjenje

3 Što označava promjena temperature?

U mačaka postoje prirodni uvjeti u kojima veterinarska ustanova priznaje kratkotrajno povećanje ili smanjenje temperature u normalu. Nakon sterilizacije može se održati povišena temperatura od 39,5 stupnjeva nekoliko dana. Sterilizacija je abdominalna operacija, a tijekom tog perioda aktivirani su tzv. Upalni posrednici u tijelu, što je zaštitna reakcija tijela na invaziju vanzemaljaca. Ali ako ova temperatura traje više od pet dana, mačka mora biti pokazana veterinari.

Trudnoća i porođaj također čine svoje prilagodbe. Dva dana prije rođenja, temperatura mačke može doseći samo 37 stupnjeva. Jedan dan prije klanja, ponekad se pada na 36,8 stupnjeva i smatra se normalnim.Dan nakon rođenja, temperatura bi trebala porasti na razinu od 37,5-39,2 stupnja. Ali ako su rezultati termometara vrlo različiti od standarda gore ili dolje – to je razlog za odlazak na veterinara. Visoka temperatura signalizira upalni proces, niska pokazuje slabost i iscrpljenost tijela. U oba slučaja potrebna je hitna intervencija i točna dijagnoza.

PreporučeniPrevoditelj s mačkoga jezika na ruski: kako razumjeti mačku zvukovima i gestikulacijama?

4Trenutne mjere na niskim i visokim temperaturama

Ako mačka za nisku temperaturu nema "dobar razlog" u obliku pripreme za porođaj, mora se odmah pokazati veterinari. Ali nije uvijek moguće odmah otići u veterinarsku kliniku: ne radi noću ili su vlasnik i bolesni kućni ljubimci u tom trenutku bili u kućici. Prije primanja veterinara, pokušajte samostalno podići temperaturu do normalnih vrijednosti, koristeći raspoložive alate – grijaću podlogu ili plastičnu bocu s toplom vodom, stavljajući ih na stražnju stranu mačke. Nemoguće je primijeniti grijaće dijelove u želudac: budući da još nije napravljena dijagnoza i nije utvrđen točan uzrok bolesti, treba izbjegavati učinak topline na unutarnje organe.Kako bi se pojačao učinak zagrijavanja, životinja bi trebala biti omotana dekom, ručnikom ili dekom.

Ako mačka ima iste uvjete (noću, veterinarska bolnica ne radi ili se mačka iznenada razboljela na dači) temperatura je iznenada porasla na 39,9 stupnjeva, a onda se mora hitno smanjiti. Također se mogu upotrijebiti preporuke za spajanje leda na vrat i bedra i brisanje vršaka prstiju otopinom octene ili alkoholne otopine, ali je još uvijek mnogo učinkovitije primijeniti injekcije.

U idealnom slučaju, trebali biste imati kod kuće posebnu kombinaciju mačića s lijekovima koji su potrebni u slučaju nužde. Savjeti za odabir potrebnih lijekova mogu se dobiti od veterinara na bilo koji planirani pregled.

No, u slučaju nužde, možete koristiti sadržaj obične grudi obiteljske medicine. Mišljenja veterinara o ovom pitanju su kontroverzna, ali s oštrim porastom temperature iznad 39,9 stupnja, mnogi savjetuju intramuskularnu injekciju takvih lijekova kao što su no-shpa, difenhidramin i analgin u jednakom omjeru od 0,01 mililitra svakog lijeka. Količina svakog lijeka odgovara najmanjoj podjeli inzulinske štrcaljke volumena od 1 mililitra.

Bolesnu mačku treba pokazati liječniku, jer je visoka ili niska tjelesna temperatura samo simptom iza kojeg se mogu sakriti teške bolesti. Niske temperature često signaliziraju problem bubrega, a visoke temperature ukazuju na akutnu bakterijsku ili virusnu infekciju, pa čak i onkologiju.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: