🐈 Kanadski Sfinks: opis pasmine

Kanadski Sfinks: izgled, karakter, sadržaj

Prema riječima felinolozima, meksičke ćelavke mačke, koje su držale drevni Azteci, bili su mogući daleki preci kanadskog Sfinge.

Pasmina se pojavila kao posljedica genetske mutacije, koje su potom bile fiksirane selekcijom. Mačji kose bez dlake rođeni su u stelju kratkovitih mačaka. Uzgajivači su ih odabrali za uzgoj nove pasmine. Odabir je započeo 60-ih godina. XX stoljeća u Sjedinjenim Državama. Za konsolidaciju znakova bezbojnosti, Devon Rex je prešla nova pasmina. Kao rezultat toga, formirane su dvije linije kanadskih sfinga: s brojnim nabora i gotovo bez nabora. Od 1986, kanadski Sphynx pasmina je službeno priznata od strane felinologists.

 • 1. standard Breed
 • 2. Karakter i ponašanje
 • 3. Njega
 • 4. Zdravlje

1Standardna pasmina

Izgled: Kanadski Sfinks je srednja mišićna mačka. Životinje karakteriziraju snažna prsa i okrugli trbuh. Šape ravne, dobro razvijene. Stražnji udovi nešto duže od prednjeg dijela. Rep je dug, tanak. Neke mačke na kraju imaju zamjetnu četkicu.

Tjelesna težina:

 • u muškaraca 3,5-5,5 kg;
 • ženke 2,5 – 4 kg.

Značajka zabilježena u opisu standarda pasmine je potpuni odsutnost vune. Tijelo je pokriveno svjetlosnim pištoljem i nalikuje na antilop na dodir.Dio kanadskih sfinga na tijelu izražen je nabora. Većina ih je na glavi.

Postoje razne boje. Na koži je jasan uzorak koji može imati vunu. Navedene su sljedeće opcije:

 • čvrsta boja iste boje;
 • kornjača – kombinacijom dviju nijansi;
 • tabby – ako postoji uzorak (pruge, obrasci, mrlje);
 • Bicolov boja – kombinacija osnovne boje s bijelom bojom;
 • Točka u boji – sa zamračivanjem izbočenih dijelova tijela (vrh repa, nosa, ušiju i šape).

Mačke se odlikuju trokutastom glavom s velikim uspravnim ušima i velikim očima. U obliku, nalikuju limunu. Učenici u boji dopuštali su bilo. Većina Kanađana nema vibrisa. Ružičasti jezik.

PreporučeniSphynx Care: Osnovni Smjernice o sadržaju

2 Karakter i ponašanje

Kanadski Sfinks su osjetljivi i disciplinirani. Oni su u potpunosti prilagođeni ritmu života svog gospodara i daju mu najmanje problema. Mačke nikad ne pokazuju prekomjernu opsjednutost, i strpljivo čekaju da se obaziru i igraju.

Životinje vole promatrati djelovanje ljudi i odabrati za to više promatranih točaka (na vratima, policama, ormarićima).Sfinks imaju čvrste dugih prstiju na svojim šapama, uz pomoć njihove pomoći da se lako popnu na visinu, mogu pokupiti male predmete.

Baldne mačke su energične, sretne da se igraju s igračkama ili igraju s loptom. Ovime su slični pasima. Sfinks imaju otvoren, društven karakter. Oni se lako mogu povezati s drugim kućnim ljubimcima. Ne pokazuj agresivnost u odnosu na glodavce ili ptice. Znatiželja je inherentna u njima, ali lovni instinkti su nerazvijeni. Uz djecu, mačke se ponašaju prijateljski, nikada ne grizu ili gristi. Mačka bi radije sakrila na osamljenom mjestu nedostupnom djetetu ako je previše ljut.

Karakteristiku "Kanađana" nadopunjuje vrlo važna značajka: ne toleriraju samoću. Stoga, dugo vremena sama u stanu od ljubimca ne bi trebalo ostati. Mačke vole biti u rukama vlasnika ili sjesti na krilo.

PreporučeniElf cat: karakteristike pasmine i značajke njege

3 Njega

Za sfinge zahtijevaju posebnu brigu zbog karakteristika njihovog izgleda. Koža bez dlake brzo postaje prljava od prašine koja se drži podmazujuće tajne.Stoga, svaki dan tijelo mora biti obrisano vlažnom krpom, i 1-2 puta tjedno za kupanje životinje.

U slučaju prekomjernog sušenja zraka u sobi, koža se suši, pahuljice, mali ulkusi se pojavljuju. Potrebno je pažljivo pratiti fizičko stanje kućnog ljubimca. U ljeto, koža može izgorjeti tijekom dugog boravka na suncu. Također, ne možete dopustiti hipotermijske mačke. Životinja mora imati ormar odjeće u bilo koje doba godine.

Briga zahtijeva oči Sfinge. Nemaju trepavice, što dovodi do nakupljanja prljavštine. Ispuštanje se svakodnevno čisti pamučnim brisevima. Također sustavno pregledajte uši i usnu šupljinu. Kako rastu, kandže se izrezuju (2-3 mm, bez dodirivanja celuloze).

Sfingi trebaju uravnoteženu ishranu. Prikladni su samo visokokvalitetnoj hrani, jer životinje često imaju problema s endokrinim sustavom.

PreporučeniGole pasmine mačaka – opis izgleda i karaktera

4Zdorove

Uzgoj umjetnih pasmina dovodi do prisutnosti raznih patologija u zdravlju Kanađana. Oni imaju genetsku predispoziciju za pojavu dermatoloških bolesti, repne zakrivljenosti, mandibularnih deformacija, gingive hiperplazije. Također, sphynx često oblikuje crijevu dojku.Mnogi pojedinci pate od prehlade, opekline od sunca. Brojni zdravstveni problemi uzrokovani su slabljenim imunološkim sustavom.

Vlasnici trebaju pokazati maksimalnu skrb i pažnju njihovim četveronožnim kućnim ljubimcima. U slučaju pojave štetnih simptoma, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Unatoč neuobičajenom izgledu i mogućim zdravstvenim problemima, sfingi mogu živjeti 14-16 godina. Među njima su i duge jetre starijih od 20 godina.

Prije nego što započnete kanadski Sphynx, trebali biste pažljivo vagati prednosti i nedostatke, kao i uzeti u obzir povećanu alergenost ove pasmine.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: