Kako tovati mačku: savjeti za hranjenje životinje - Sve o mačkama

Kako tovati mačku: savjeti za hranjenje životinje

Često su određene životne okolnosti (sudjelovanje na izložbi, oporavak od bolesti ili operacije, izgled mačića koji se uzima iz ulice u kući), razmišljaju o potrebi tovljenja ljubimca. Moramo ovu problematiku pristupiti s posebnom pažnjom, jer intenzivno tov životinje može izazvati razvoj pretilosti i urolitijaze u njemu. Prije nego što umirete mačku, trebali biste se posavjetovati s veterinarkom.

  • 1. Izvršavanje ciljeva
  • 2. Metode hranjenja
  • 3. Moguće negativne posljedice

1 Izgubljivanje ciljeva

Hranjenje mačke glavna je obveza vlasnika prema kućnom ljubimcu. Obično vlasnik daje hranu unutar utvrđenog rasporeda ili na zahtjev životinje. Ali neki se usredotočuju na dobivanje ljubimca da se dobije na težini i biti mast. Namjerno hranjenje kućnog ljubimca primjenjuje se u slučaju:

  • Oporavak nakon bolesti. Bakterijske infekcije, virusne bolesti, zaraze parazitima, neke ozljede i postoperativne komplikacije – postoje razni razlozi za dramatičan gubitak težine mačke.Ako je bolest prevladana ili stavljena u stanje hibernacije, vlasnik je zainteresiran za vraćanje kućnog ljubimca u svoje normalne parametre.
  • Ukloniti učinke štetnih životnih uvjeta. Mačak podignut s ulice počinje se brzo oporavljati, budući da je dobio konstantan pristup izvoru hrane. U ovom slučaju, vlasnik nije dužan posebne napore, osim redovite hrane.
  • Pripreme za izložbu. Kućni ljubimci koji sudjeluju u natjecanjima moraju zadovoljavati standarde predložene za sudjelovanje. Težina – nije glavni aspekt koji određuje vjerojatnost pobjede. Važniji čimbenici su dokumentirano opće stanje zdravlja, izgled kaputa i ponašanje. Ali dimenzije prije izložbe ponekad se moraju prilagoditi. Vlasnici debelih kućnih ljubimaca stavljaju ih na prehranu, a vlasnici tankih životinja žele da se bolje ponašaju.

Prilikom hranjenja mačka, vlasnik treba biti svjestan optimalne težine, ovisno o veličini i pasmini kućnog ljubimca. Dakle, normalna stopa za nibelung je 2,5 kg. Veliki maine coons može narasti do 10 kg bez da uzrokuje zabrinutost vlasniku. Prosječna težina britanskih i škotskih – 5 i 6 kg, respektivno.

Tuna životinje utječe na kostur. Dvije mačke težine 4-5 kg ​​mogu se pojaviti iscrpljene ili pretile ovisno o strukturi kostiju. Prekomjerna tjelesna težina označava nesposobnost da osjetite rebra i kralježnicu kućnog ljubimca. Prekomjerna vidljivost svjedoči o iscrpljenosti.

PreporučeniMliječni zamjena mačića za mačiće: kako odabrati i ispravno kuhati?

2 Metode hranjenja

Ako sama mačka dobro jede, onda je zadatak uvelike pojednostavljen – vlasnik mora samo osigurati hranu u pravoj količini. Također, vlasnik mora odabrati pravu hranu. Većina izvora preporučuje boravak na prirodnoj hrani ili na suhoj hrani, budući da se te dvije grupe ne mogu miješati. Nakon što su odlučili za drugu kategoriju, vlasnici bi trebali shvatiti da očekuju ozbiljne troškove. Prekomjerna jeftina hrana stvara visoki rizik od razvoja zdravstvenih problema životinja: od bubrežnih kamenaca do povećane osjetljivosti na onkologiju. Ljudi koji odluče odbiti hraniti mačku iz naturalke i koji se brinu o dugovječnosti kućnog ljubimca morat će kupiti vrhunsku hranu (brdske, britanske) ili medij (Cat Chow).

Ponekad hranjenje mačke otežava loš apetit ili njegovo potpuno odsutnost. Kućni ljubimac može jesti loše zbog:

  • Bolest.Gubitak apetita je simptom mnogih poremećaja.
  • Opće oslabljeno stanje. Opća slabost javlja se i za vrijeme bolesti i za vrijeme prvog izlječenja.
  • Karakter. Mačke, poput ljudi, su picky o hrani. Zdrava životinja može odbiti skupu, kvalitetnu hranu. Njegova uloga u određivanju dijeta i preferencija okusa igra. Neke mačke vole svježi sir, dok druge izrazavaju prezir za takav obrok.

Ako je gubitak apetita uzrokovan nekom bolesti, morate se baviti njegovim tretmanom. U tom procesu, vlasnik može pridonijeti povratku zanimanja ljubimca u hrani, ako pristup nije u suprotnosti s glavnom terapijom. Za poticanje apetita kod mačaka, za to su posebno dizajnirani lijekovi. Primjenjuju se injekcijom ili oralnom primjenom: izravno u usnu šupljinu ili hranu. Jedno od najjednostavnijih rješenja je kompleks vitamina. Apetit obnavlja tvari iz skupine B; točan broj poziva veterinar, ali najčešće je propisana B12 kako bi se osigurao jačanje učinka. Životinje su također propisane multivitaminskim kompleksima. U kombinaciji s njima ponekad se preporučuje askorbinska kiselina – obično se proizvodi na mačke prirodno, ali neki uvjeti uzrokuju nedostatak tvari.Vitamin C se daje dva puta dnevno (u šprici ili kod svoje omiljene hrane) ne više od tjedan dana za redom.

Neki domaćini koriste ljudske lijekove kao stimulans apetita, kao što su Valium (sedativ), Periactin (lijek za alergije) ili Remeron (antidepresiv). Takvi lijekovi se ne mogu koristiti bez prethodnog savjetovanja s veterinarkom: oni nisu izvorno namijenjeni životinjama i mogu uzrokovati mnoge nuspojave s nepravilnim doziranjem ili propisivanjem.

3 Moguće negativne posljedice

Intenzivno hranjenje životinje nosi potencijalne rizike za njegovo zdravlje. Dakle, neodgovarajući prehrambeni izbori mogu uzrokovati negativne promjene u tijelu, poput pojave bubrežnih kamenaca, poremećaja srca ili pretilosti. Potonji također izazivaju loše ishrane nakon kastracije (sterilizacije).

Ako je vlasnik postavio cilj toviti mačića, pokušaj da to učini prebrzo stvara prijetnju istezanju želuca. To se događa s uličnim mačićima koji imaju ograničen pristup hrani. Svaki put kad potpuno jede cijeli sadržaj zdjelice, mačić riskira rastući veliki trbuh, koji doprinosi, ako ima dovoljno hrane, pretilosti i drugih negativnih promjena.Veterinari preporučuju ograničavanje prehrane takvih kućnih ljubimaca za vraćanje normalne veličine želuca.

Postoji nekoliko razloga za tovanje ljubimca: uklanjanje posljedica bolesti, borbe protiv iscrpljenosti ili pri pripremi za izložbu. Ako je zdravlje kućnog ljubimca u normalnom stanju, postizanje cilja je vrlo jednostavno: dovoljno je smanjiti ograničenja svoje omiljene hrane. No, vlasnik se mora sjetiti linije između slatke, pufave mačke i životinje koja pati od pretilosti.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: