🐈 Kalcivijoza kod mačaka: simptomi i liječenje kod kuće, posljedice, je li opasno za ljude?

Kalcivirozu kod mačaka: simptomi, liječenje, učinci

Kalcivioza je specifična bolest koju jedino mačke pate. Ne ide na druge životinje i ljude. Bolest je podmukao zbog prisutnosti velikog broja sojeva. Svaki od njih ima svoje simptome i tretira se s različitim lijekovima. Zato je vrijedno uzimati kućnog ljubimca veterinarku na prve znakove bolesti i poduzimajući sve testove kako bi mogao pronaći sveobuhvatan tretman.

  • 1. Značajke bolesti
  • 2. Simptomi bolesti
  • 3. Dijagnoza
  • 4. Metode liječenja
  • 5. Preporučeni lijekovi

1Funkcije bolesti

Danas, medicina zna četiri vrste kalciroze. I svi su vrlo česti. Razdoblje inkubacije infekcije traje najmanje pet dana, pa vlasnik mačke možda čak ni ne može biti svjestan bolesti životinje. Bolest napreduje naprednije nakon infekcije većine stanica u tijelu. Za infekciju nije potrebno kontaktirati sa bolesnom životinjom. Virus se prenosi kapljicama u zraku, i stoga je dovoljno da se kućni ljubimac jednostavno nalazi u istoj sobi s zaraženom mačkom ili mačkom da se razboli.

Posebna opasnost leži u činjenici da je virus prilično uporan.Može se donijeti sa ulice na cipele. Čak i ako kućni ljubimac nikada nije bio na ulici, još uvijek ima šanse za dobivanje virusa.

Čak i nakon tretmana, mačka ostaje opasna za ostatak mačke. U tijelu oporavljene mačke, virus traje do dva mjeseca i ostaje aktivan, tako da je u ovom trenutku mačka zarazna. Zato nakon liječenja ljubimac treba karantenu, virus će ostati u tijelu životinje u skrivenom obliku i neće se prenijeti na druge osobe. To je osobito istinito za vlasnike kuće koji imaju više od jedne mačke. Važno je zapamtiti da se virus ne smije pojaviti odmah, ali vrijeme će već biti izgubljeno, a to utječe na oporavak mačke i njegove metode liječenja.

Tijekom bolesti, zaražene stanice životinje su uništene, što dovodi do formiranja čira na sluznici. Ako je ljubimac udario respiratorni oblik bolesti, prvo će utjecati na zglobove. Vlasnici mačaka obratite pozornost na to da je prekasno, što može dovesti do ozbiljnih posljedica. U tom slučaju najčešće je zahvaćena jedna zgloba koja se pripisuje ozljedama ekstremiteta tijekom igre ili šetnje.I ljubimac je već ozbiljno bolestan.

Smatra se da je kalcirotoza kod mačaka opasna za ljude koji dolaze u dodir s bolesnim životinjama, potpuno neopravdano.
Bolest utječe samo na mačke i nikada ne odlazi na ljude ili druge domaće životinje.

PreporučeniKako liječiti hepatitis kod mačaka kod kuće

2 Simptomi bolesti

Najčešće su oslabljene mačke i mačići. Njihov imunitet nije u mogućnosti da se odupre virusima izvana, pa je mačji virus opasniji za njih. Čak i ako je kućni ljubimac cijepljen, to ne jamči njegovu sigurnost. On također može postati zaražen, samo simptomi u ovom slučaju će biti blage ili će biti potpuno odsutni.

Glavni simptomi bolesti su:

  • povećanje tjelesne temperature na 40,5 stupnjeva;
  • groznica;
  • iscjedak iz nosa i očiju životinje;
  • bogata salivacija;
  • čireva na sluznici.

Ako pokazujete nepažnju i ne obraćajte pažnju na formirane čireve, nakon nekog će vremena prsnuti, a na njihovom će se mjestu početi formirati truljenje rana. Uz to, ljubimac prestaje jesti, što je popraćeno letargijom, slabostima.Nakon nekog vremena, iz usta će biti neugodan miris.

Ozbiljnost bolesti leži u činjenici da može utjecati na unutarnje organe životinje, posebno na dišni sustav. U tom slučaju, mačka će doživjeti ozbiljnu kratkoću daha, šištanje u prsima, kašljanje i kihanje. Ako liječenje nije započeto na vrijeme, a domaćin ne obraća pažnju na ove simptome, nastaje bronhitis i plućni edem. Ova faza je vrlo opasna jer virus može prodrijeti u mozak, a liječenje kod kuće više neće biti moguće. Nekoliko dana kasnije, mačka počinje gubiti koordinaciju, agresiju i konvulzije.

PreporučeniSimptomi i liječenje virusne imunodeficijencije kod mačaka

3 Dijagnoza

Zbog činjenice da je bolest vrlo slična u svojim simptomima i brojnim drugim bolestima, njegova se određenost provodi metodom eliminacije.

 

simptomatologija herpes
infekcije
kaltsiviroz klamidija Bordetellez
Odbijanje jesti.+++
Povećanje temperature.++++
Sneezing i nosni iscjedak.++++
Bolovi na jeziku i ustima.+

Prvo morate proći urin radi analize. Ali morate se sjetiti, ovo istraživanje nije vrlo informativno, jer pokazuje samo promjene u tijelu mačaka kao rezultat bolesti. Ova analiza je potrebna samo za prilagodbu liječenja.

Glavna studija je određivanje povećanja neutralizacijskog titra protutijela protiv virusa. Ovo je test koji pokazuje prisutnost bolesti i njezinu pozornicu. Ali najčešće je moguće dijagnosticirati bolest nakon vizualnog pregleda životinje. Prisutnost čira na ustima već sugerira da je mačka zaražena kalcirozom.

PreporučeniZarazne bolesti kod mačaka: simptomi, liječenje, prevencija

4 načina liječenja

Prilično je teško liječiti kalcirozu kod kuće. Moguće je spriječiti samo uz pomoć cijepljenja koje je dano na vrijeme, ali čak i to ne jamči apsolutni rezultat.


Ali ako to još uvijek nije učinjeno na vrijeme, onda je puna smrti nakon infekcije životinje.

Imunost igra važnu ulogu u prevenciji bolesti, stoga ga treba podržati svim mogućim sredstvima. Potrebno je dati svoje ljubimce vitamine i minerale, tako da je bio zdrav. Da biste to učinili, dovoljno je dati sredstvo Omega u iznosu od dvije tablete dnevno. Možete kupiti lijek u bilo kojoj veterinarskoj ordinaciji ili ljekarni.

Važno je zapamtiti da su glavni simptomi bolesti vrlo slični herpesu, gingivitisu i nizu drugih bolesti.Stoga, da biste napravili točnu dijagnozu, najprije trebate prijeći na veterinarsku kliniku i položiti sve potrebne testove. Eksperimenti u obliku samo-liječenja lijekovima ili tradicionalnom medicinom nisu vrijedni toga. To može samo štetiti ljubimcu.

Samo iskusni stručnjak može odabrati pravu terapiju i lijekove. Potrebno je pripremiti za dugotrajno liječenje.

Preporučeni lijekovi

Pet liječenje se provodi na ambulantnoj osnovi, osim u slučajevima kada postoji upala pluća. U tom slučaju, terapija mora biti ozbiljnija jer životinja mora biti spašena. Ako je mačić bolesna, liječenje bi trebalo biti sveobuhvatno, jer je bolest puno teža nego kod odraslih životinja. Ako se liječenje ne započne s vremenom, ozbiljne komplikacije mogu započeti.

Nema posebnih lijekova za terapiju kaliciviroze. Kao sredstvo za prevenciju dopušteno je koristiti takav alat kao fosofenil, koji potiskuje djelovanje većine virusa. Da biste očistili oči i nos životinje od sluzi, primijenite medicinsko rješenje Maxidine.Pokopan je u očima životinje, a koristi se i za pranje rana u usnoj sluznici.

Liječnici preporučuju da se lijek Tsiprovet ubrizgava u životinjske oči. Čaše se četiri puta dnevno dva tjedna. To pomaže ublažiti tijek bolesti i spriječiti razvoj drugih patologija u pozadini temeljne bolesti. Obavezno dajte životinji što je moguće više vode kako biste spriječili dehidraciju.

Za brzo oporavak životinje potrebno je koristiti sredstva koja podupiru imunitet, na primjer, Gamavit u količini od jedne tablete dnevno. Također je potrebno promijeniti dijetu u korist blagih utvrđenih hranjenja. Možete koristiti pite od "Whiskas" ili "Purines", nema komada u njima koji mogu iritirati oštećenu sluznicu. Liječnik vam može savjetovati da dodate način liječenja antibioticima prema određenoj shemi. Najbolji antibiotik u ovom slučaju za mačku bit će Flemoxin, koji se preporučuje da se koristi barem tjedan dana.

Preporuča se kućnoj ljubimci da daju vitaminske pripravke (Gamavit ili Omega), imunomodulatore (Immunofan), kako bi pripremili gotove mješavine vitamina (Vitafel i Immunofel) pod kožu,antipiretici (injekcije ketofena). Ne možete dati životinju Paracetomol: to može dovesti do trovanja. Nemojte sami lijekirati. Bolje je konzultirati liječnika koji će propisati lijekove na temelju kliničke slike i pojedinih osobina životinje.

Tijekom liječenja životinje morate biti s njim što je više moguće. Pažnja i briga o osobi će podupirati ljubimca u razdoblju ozbiljne bolesti i oporavka.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: