🐈 Kako razumjeti da je mačka u toplini - 7 simptoma

Kako utvrditi da je mačka počela izderati

Mačke su živa bića kao ljudi. Njihovo tijelo ima određene potrebe koje životinja želi zadovoljiti. Jedan od najproblematičnijih fenomena vlasnika je toplina. Kako razumjeti da je mačka u vrućini? Vrlo jednostavan – ovaj proces ima svijetle simptome koji se teško propustiti.

sadržaj

 • Što je a
 • simptomi
 • Kada počinje i koliko dugo traje
 • Što učiniti
 • Rezultat

Što je a

Zrela mačka ima tendenciju podnijeti potomstvo. Duljina vremena kada je spremna za oplodnju zove se estrus ili estrus. To uključuje tri razdoblja:

 • proestrus;
 • estrusa;
 • interestrus.

Prva faza ne traje dugo – samo nekoliko dana, U ovom trenutku tijelo se priprema za parenje i gnojidbu. Nije teško razumjeti da je počelo: apetit se smanjuje, genitalije se malo nakupljaju, iscjedak se pojavljuje. Životinja može ostaviti oznake, ogrebotine namještaja, mačka miluje vlasniku, meowe. Ali u isto vrijeme odbacuje mačku, jer njeno tijelo još nije spremno.

© shutterstock

Druga faza – estrus, upravo je vrijeme kada treba napraviti mačku, U ovom trenutku pojavljuju se najsjajniji simptomi, pomoću kojih možete saznati da je mačka u toplini u najpovoljnijoj fazi gnojidbe.Životinja povikuje glasno, promjena tijeka, cijeli izgled ukazuje na spremnost da ispuni svoju majčinsku dužnost. Trajanje ovog razdoblja estrusa u svakoj pojedincu je individualno, ali, u pravilu, estrus završava približno tjedan dana. To možete shvatiti zbog nedostatka znakova.

Prva estrusa obično nema izražene simptome. Bez poteškoća, možete odrediti estrus u mački samo nakon što postane stariji, i ovaj proces neće se održati po prvi put. Tada možete lako prepoznati sve simptome i poduzeti potrebne mjere.

Posljednja faza – Intestra, Shvatite da je uparivanje uspješno prošlo pomaže ponašanju životinje: vaš ljubimac gubi interes za svog partnera i može dobro pokazati agresiju. Ako trudnoća ne dođe, ciklus se opet ponavlja. Tijekom tog razdoblja postoji vjerojatnost lažne trudnoće. To možete naučiti određenim karakteristikama.

Druga faza je anestrus, odnosno druga faza. Obično u zimskim mjesecima.

simptomi

Simptomi estrusa u mačaka isti su za sve životinje, razlika se može manifestirati samo u intenzitetu njihove manifestacije. Dakle, na kojim osnovama se može pronaći i odrediti početak spremnosti tijela da se oplodi:

 1. promjena ponašanja, vaš ljubimac može postati agresivan ili, naprotiv, pretjerano privržen;
 2. Možete naučiti o vrućini glasnim vapijama, koje praktički ne prestaju;
 3. genitalije mogu nabubriti, ali ovaj je simptom manji, samo ga stručnjak može vidjeti;
 4. mačka često odlazi u zahod;
 5. oštro povećan ili smanjen apetit;
 6. promjene hodanja;
 7. vaš ljubimac je veća vjerojatnost za pranje, što je povezano s prozirnim iscjedakom.

Kada počinje i koliko dugo traje

Shvatite da je mačka u vrućini započela može biti na gore navedenim simptomima, ali kada će čekati prvu estru?

U pravilu, standardna dob mačaka u kojima su spolno zrele je oko 8 mjeseci. Ali, ponekad se može manifestirati u ranijoj i kasnijoj dobi.

A ako se to dogodi po prvi put, onda nećete primijetiti očite manifestacije estrusa.

© shutterstock

Ako mačka estrus nije započela u propisanom roku, ali s abnormalnostima, onda je neophodno konzultirati liječnika – to može biti zbog hormonalnih poremećaja koji se trebaju liječiti.Da biste to na vrijeme saznali, morate biti iznimno pažljivi i brige vlasnika.

Trajanje estrusa kod mačaka je također pojedinačno., U pravilu, cijeli proces traje oko tjedan dana, možda malo više, ali izraženi simptomi se ne pojavljuju za cijelo razdoblje, već samo nekoliko dana. Svaka životinja ima trajanje pojedinca i ovisi o mnogim čimbenicima, kao što su:

 • stijena;
 • nasljeđe;
 • uvjeti u kojima mačka živi (ako je sljedeća mačka, proces će se dogoditi puno češće);
 • prehrane i stvari.

Razdoblje između estrusa je također pojedinačno. Normalno, estrus se javlja jednom svaka tri mjeseca, ali ima vremena kada je mačka spremna za oplodnju samo nekoliko puta godišnje. Ništa nije u redu s tim. Ako postoje bilo kakvi problemi, to možete razumjeti opće stanje životinje.

Što učiniti

Možete saznati kada je mačka počeo estrus svojim ponašanjem. Ona postaje više privržen, tražeći vašu pažnju, mijenjajući njezine manire i opće stanje. Sve ovo je čudnovato za životinju u prvim danima, tada će se simptomi intenzivirati i lako je shvatiti da se vaš ljubimac želi množiti.

Treba imati na umu da su mačke iste žive bića kao ljudi. Tijekom tog razdoblja ne mijenja se samo fiziologija vašeg kućnog ljubimca nego i njegova psiha. Sve se točno događa kao kod žena, tako da se ne biste zaklinjali i vikali – naprotiv, trebali biste pokušati pomoći vašem dragom, ako znate znakove estrusa.

Čim se mačka počela truliti, pokušajte ublažiti njegovu patnju. Zbog toga, vrijedi slijediti neke jednostavne savjete:

 • obratite pozornost na vašeg kućnog ljubimca, odnesite ju u svoje ruke, željezo, razgovor i sl.;
 • nakon što shvatite da je estrus počeo, pokušajte je privući zainteresirane za igre na otvorenom;
 • hraniti životinju u malim dijelovima;
 • što je manja svjetlost u sobi, brže će vrućina i simptomi će se lakše pojaviti;
 • najlakši je put neuterizirana mačka koja se više ne može reproducirati, ali i dalje zadržava želju.

Postoji još jedan način – sterilizacija. Takva radikalna metoda omogućuje ne samo izbjegavanje problema s znakovima estrusa, već i zaštitu mačke od manifestacije mnogih bolesti reproduktivnog sustava.

© shutterstock

Naravno, ako namjeravate napraviti uzgoj, tada vam ova druga metoda ne odgovara.No, u ovom slučaju morate pažljivo odabrati svog partnera, jer je to vrlo važno za zdravlje vašeg ljubimca i njezinih potomaka.

Rezultat

Kretanje je vrlo važan prirodni proces u mačjem tijelu. Tijekom estrusa, postoji nekoliko simptoma koji će vam pomoći da shvatite da je proces počeo. Ako ste odgovoran vlasnik, morate se unaprijed upoznati sa svim informacijama o tom razdoblju i pokušati učiniti sve što je u vašoj moći za zdravlje vašeg ljubimca. Tako ćete olakšati život svog ljubimca i spasiti se od glavobolja.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: