🐈 Kastracija mačke, sterilizacija mačke kod kuće: jesu li moguće, faze provedbe, pro i kontra

Kastracija mačke kod kuće: prednosti i nedostatke operacija izvan klinike

Odlučujući spasiti ljubimca od ponašanja i zdravstvenih problema povezanih sa seksualnim nagonima, vlasnici često pokušavaju organizirati postupak uz minimalan stres za životinju. Da bi zadovoljili potražnju, veterinari nude kastracije mačke kod kuće i steriliziraju mačku na sličan način. Usluga olakšava kućnog ljubimca nepotrebnog stresa uzrokovanog izvlačenjem iz uobičajenog staništa. Istovremeno, stvara dodatne poteškoće za liječnike i zdravstvene rizike za mačku. Odluka o kućnoj operaciji trebala bi se izvršiti nakon analize svih pro i kontra.

  • 1. Prednosti kastracije kod kuće
  • 2. Nedostaci postupka
  • 3. Prednosti klinika

1 Prednosti kastracije kod kuće

Mnogi kućni ljubimci s radoznalom percipiraju napade u vanjskom svijetu. No, za neke, takva putovanja postaju teški stres: mačke se boje da ih vlasnici odlučili riješiti ih, ili jednostavno brinuti, izgubivši uobičajenu atmosferu. Za najosjetljivije pojedince, koji ostaju u veterinarskoj klinici nekoliko sati ili dana, ovisno o vrsti kastracijskog djelovanja (kod žena, ovaj se izraz službeno odnosi na uklanjanje jajnika i maternice) postaje opasni udarac živčanom sustavu.To je osobito istinito kod starijih bolesnika koji imaju probleme srca i drugih organa koji su dodani stresu.

Situacija je pojednostavljena za vlasnika. Živčani ljubimac, bez obzira na spol ili dob, postaje traumatičan za osobu koja ga pokušava odvesti u veterinarsku kliniku ili ga jednostavno odvesti izvan stana (stubište, ulaz).

PreporučeniKastracija mačke: prednosti i nedostatke, kontraindikacije

Nedostaci postupka

Oslobađanje mačke od stresa čini se jedinom značajnom prednošću da se mačka može dati kod kuće da učini ili sterilizira ženu. Liječničke operacije koje uključuju uklanjanje tkiva ili organa, poželjno je provoditi u specijaliziranim ustanovama.

U slučaju životinja, obratite se veterinarskim klinikama. U kućnoj operaciji nastaju problemi oko:

  • Kvalifikacije kirurga. Često studenti koji su pozvani da kastriraju mačku kod kuće po prihvatljivoj cijeni objavljuju studenti koji nemaju dovoljno vježbe.
  • Vrijednost. Nazivanje veterinara kod kuće uvijek je skuplji od posjeta klinici.
  • Vrijeme. Riječ je o učinkovitosti rada liječnika.Veterinar bi trebao preoblikovati radni dan na temelju kućnih posjeta na štetu drugih pacijenata.
  • Uklanjanje komplikacija. Muško kastracija je relativno jednostavna operacija koja uključuje minimalno tkivo u odsutnosti kriptorhidizma ("skriveni" testisi). Postupak traje oko 20 minuta, nakon čega se ljubimac može dati vlasniku, koji još nije napustio anesteziju. Sterilizacija mačke je složenija abdominalna operacija koja zahtijeva manipulaciju tkivima trbušne šupljine. No budući da se oba postupka izvode pod općom anestezijom, postoje rizici za zdravlje životinje, ovisno o dobi i srodnim uvjetima (estrus ili trudnoću, starost, srčana bolest i drugi organi u oba spola). Opća anestezija također igra svoj rizik kada se koristi za kastraciju mužjaka i steriliziraju ženke. Komplikacije uzrokovane ovim čimbenicima bit će teško uhititi kod kuće.

3 Prednosti klinika

Odluka o sterilizaciji (kastrata) ljubimca, kao i mjesto operacije, ovisi o vlasniku. Neki misle da je bolje organizirati postupak kod kuće kako ne bi ozlijedili životinju, ali praksa pokazuje da je rad u specijaliziranim ustanovama učinkovitiji od "čuvara stana". Operacija u veterinarskoj klinici je poželjna zbog:

  • Povjerenje u profesionalnost. Gradovi s populacijom u roku od milijun ljudi obično imaju ograničen broj službenih veterinarnih klinika s podružnicama na različitim područjima. Institucije imaju svoje web stranice s opisom usluga i recenzija gostiju, omogućujući da oblikuju mišljenje prije ili u kombinaciji s vlastitim iskustvom. Kada tražite stručnjake za kućnu operaciju, izbor se popunjava polu-kvalificiranim stručnjacima.
  • Osigurajte brigu bez žurbe. Cats obaju spolova trebaju pozornost prvi put nakon oporavka od anestezije. U veterinarskoj klinici, stručnjak, čak i promatranje nekoliko kućnih ljubimaca, bolje služi pacijentu, budući da se ne brine da treba putovati na drugo mjesto. Nekoliko pojedinaca koji djeluju istodobno su na polju gledišta stručnjaka, što omogućuje pravodobno reagiranje na komplikacije. Operacija u klinici također omogućuje pristup svim potrebnim pripremanjima i opremi.
  • Cijena. Kao što je gore spomenuto, operacija u klinici je jeftinija od kućnog posjeta.

Za mačke čiji vlasnici ne planiraju uzgoj, bolje je kastrirati (mužjake) ili sterilizirati (ženke).Vlasnik može posjetiti kliniku ili postupak kod kuće. Prva metoda smanjuje razinu stresa, ali drugi je poželjniji s obzirom na troškove, teret liječnika i sposobnost suočavanja s potencijalnim komplikacijama.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: