🐈 Komadi u mačiću: razlozi kako se riješiti kod kuće, češalj iz vune

Kako ukloniti tepisi iz mačke kod kuće?

Sada možete pronaći ogroman izbor mačjih pasmina, od kojih mnogi imaju dugu i gustu vunu. Takve životinje rijetko se suočavaju s tim grooming.

Najčešći problem dugotrajnih mačaka – tepisi. To je vuna koja je lumped u tvrde grudice, što je vrlo teško donijeti u dobrom izgledu. Često se pojavljuju zbog činjenice da mačka nema vremena ukloniti svu viška vune ili jednostavno ne lizati dovoljno.

Što više vremena vuna ostaje bez dodatne brige vlasnika životinje, to se više ulijeva u nakupine i postaje zagađeno. Mačji tepisi ne samo da pokvariti izgled, nego i dovesti do raznih bolesti kože.

 • 1. Čimbenici koji utječu na stvaranje prostirki
 • 2. Kako se riješiti pernate vune u mačiću

1 Čimbenici koji utječu na stvaranje čvorova

Taj se problem može pojaviti u bilo kojoj pasmini mačaka s kaputom vune. No, dugodlaki kućni ljubimci pate od toga mnogo češće i snažnije, jer imaju prostirke čak i od jednostavnih manipulacija i pokreta.

 1. 1. U vratu, pazuha i trbuha životinjska krzno role zbog uobičajenih pokreta: pranje, šetanje i još mnogo toga. Iz redovitog izlaganja vunu, trenja, pada u čvorove.
 2. 2.Neodgovarajuća briga tijekom muljaža, u nekim slučajevima u životinji zbog fizioloških razloga, vuna pada stalno i u velikim količinama. To zahtijeva redovito četkanje za uklanjanje mrtve kose. Sam životinja nije u stanju nositi se s toliko duljine vune, to je zbunjeno jedna s drugom, stvarajući teške nakupine.
 3. Pogrešan pristup kupanju mačke s dugom kosom dovodi do ovog problema. Pažljivo je provesti postupak, pridržavajući se nekih pravila kako bi se izbjeglo zapletanje. Životinja bi trebala biti oprana pokretima mirovanja, lagano češljana. Nemoguće je promiješati vunu, što odmah dovodi do formiranja grudica koje se teško češljati. Nakon kupanja, mačka mora biti vlažena ručnikom kako bi se uklonila suvišna vlaga, kaotični pokreti nisu dozvoljeni iz istog razloga.
 4. 4. Loša prehrana. Ako prehrana mačke nije uravnotežena ili se hrana kupuje od jeftinih marki i loše kvalitete, to utječe na kvalitetu kućnog kaputa. Mačka, osobito ona s dugom kosom, mora primiti sve potrebne vitamine i minerale.Odsutnost važnih sastojaka u prehrani pasa dovodi do krute, krhke i jako pada kose. Sve ovo zajedno je uzrok stalnog izgleda prostirki.
 5. 5. Dodir s različitim supstancama za ljepljenje na ovojnici: ljepilo, prljavštine, slatkiši, izmet, itd. To izaziva pojavu leda, a zatim grudi. Mačka ne može sama očistiti takvo onečišćenje.
 6. 6. Problemi sa zdravljem i djelovanjem unutarnjih organa, bolesti kože, pojavom tumora, parazita i drugih bolesti su odgovorni za slabo stanje kaputa. Ona blijedi, postaje masna ili previše suha i lomljiva. U tom slučaju najprije morate otkriti uzrok bolesti i ukloniti je. Ponekad s ozbiljnim bolestima postaje iznimno teško ili nemoguće ukloniti prostirke sve dok se opće stanje ljubimca ne vrati u normalu.

Mačje konzerve moraju se ukloniti što je prije moguće nakon otkrivanja. To se može učiniti kod kuće, pogotovo ako se problem ne uzima previše ozbiljno.

Ponekad uobičajena briga za mačku nije dovoljna, a problemi s vunom se vraćaju čak i uz redovno češljanje i druge potrebne postupke.U tom slučaju, morate odrediti uzrok njihovog izgleda, često je povezan s općim zdravljem mačke.

PreporučeniDa li domaće mačke znaju plakati poput ljudi?

Htio se riješiti maknete pahuljaste kose

Potrebno je utvrditi kako je situacija sa životinjskom kosom u tijeku. Morate se upariti s bilo kojom manipulacijom mačkom. Dok jedna osoba uklanja kose, drugi osigurava životinju i ima sposobnost da imobilizira ako je potrebno.

Ako je problem u početnoj fazi, tada se prostirke mogu lagano izvući iz vune. Isprva pokušavaju ukloniti male grudice s prstima i ukloniti ostatke životinjskim češljem. To se mora učiniti pažljivo, krećeći se od leđa i strana do prsa do prednjih šapa i trbuha kućnog ljubimca.

Kada veličina filcirane vune ne dopušta da se nosi s njom pomoću češlja, ne biste trebali odmah izrezati grudice. Prvo trebate rezati zajedno s oštrim škarama ili nožem kako ne bi oštetili kožu. Zatim se postupno razgoni i češlja. Tako možete spasiti veći dio zdravog kaputa mačke.

Koltunorez – poseban češalj za životinje, opremljen noževima. Ovaj uređaj pomaže češlju mačke i uklanja sve pukne grudice. Upotreba takvog češlja omogućuje vam da smanjite gubitak kose za kosu i pojednostavite zadatak vlasnika.

Ako je mačja kosa u lošem stanju i izrezana od velikih grudica, možete se riješiti samo rezanjem. Koristi se škare, poseban stroj za rezanje životinja ili običan, koji je dostupan. Neke preporuke:

 • škare za upotrebu vrlo pažljivo – to je sigurnije ako krajevi nisu previše oštri;
 • mlaznica za stroj se koristi najmanje 2 mm;
 • životinja mora biti dobro pohranjena kako ne bi oštetila tanku kožu;
 • mačka kože tijekom šišanja se proteže duž tijela;
 • nije neophodno sasvim izrezati šape, rep i glavu, ako postoje problemi na tim dijelovima, bolje ih je ukloniti zasebno;
 • nije potrebno obaviti postupak istodobno, mačka može doživjeti teške stresa;
 • ne okupajte životinju sve dok se problem ne ukloni;
 • Nakon frizure često se koristi posebna antistatička sprej koja sprječava pojavu novih grudica i čini mačku lijepijom.

Niti svaki vlasnik neće sami odlučiti izvršiti takve manipulacije. Postoji rješenje – žalba na veterinarsku kliniku ili specijalni salon za životinje. Tamo će specijalisti napraviti urednu šišanje za kućnog ljubimca, ukloniti sve problematične dijelove vune i dati preporuke za njegu.

Bilo koji problem je bolje spriječiti, ako takva prilika. Komadi mogu izazvati mnogo problema, posebno za dugotrajnu životinju, pa se sve mjere moraju poduzeti unaprijed.

Sljedeći koraci će spriječiti stvaranje vunenih nakupina u mačiću:

 1. 1. Uobičajeno kupanje pomoću posebnih sredstava za njegu vune može značajno smanjiti rizik njegovog valjanja. Možete ih uzeti u trgovini za kućne ljubimce ili na preporuku veterinara.
 2. 2. Uravnotežena prehrana i unos dodatnih kompleksa vitamina pomoći će očuvanju zdravog izgleda kaputa za kućne ljubimce.
 3. 3. Suhi šampon dizajniran za brigu o mačkama, čini vunu poslušnu i mekanu i izbjegava nastanak statističkog stresa.
 4. 4. Dnevno češljanje vune. Posebni češalj možete koristiti za podsloj, učinkovito uklanja višak kose.Ako vlasnik nema toliko slobodnog vremena, manipulaciju treba provesti najmanje 3 puta tjedno.
 5. 5. Korištenje sušila za kosu nakon kupanja omogućuje vam izbjegavanje neodgovarajućeg sušenja i valjanja vlažne vune.
 6. 6. Redovni posjeti veterinara uvijek su ključni za zdravlje ljubimca. Tako je vjerojatnije da će otkriti bolest u početnoj fazi ili se uopće ne spriječiti njihovo pojavljivanje.

Vlasnik životinje može se riješiti tepiha, pogotovo ako nema drugih uznemirujućih simptoma. No, to treba učiniti pažljivo i s pomoćnikom, postoje razni načini za uklanjanje odrezane vune, ovisno o broju i veličini.

Uklanjanje čavlića iz mačke je mukotrpan i težak zadatak, tako da nije uvijek moguće riješiti ovaj problem odjednom. Postupak se može odgoditi 1-2 dana, posebno ako se mačka ponaša nemirno. S ponavljajućim pojavama nečistoće dlake u životinji, čak i unatoč pravilnoj njezi, potrebno je konzultirati se sa stručnjakom. Razlog može biti ozbiljan.

Pravovremene mjere koje se poduzimaju mogu spasiti glavni dio životinjskog kaputa, što je vrlo važno za kućne ljubimce. Za ponovno rastuće mačke kosu nakon šišanja, to zahtijeva strpljenje vlasnika.Ako je velik dio kaputa pretrpio, onda su često potrebni dodatni frizure za vraćanje izvornog izgleda.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: