🐈 Klamidija kod mačaka: simptomi, liječenje, to je opasno za ljude

Klamidija kod mačaka

Pod riječ "klamidija", većina znači spolnu bolest osobe. Ali klamidija može utjecati ne samo na ljude, već i na našu manju braću. Postoji nekoliko vrsta klamidija – neki su opasni samo ljudima, dok drugi mogu utjecati na ptice i životinje, uključujući i mačke. Pogledajmo što je klamidija kod mačaka?

Feline klamidija je bolest uzrokovana Chlamydophilom Felisom. Ove bakterije mogu živjeti na sluznicama dišnih, probavnih sustava i genitalija kućnog ljubimca.

Najčešće kod odraslih mačaka klamidija uzrokuje upalu sluznice očiju, rjeđe nos i usta. Znači možda mislite da mačka ima bolne oči.

Bakterije koje uzrokuju klamidiju kod mačaka ne mogu dugo postojati izvan stanica njihovih domaćina, pa se infekcija javlja izravnim ili bliskim kontaktom sa bolesnom životinjom.

U skupini visokog rizika od infekcije s klamidijskim mačićima u dobi od 5 do 12 tjedana starosti, posebno rođenog iz mačke koja je zaražena klamidijom koja živi unutar stanica sluznice genitalnih organa.

Mačke koje mogu izaći i doći u dodir s drugim mačkama, životinje u skloništima ili rasadnicima su najviše izložene riziku od infekcije.

Domaće čistokrvne mačke najmanje su u opasnosti od infekcije s klamidijom, ali postoji i opasnost, na primjer, ako vlasnik mačke potrese mačak zaražen beskućnicima na ulici, a zatim bez pranja kućnog ljubimca prije pranja ruku.

Simptomi klamidije kod mačaka

Razdoblje inkubacije traje od tri do deset dana.

Budući da klamidija prvenstveno utječe na sluznice očiju, usta i nosa, simptomi mačje klamidije su sljedeći:

  • crvenilo i oteklina sluznice očiju (može utjecati na jedno oko ili oboje);
  • izgled takozvanog "trećeg stoljeća" na oku, normalno, kad mačka ima otvorene oči, nije vidljiva;
  • iscjedak iz očiju – najprije vodene, a zatim zelenkaste ili žute;
  • ako se infekcija širi dalje, nazalni iscjedak će se pojaviti, kihanje;
  • groznica, letargija, apatije i gubitka apetita – ti se simptomi naročito očituju kod mačića, au odrasloj dobi ponašanje može ostati isto.

Vidi također: Bolesti očiju kod mačaka

Dijagnoza i liječenje klamidijskih mačaka

Problem dijagnosticiranja klamidije je teškoća dijagnosticiranja na temelju prikupljanja anamneze životinja životinje i ispitivanja.Zbog toga bi veterinar trebao uzeti otisak prašine iz očiju kako bi odredio uzročnik bolesti i krvi kako bi utvrdio odsutnost ili prisutnost protutijela na Chlamydophila Felis.

Liječenje klamidije kod mačaka je dugotrajno i sustavno korištenje antibiotika, Moguće je da će liječenje trajati oko 3-4 tjedna. Korištenje propisanih lijekova treba nastaviti oko 7-10 dana nakon potpunog nestanka simptoma kako bi se izbjegla recidiva (ponavljanje izbijanja bolesti).

Za ispuštanje iz očiju propisane su tetraciklinske masti za oči ili kapi za oči s tetraciklinom. Higijensko liječenje očiju s izbacivanjem kamilice.

Koji lijek daje mačku?

Ako se bolest počne, liječnik može propisati injekcije tetraciklinskog antibiotika – tetraciklin, doksiciklin, minociklin ili metatsiklin.

Pri propisivanju antibiotika u pilulama veterinar mora pripisati laktobacilima kako bi se spriječila disbioza. U tu svrhu koristite Linex ili jogurtne kapsule.

Razmislite da ako nemate jednu mačku, ali nekoliko, apsolutno svi kućni ljubimci trebali bi biti tretirani za klamidiju, čak i ako nemaju očitih znakova bolesti.Bolesnu životinju treba izolirati u vrijeme nestanka glavnih simptoma klamidije.

Ako kućni ljubimac odbija jesti, iscrpljen ili dehidriran, liječnik će imati infuzijsku terapiju – preplavljivanje tijela, uvođenje glukoze kroz IV.

Također biste trebali koristiti lijekove za utvrđivanje, vitaminima. Međutim, pri uzimanju antibiotika u serumu tetraciklina valja napomenuti da se preparati koji sadrže željezo, kalcij i magnezij mogu davati dva sata prije ili poslije uzimanja antibiotika.

Imajte na umu da mačka ne mora imati klamidiju, ali biti nositelj bakterija i zaraziti druge mačke.

Treba također primijetiti da mačići pate od klamidije i, ako im nije pravovremeno dijagnosticirana, pa čak i manje tretirana, tada bolest može uzrokovati smrtni ishod upale pluća.

Prevencija klamidije kod mačaka

  1. Higijena – pranje ruku na dolasku s ulice, čišćenje područja u kojem mačka živi.
  2. Izbjegavajte kontakt svog ljubimca s drugim mačkama, pticama, osobito s obzirom na kontakt s beskućnicima.
  3. Jačanje imunosti. Ako postoji takva potreba, bit će razumno cijepiti se od infekcije klamidijom, ali to treba učiniti samo kada je potrebno (izbijanje bolesti u vašem području prebivališta,potreba da se vaš ljubimac pronađe s drugim mačkama, itd.). No, veterinari kategorično ne preporučuju rutinsko cijepljenje, budući da cijepljenje protiv klamidije mačaka može imati ozbiljne nuspojave.
  4. Redoviti pregled kod veterinara.

Je li obiteljski klamidija opasna za ljude?

Postoji vrlo malo slučajeva kada su bakterije koje uzrokuju klamidiju kod mačaka bile opasne za ljude i izazivale su pojavu konjunktivitisa. Međutim, ipak treba biti vrlo oprezan ako u obitelji ima malu djecu ili osobe s oslabljenim imunološkim sustavom jer u tom slučaju infekcija nije vjerojatna, ali ipak dopustiv.

Držite čistoću, redovito mokro čišćenje, dezinfekciju, operite ruke nakon što ste milovati mačke i izbjegavajte bliski kontakt s životinjom, na primjer, licem u lice.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: