🐈 Uretrostomija kod mačaka - tijek operacije i posljedice

Kirurgija za mačku s urolitijazom

Imate li mačku? Budite oprezni, jer se morate suočiti s ovim pojmom. Pa što je uretrostomija kod mačaka? Vaš ljubimac ima uretru zvana uretra. Tako je uretrostomija kirurška intervencija u tijelu mačje, u kojoj je novo stvorenje oblikovano po vrsti i veličini (uretra). Sve ovo razmotrite detaljnije.

sadržaj

 • Što je opstrukcija ili blokada?
 • Kako je opasna
 • Zašto je bolest inherentna mačkama
 • Suptilnosti operativnog procesa
 • svjedočenje
 • I što nakon operacije
 • simptomi
 • Trebao bih očekivati ​​bilo kakve probleme
 • Nakon tretmana
 • rezultati

Što je opstrukcija ili blokada?

Veliki broj mačaka pate od začepljenja maternice. Obično, već s očitim simptomima, veterinarima se dijagnosticira ICD u mačiću. Ovaj čep, koji se pojavio u uretru, može nastati iz akumulacije pijeska i raznih kamenja ili sluzi.

Kamenje koje se formiraju u organima mokrenja imaju raznoliku toksičnu kompoziciju kemijskih elemenata. Mogu se formirati dosta. Također su potpuno različite u obliku.

Kako je opasna

Ako vaša mačka ima veliko začepljenje, tada, kao rezultat toga, njezin se mjehur počinje istezati. Kao posljedica istezanja, sve su se krvne žile nakupile na zidovima mjehura. U tom slučaju, krv ulazi dalje u urin životinje. Ili obratno: urin u krvi. Zbog toga, tijelo je otrovano raznim kemikalijama preostalih urina koje bi trebale izaći iz nje.

Zbog gore navedenih postupaka, pritisak u mjehuru raste, Širi se više do bubrega, djelujući na njih tako da se stegnu, a zatim krvarenja dogodi. Ometanje uvelike narušava normalno funkcioniranje bubrega, smanjuje razinu cirkulacije u njima i nepovoljno utječe na postupke filtriranja. Zadržavanje urina u tijelu dovodi do razvoja azotemije. To je patologija, koja je u viseći stupanj dušičnih tvari u krvi.

© shutterstock

Kroz ovu patologiju, uremija se dalje razvija. Ovo je samo-trovanja tijela, što se događa uslijed teških poremećaja bubrega. Ako se ne provodi pravovremena operacija mačke za urolitijazu, mjehur može raskinuti.

Zašto je bolest inherentna mačkama

Vjeruje se da se u takvoj skupini često uočava i takva bolest, u usporedbi s mačkom. Ali nitko ga obično ne primjećuje. Uostalom, nije očigledno očigledna manifestacija. To se također odnosi na pse i kablove. Sve je to povezano samo s anatomijom. U mačaka, uretra, odnosno uretra, dva puta je kraća i šira u strukturi od mačke. Zbog toga mali kamen i pijesak prirodno napuštaju tijelo urinom. Za razliku od mačaka, uretra mačke je duga i uska, pa kad pijesak želi izaći, nastaje opstrukcija.

U uretru je uvijek začepljen u dijelu koji je najuži. No, ako kamenje ima veliku veličinu, može se pojaviti i zapreka u samom mjehuru.

Kako bi vratili normalan tok urina iz mačke, veterinari trebaju:

 • uklonite opstrukciju kanala pomoću katetera (ili uretrostomije);
 • stabilizirati opće stanje mačke.

Suptilnosti operativnog procesa

Ako opstrukcija (blokade) uretre kod kućne ljubimce ne nestane uz uobičajene medicinske metode i ponovno se pojave recidivi, trebate se posvetiti operaciji, tj. Mačka će imati uretrostomiju.

Dakle, uretrostomija je operacija kirurškog tipa. Leži u činjenici da se formira nova formacija uretre koja slijedi primjer ženskog (kratkog, ali širokog).

Postoji takvo odvajanje.:

 • perineal uretrostomija kod mačaka;
 • delonic urethrostomy;

Veterinari su koristili prelonsku uretrostomiju kako bi ispravili različite vrste patologija koje su nastale u području zdjelice. Metoda se smatra ekstremnom mjerom kada perineum ne može proći urin.

Obično liječnici odabiru perinealnu uretrostomiju. Na njenom je putu stvorena nova kreacija. Tijekom ove operacije, ako mačka nije neutered, ona je kastrirana. Kao rezultat toga, vodeći kanal postaje širok i ravno, pa ga prolazi kroz pijesak i malo kamenje.

Uboda uretrostomija je učinjeno s takvim ciljem da u budućnosti više neće biti opstrukcija, tj. Blokada. Ali ne bismo smjeli zaboraviti da uz pomoć njezine urolitijaze u mačkoj ne nestaje nigdje. Ona zahtijeva daljnje liječenje. Međutim, već kirurški, ali samo terapeutski.

svjedočenje

Mačka uretrostomija zahtijeva uvjerljive razloge za to.

Indikacije za uretrostomiju:

 • ponavljanje ponavljanja urolitijaze;
 • opstrukcija;
 • raznih, ali samo značajnih kršenja i oštećenja genitalnog organa kod mačaka;
 • zadržavanje urina.
 • različite deformacije kanala kroz koji urin prolazi;
 • ako nije moguće očvrsnuti mjehur.

Da bi se provodila uretrostomija, liječnici moraju unaprijed jasno odrediti mjesto koje je kamenovano. Budući da je ova operacija izvedena kako bi se uklonila dva najužeg dijela uretre. Uostalom, u njima se najčešće prikuplja pijesak i razne velike formacije.

I što nakon operacije

Kako bi edem nestala nakon uretrostomije, a novo oblikovani otvor ostaje širok kao i on, bougie se obavlja tijekom postoperativne rehabilitacije. Ovaj postupak je instrumentalan i ne-kirurški. Sastoji se od umetanja široke sonde u uretre ili kateter. Pomoću nje provjerava je li uretra prolaza dovoljna.

Veterinar nježno obrađuje šavove. Istodobno moraju nužno provjeriti ispravnost rupice nastale tijekom uretrostomije. Važno je napomenuti da mačka ne lovi ili lizati ranu., Stoga svakako kupite pelene i zaštitni ovratnik. Dakle, rana životinje neće biti dostupna i mirno će se izliječiti. Da bi se spriječila upala u rane, a nisu zeznuli nakon uretrostomije, a nisu razvili bakterijski cistitis ili uretritis, veterinari propisuju lijekove koji imaju antibiotski učinak.

© shutterstock

Da se lezije ne odlaze u bubrege, veterinar prati opće stanje mačke:

 • bez obzira pije li dovoljno čiste i pročišćene vode;
 • da li nakon toga odlazi u zahod;
 • što apetit mačka ima;
 • ili je aktivan.

simptomi

Ako primijetite pad temperature u mačiću nakon uretrostomije, on kategorizično odbija jesti, trzanje mišića, onda je to uremija ili azotemija. U tom slučaju odmah potražite pomoć od veterinara!

Nakon 10-14 dana, kada je izvršena uretrostomija, a kad je mačka potpuno obnovljena nakon uretrostomije, šavne su odstranjene. Ali to je učinjeno tek nakon što je zaposlena u klinici potpuno uvjerena da su izliječeni, i da nema upala na njih.

Posebnu pozornost posvećuju i tome hoće li novoformirana stoma normalno funkcionirati.Životinje koje su prošle uretrostomiju trebalo bi ispitati svakih šest mjeseci i testirati.

Trebao bih očekivati ​​bilo kakve probleme

Kao i obično, nakon svake operacije, nešto bi moglo poći po zlu. Stoga, mogu biti komplikacije nakon mačje uretrostomije. Razmotrite svaki od njih detaljnije. Uretrostomija je popraćena poteškoćama – to je normalno.

Krvarenje. Ova komplikacija nije prijetnja po život. Zbog njega više ne morate napraviti mačku uretrostomiju. Također možete odrediti stupanj njegove težine koristeći boju sluznice. Ako je još uvijek teška i ozbiljna, može se ukloniti pod općom ili lokalnom anestezijom.

Također se može pojaviti anurija. Karakterizira ga činjenica da urin prestaje teći u mačju mjehur. Stoga mačka ne smije ići na zahod približno dva dana. Ali nakon uretrostomije takvo je kršenje vrlo rijetko.

Jedna od komplikacija može se identificirati i akutni zatajenje bubrega. Može se dogoditi ako veterinari nisu primijetili da je mačka imala abnormalan povećani bubreg prije uretrostomije.Takvo kršenje može se otkriti nakon provedenih testova za uretrostomiju. Možete ga ukloniti uz pomoć odgovarajuće propisane terapije.

© shutterstock

Nakon tretmana

Kada mačka ima kratko vrijeme nakon uretrostomije, formirana uretra može odjednom početi sužavati, tj. Započinje proces prekomjernog rastepljenja. Ovdje ćete morati ponovo napraviti uretrostomiju. Činjenica da se uretra počinje razvlačiti može biti posljedica netočnih veterinara koji obavljaju samu operaciju, ili je moglo ruptirati negdje pod određenim ozljedama. Ova se komplikacija smatra najozbiljnijom i ozbiljnijom.

Još jedna komplikacija koja donosi uretrostomiju često je disurije. Općenito, ova bolest narušava proces mokrenja u mačiću. Razlog za to može biti prisutnost određenih bakterija u urinu nakon uretrostomije. Ili to može biti zbog troškova uroloških sindroma. Drugi razlog koji dovodi do ove komplikacije je kamenje ili tumor koji je u mjehuru. Kao što je već spomenuto, uretrostomija ne liječi urolitijazu, već samo uklanja blokade.

rezultati

Sljedeća mogućna komplikacija kod mačke nakon uretrostomije je cistitis. Životinje koje su prošle ovu operaciju imaju veću vjerojatnost da će uhvatiti bilo kakve infekcije mokraćnog i genitalnog sustava. Prema statistikama, broj mačaka koji su imali cistitis nakon uretrostomije prevladava za 30% u usporedbi sa zdravih životinja. Stoga, za profilaksu, potrebno je test urina svakih šest mjeseci..

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: