🐈 Bolničari za mačke

Kakva sigurnost lijekova protiv boli može dati mačiću?

Bol u mačkama, poput ostalih životinja, simptom je ozbiljne bolesti ili ozljede. Kako bi se pomogla životinji koja boluje od boli, potrebno je izliječiti osnovnu bolest. Ako bolna senzacija značajno pogoršava kvalitetu života mačke, tada se koriste uglavnom analgetici od dvije skupine – NSAID i narkotici. Problem odabira sigurnog analgetika za mačke je toksičnost mnogih lijekova.

 • 1. Sindrom boli kod mačaka
 • 2. Koji lijekovi se ne preporučuju za mačke?
 • 3. Dopušteni pripravci
 • 4. pankreatitis
 • 5. Ozljede
 • 6. Onkološke bolesti
 • 7. Sterilizacija
 • 8. Zubobolja
 • 9. Homeopatski lijekovi
 • Pokaži sve

1 Bol u mačkama

Mnoge bolesti kod mačaka prate bol. Bol se pogoršava tijek bolesti i narušava kvalitetu života životinje. S teškim bolovima kod mačaka mogu se pojaviti prekomjerna stimulacija živčanog sustava, poremećaj pojedinih organa i sustava, šok i smrt životinje. Najčešća teška bol mačke je iskusan sa sljedećim patologijama:

 • onkološke bolesti;
 • kirurgija;
 • ozljede (rupture ligamenta, unutarnji organi, frakture, itd.);
 • upalne bolesti različite lokalizacije – u mokraćnom sustavu, ušima (otitis), gušterači (pankreatitis), sluznice maternice (endometritis);
 • prošireni sindrom želuca, peritonitis;
 • kronično zatajenje bubrega (CRF);
 • hepatične i renalne kolike;
 • bolesti živčanog sustava – polyradiculoneuritis, neuromas i drugi;
 • zubobolju, posebno izraženo s FORL (progresivno propadanje zuba kod mačaka).

U mnogim slučajevima, mačke ne pokazuju da su ozlijeđene. Znakovi boli mogu se identificirati neobičnim ponašanjem životinje. Ponašanje mačke s sindromom boli može biti različito:

 • ako životinja ima akutnu bol, onda obično postaje aktivnija i uznemirujuća, žalosno;
 • s kroničnom boli, naprotiv, mačka postaje letargična i apatična. Takvo stanje signalizira da bolest više nije u početnoj fazi, a nedostatak liječenja može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Najviše središte boli kod mačaka je u mozgu. Izgled i prijenos impulsa boli s periferije u mozak mogu se mijenjati korištenjem analgetika koji utječu na različite veze živčanog lanca.Osjetljivi živčani receptori štite različite tvari s analgetičkim učinkom:

 • lijekovi;
 • antipsihotik;
 • antispazmotik;
 • protuupalno;
 • groznica;
 • lokalni anestetik.

Težina odabira analgetika za mačke leži u činjenici da su mnogi lijekovi koji se koriste u liječenju ljudi, pasa i većih domaćih životinja opasni za mačke zbog njihove velike toksičnosti. Preostali lijekovi s najmanjim nuspojavama treba strogo koristiti u preporučenoj dozi, jer nepoštivanje može dovesti do smrti mačke.

PreporučeniKapi za oči za mačke i mačke zbog suzenja, upale, zaraznih bolesti

2Što se lijekovi ne preporučuju za mačke?

Methimazol natrij, ili analgin, može uzrokovati promjene u krvi mačaka (leukopenija, anemija), pa čak i smrt. Ovaj lijek je osobito opasno za mačke s bolestima uz smanjenje razine leukocita u krvi (panleukopenija, infektivne i upalne bolesti). Stoga, ovaj analgetik za liječenje mačaka mora se koristiti s oprezom.

Lijekovi koji sadrže paracetamol također imaju negativan učinak na cirkulacijski sustav životinja. Osim toga, paracetamol je toksičan za jetru i bubrege. Toksična oštećenja mogu se pojaviti nekoliko sati nakon što je mačka dobila lijek, u obliku sljedećih simptoma:

 • povraćanje, slab apetit;
 • krv u urinu;
 • povećana slina;
 • teško disanje;
 • oteklina.

U teškim slučajevima, nakon 18-36 sati, životinja umre.

Kada koristite injekcije bez inzulina za uklanjanje jetre i bubrežne kolike, neke životinje pokazuju pojedinačnu netoleranciju na lijek – stražnje šape ne uspijevaju, dolazi do spontanog izlučivanja izmeta i urina.

Otrovna doza aspirina za mačke je oko 22 mg / kg. Acetilsalicilna kiselina, naročito u obliku nerazrijeđenih tableta, uzrokuje iritaciju gastrointestinalne mukoze, što može dovesti do ulcerativnih lezija i krvarenja. Droga uzrokuje u mačkama supresija funkcija koštane srži i proizvodnja krvnih stanica, zatajenje jetre i bubrega, do komete i smrti životinje. Ibuprofen i indometacin imaju sličan učinak.

Intolerancija kod mačaka u raznim manifestacijama može se pojaviti na bilo kojem anestetičkom lijeku koji se daje oralno (p / o), intramuskularno (intramuskularno) ili intravenozno (iv). Zbog toga se lijekovi trebaju koristiti s oprezom, kako je propisano od strane veterinara, i strogo slijediti doziranje.

PreporučeniUpute za uporabu lijeka Zaustaviti svrbež za mačke

Životinjski lijekovi

Lijekovi protiv boli za mačke podijeljeni su u dvije vrste:

 • Doista analgetici – narkotički lijekovi protiv bolova, opioidni lijekovi temeljeni na morfiju. Ove lijekove karakterizira jaki analgetski učinak, jer izravno suzbijaju aktivnost centra boli u mozgu. Osim toga, oni imaju sedativ i sedativ (sedativ) učinak. Korištenje opioida uzrokuje ovisnost o drogama pa su u iznimnim slučajevima propisani. Najmoćniji od njih – Morphin, Fentanil, Trimeperidin u Rusiji zabranjeni su. Mnogi od ovih lijekova koji se koriste za anesteziju nisu prikladni za mačke, jer uzrokuju povećanu ekscitabilnost.
 • Narkotici.Oni se uspješno nositi s bolovima u upali mišića i zglobova, perifernog živčanog sustava, ali s većim sindromom boli povezani s ozljedama, kirurškom intervencijom, onkologijom, oni nisu tako učinkoviti.

Od ne-opojnih droga za anesteziju malih kućnih ljubimaca, NSAID se najčešće propisuju – nesteroidni protuupalni lijekovi, od kojih se većina koristi u liječenju ljudi. Njihova uporaba u mnogim slučajevima kod mačaka dovodi do razvoja akutnog gastritisa tjedan dana nakon početka primjene. Postoje i specijalizirani NSAID za kućne ljubimce – Quadrisol 5, Ketofen, Rimadil P, ali također iritiraju gastrointestinalnu mukozu (do 20% svih aplikacija). Stoga, ti lijekovi protiv bolova za mačke trebaju biti hranjeni životinjama tijekom ili nakon obroka. Kako bi se spriječio razvoj gastritisa i ulkusa želuca s dugotrajnom primjenom NSAID u životinja, preporučuje se dati RD Biocorrector za mačke i tradicionalne blokatore histaminskih H2 receptora:

 • Zantak ili Ranitidin, p / o, 2 mg / kg svakih 8 sati;
 • Famotidin, 0,5 mg / kg nakon 12-24 h, I / m, sc ili p / o;
 • Cimetidin, 2-5 mg / kg svakih 12 sati, p / o.

Ti se lijekovi trebaju primjenjivati ​​tijekom cijelog liječenja uz uporabu NSAR-a. Problem kemijskog gastritisa u imenovanju analgetika u veterini još uvijek ostaje neriješen.

Sustavni ne-narkotički lijekovi protiv bolova kod mačaka koji se mogu koristiti kod kuće.

Analgetični nazivDoziranje za odrasle mačke dnevnoPrimjenjivost bolovaprimjedba
Amidopyrine0,1-0,3 g, p / oAkutni zglobni reumatizam, upala zglobova, mišići, vaskularni spazmi, crijeva, uterusPrimjena u obliku praha i tableta.
analgene30 mg / kg, p / oAkutni zglobni reumatizam, intestinalna atonička bolAnalgetski učinak traje 1-2 sata.
antipirin0,2-0,5 g, p / oS reumatskim procesimaKada je predoziranje otrovno, postoje konvulzije.
fenilbutazon0,1-0,2 g, p / o, dva puta dnevnoAkutni oblik reumatizma, poliartritisNe može se koristiti za bolesti jetre i bubrega, leukopenija, anemija, enteritis. Nadražujući na želudac, stoga nemojte davati prazan želudac
salicilamida0,1-0,2 g, p / oAnalgetski, antireumatski lijekBolje tolerirati od drugih salicilata, dispeptički poremećaji javljaju se rjeđe
Ketofen2 mg / kg r / a, u / m ili 1 mg / kg p / oAnalgetik širokog spektra i antipiretikNe možete davati mačku s upalnim bolestima probavnog trakta, s otkazivanjem bubrega
Rimadil 5%0,24 ml na 3 kg, u / u, p / naProtuupalni i analgetik, koji se koristi za ublažavanje boli nakon operacijeVeterinarski lijek. Jednom se primjenjuje. Manje otrovno od ostalih analgetika. Ne može se koristiti u bolesti srca, jetre, bubrega.
Deksafort0,1-0,2 ml, s / c, u / mOzljede s oteklimaVeterinarski lijek. Ne može se koristiti u srcu i zatajenju bubrega, infekcija
Flexoprofen (ketoprofen)2 mg / kg, in / m, in / inOzljede i postoperativno razdobljeVeterinarski lijek iz skupine NSAID bjeloruski proizvodnja
Analgivet0,05-0,1 ml / kg, u / m, s / c, 1-2 putaUpale mišićno-koštanog sustava i gastrointestinalnog trakta, ozljede, postoperativno razdobljeVeterinarski lijek iz skupine NSAID-a
Vetalgin1 tableta na 2 kg mase, 1-2 putaBol u upalu mišićno-koštanog sustava, neuralgija, ozljede, grčevi glatkih mišića gastrointestinalnog trakta i urinarnog sustava, urolitijaza, nakon operacija.Veterinarski lijek iz skupine NSAID-a.Tablete se ne dijele na dijelove. Kontraindicirana u gastrointestinalnim ulkusima, bubrezima, zatajenju jetre, bolesti hematopoetskog sustava

Opioidi i njihovi sintetički nadomjestak za mačke.

Analgetični nazivDoziranje za odrasle mačke dnevnoPrimjenjivost bolovaprimjedba
kodein0.01-0.05 g u 2-3 primanja p / oOslobađanje boli, antitusivnoŠto se tiče učinkovitosti, to je inferiorno morfija. Kod produljene uporabe može doći do pogoršanja gastrointestinalne peristalzije.
Kodeinski fosfatna 0,01-0,05 g 2-3 putaPainkiller s jakim kašljem, bronhitisom, pleurijom, enterospasamaManje toksično od kodeina, inhibira gastrointestinalnu peristaltiku, povećava ekscitabilnost
omnopon0.01-0.02 g, p / oSpazme glatkih mišića (kolike)Brzo apsorbira

PreporučeniZaustavite stres za mačke: karakteristike i upute za uporabu

4 pankreatitis

Prema veterinarskim statistikama, bol u mačkama se izražava u ¾ svih slučajeva pankreatitisa. Lijekovi izbora za pomoć životinjama s ovom bolešću su opioidni lijekovi protiv bolova:

 • s blagom i umjerenom boli – biprenorfm, koji se primjenjuje intramuskularno ili intravenozno u dozi od 0.005-0.015 mg po kilogramu težine životinje svakih 4-8 sati;
 • s jakim sindromom boli – Fentanil, n / a, i / m ili / u 0.005-0.01 mg / kg svaka 2 sata.

U teškim slučajevima bolesti, životinji se može propisati višekomponentna anestetička terapija koja kombinira Fentanil i Ketamin, 0.002-0.004 mg / kg svakog sata. Ova metoda primjene analgetika je učinkovitija i sigurnija zbog smanjene doze.

Za konsolidaciju učinka analgetika, možete koristiti zakrpe s Fentanyl (pola ili cijela flaster, koji se mijenja svaka 3-4 dana). Kod kuće mačka može dobiti sljedeće analgetike u tabletama:

 • Butorfanol, 0,5-1 mg / kg, svakih 6-8 h;
 • Tramadol, 4 mg / kg, svakih 12 sati

5Travmy

Ako ne postoji oštećenje unutarnjih organa, tada se lokalni lijekovi koriste za ublažavanje blage boli. Za poremećaj udova i modrica mačaka može se pričvrstiti ledeni omotač na oštećeno područje, što će privremeno olakšati bol. Možete koristiti posebne lijekove protiv bolova za ljude:

 • Fenton;
 • ketonal;
 • Kefentek.

Prije spajanja flastera, potrebno je brijati kožu na zahvaćenom području.

Za liječenje ozljeda koristili su veterinarske gelove i sprejeve s protuupalnim i analgezijskim učincima:

 • Safroderm gel;
 • Bio mladoženje sprejem;
 • Travmagel.

Za ozbiljnije ozljede koriste se sustavni anestetički lijekovi (u tabletama i injekcijama).

6 Onkološke bolesti

U raku kod mačaka, narkotički analgetici su najučinkovitiji lijekovi protiv bolova. Kupi ovaj lijek može propisati samo liječnik. Dugotrajna upotreba je zarazna i trebate periodički mijenjati lijek protiv bolova ili povećati dozu.

Kod kuće, bol u mačiću može privremeno uzimati NSAID, ali negativno utječu na životinjski gastrointestinalni trakt, jetru, bubrege i hematopoetski sustav. Homeopatski lijekovi u ovom slučaju pomažu selektivno, a učinak njihove uporabe je manji.

7 Sterilizacija

Sterilizacija (kastracija) je vrlo bolna procedura za mačke i mačke. U prvim satima nakon operacije, životinje su u depresivnom stanju, nemaju apetit. Stoga se u takvim slučajevima preporučuje pomoć mačiću uz pomoć bolova. Vrlo često veterinari ne upozoravaju na to – u prvih 3-5 dana nakon operacije, životinjama treba dati lijekove protiv bolova.

Kao analgetik, možete koristiti:

 • Oralna suspenzija s Loksikom za mačke.Lijek je dostupan u dvije koncentracije aktivnog sastojka – 0,5 i 1,5 mg / ml. Prvoga dana mačka se daje 0,1 mg po 1 kg mase (za koncentraciju od 0,5 mg / ml – 0,2 ml / kg). Od drugog dana, količina lijeka se smanjuje na 0,05 mg / kg.
 • Ketofen, prema dozi navedenoj u gornjoj tablici.
 • Rimadyl.
 • 1% otopine ketofena 0,2 ml / kg, s / c, 1-3 dana.
 • Ukratko, možete se prijaviti i lijekove namijenjene ljudima – Ketonal (Ketoprofen). U tu svrhu, 0,2 ml lijeka se pomiješa s 1 ml slane otopine ili vodom za injekciju. Dobivena se količina primjenjuje na 5 kg težine mačke. Ako je mačka manja, tada se primjenjuje smanjeni volumen. Injekcija se daje supkutano, jednom dnevno.

Korištenje analgetika nakon sterilizacije pomaže brzo vratiti apetit i snagu životinje.

Zubobolja

Za zubobolju i traumatsku štetu na usta mačaka, lijekovi koji su odabrani su gelovi:

 • Metrogil Dent;
 • Homeopatski gel Travmatin;
 • Dentavedin;
 • nibblerom;
 • Jaki zubi (ima slab analgetski učinak).

Liječenje usne šupljine u infektivnoj upali treba usmjeriti na uklanjanje patogenih mikroorganizama.Površina gume blizu zahvaćenom zubu u mačkama može se podmazivati ​​otopinom klorheksidina.

9Homeopatski lijekovi

Jedan od najučinkovitijih i najsigurnijih lijekova protiv bolova je homeopatska medicina Traumeel. Proizvodi se u obliku otopine za injekciju i gel. Koristite kao anestetiku kako slijedi:

 • Uz ozljede raznih etiologija (ugriza, modrice, lomovi, pada s velike visine, opekline, itd.), Mačka se pijana tijekom prve polovice dana svakih 15 minuta, a zatim nakon 30 minuta, svaka od pet kapi. Sljedećeg dana, životinji se daje lijek u roku od 1-2 sata. Preporučuje se razrjeđivanje kapi u maloj količini vode. Opći tečaj – dok se mačka potpuno ne obnovi (obično ne duže od 2 tjedna).
 • Nakon operacije ili ako mačka ima neučinkovit slučaj, Traumel se daje životinji prema prethodnoj shemi.
 • U obliku injekcija, Traumel je učinkovitiji. Stoga, ako imate vještine za provođenje injekcija, bolje je injektirati intramuskularno, intravenozno ili subkutano, 1-2 puta dnevno, u 1 ml odraslih mačaka i 0,5 ml mačića.
 • Za opekline, prijelome, uganuće i uganuća kod mačaka, možete koristiti Traumel u obliku gela ili ga nanijeti na pogođena mjesta kako biste ublažili bol i izliječili rane sa zavojem navlaženom injekcijskom otopinom.

Traumel je složen homeopatski lijek. Ne samo da ublažava bol, već također ima protuupalno, anti-edemato, hemostatski, regenerirajući i antimikrobni učinak. Ne iritira sluznice gastrointestinalnog trakta mačaka i nije toksično za jetru i bubrege. Kao nuspojava, životinja može imati individualnu netoleranciju na komponente pripravka.

Drugi homeopatski lijek, Travmatin, koji sadrži ekstrakte ljekovitih biljaka i ASD-2, djelotvoran je za uklanjanje boli kod mačaka s ozljedama različitih izvora i ozbiljnosti, za prijelome, opekline, upalne bolesti i u postoperativnom razdoblju. Ima izražen učinak protiv šoka i smanjuje vjerojatnost komplikacija tijekom porođaja. Primjenjuje se na mačku s / c ili / m 0,5-2 ml do 3 puta dnevno. Također je dostupan u obliku tableta i gela (Travmagel). Ako je nemoguće davati injekciju kod kuće, odrasle mačke dobivaju 1 tabletu, mačiće – četvrtinu. Lijek se može koristiti za dugotrajno ublažavanje boli (do 1-2 mjeseca).

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: