🐈 Kernja kod mačaka: pupčana, inguinalna, perinealna

Kernja u mačkama

Kernja u mačkama – ovo je pomicanje ili izbočenje unutarnjih organa (mjehur, crijeva, maternica) kroz prirodno ili stečeno otvaranje trbušne stijenke u susjednim šupljinama ili ispod kože.

Ovisno o lokaciji kila kod mačaka, postoje pupčani, inguinalni, perinealni itd.

Sve hernije se sastoje od hernija prstena i hernial sac sa sadržajem. Ako se hernia sac može lagano prilagoditi, onda se takva kila zove ponovna uporaba. Nesvodiva kila nastaju kada se pojave adhezije između zidova hernije vrećice i njezinog sadržaja.

Kila kod mačića može biti oštećena – to se događa kada se hernia sac prigušuje u hernial prsten. U ovom slučaju postoji kršenje cirkulacije krvi i opasnost od nekroze (smrti) stegnutog tkiva. Što zauzvrat dovodi do smrti životinje.

Čak i ako kila nije oštećena, ona i dalje krši stanje i normalno funkcioniranje unutarnjih organa.

Pročitajte kako ubrizgati mačku kod kuće.

Umbilikalna kila kod mačaka

Umbilikalna kila je izbočenje crijeva kroz pupčani prsten. Često se uočava kod mačića od 2-3 tjedna, u pravilu, zbog rezanja pupčane vrpce preblizu (u želudac).

simptomi

Polukružna, bezbolna i meka izbočina (obrazovanje) u pupku.Nesumnjivo umbilikalna kila lako se smanjuje, ali znakovi prignječenja su bolna formacija, lokalizirana vrućica i povraćanje u životinji.

liječenje

Ne preporuča se samostalno postaviti kuglu kugle, kao da ga ne znate, pokušajte ga ispravno postaviti, možete ga zgrčiti i time samo štetiti ljubimcu. Veterinar dijagnosticira umbilikalnu kerniju, pazeći da je to kila, a ne unutarnji apsces.

Nemirne kameže se obično pokušavaju liječiti konzervativnim metodama: nadopunjavanje, masaže, pričvršćivanje flastera na pupak prstena kroz period od 3 tjedna. Ako je premještanje nemoguće ili konzervativno liječenje ne daje pozitivan rezultat, tada se upotrebljava kirurška intervencija – herniotomija (uklanjanje hernija izbočina). Kirurška intervencija se ne provodi kod mačića mlađih od 6 mjeseci.

Inguinalna kila u mačiću

Inguinalna kila kod mačaka – izbočenje peritonealnih organa kroz ingvinalni kanal. Najčešće se javljaju kod mačaka nego kod mačaka. Na primjer, u trudnim mačkama maternica ulazi u soju sjemena.

simptomi

Izgled u prepona (između zadnjih bradavica i prednjeg ruba stidnih kostiju) izbočina, mekana i bezbolna izbočina.Unalignirana ingninalna kila, kao i pupčana, nestaju kada se pritisne. Kada se prekrši, formacija postaje gusta i bolna. Životinja postaje nemirna i često lice područje kila.

liječenje

Ispitivanje i liječenje ingvinalne kile treba provesti samo veterinar. U pravilu, inguinalne kile tretiraju se kirurškom intervencijom navijanjem kanala.

Perinska kila

Perinska kila su jednostrano ili bilateralno izbočenje pod anusom kod mačaka i pod genitalnim prerezima kod mačaka. Formiranje je mekano na dodir i bezbolno. Ako podignete mačku po prednjoj strani, kila će se povećavati, a podizanjem životinje za stražnje udove možete vidjeti kako nestaje kila.

liječenje

Povrede perinealne kameje, u pravilu, se ne događaju, s malim veličinama, promatra se kila bez primjene terapijskih mjera. Za velike i srednje velike kile, popravak kila izvodi se pod općom anestezijom.

Pojava kijamata je olakšana čestim zatvorom kod mačke, urinarnim poremećajima, čestim radom, ozljedama, kirurškim intervencijama, kao i genetskom predispozicijom.Na temelju tih informacija, za prevenciju kila, potrebno je liječiti i prevenirati bolesti gastrointestinalnog trakta, urinarni sustav, zaštititi životinju od ozljeda, osigurati pravilnu njegu i redovite preglede kod kuće i kod veterinara.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: