🐈 Kittens hranjenje: kada (u kojoj dobi) za početak, nego za hranjenje

Kako, što i za koje vrijeme početi hraniti mačiće?

U prva tri do četiri tjedna života, hranjenje mačića je briga njihove majke. Nakon toga, bebe i dalje jedu mlijeko, ali nije dovoljno da se pravilno razvijaju, rastu zdrave i snažne. Sada mladi trebaju postupno mamiti – početi se priviknuti na hranu za odrasle.

Od jednog mjeseca mačići bi uvijek trebali imati pristup svježoj čistoj vodi. Zdjela s njom treba biti na nekoj udaljenosti od mjesta gdje jedu životinje. Materijal za piće je porculan ili metal, a ni na koji način plastični. Neki stručnjaci preporučuju stavljanje nekoliko zdjele vode u stan. Posebna fontana za piće također će biti dobro rješenje.

 • 1. Lure mačići
 • 2. Od jednog mjeseca
 • 3. U dobi od dva do četiri mjeseca
 • 4. Značajke prehrane pojedinih pasmina

1Pour mačići

Trebali biste ozbiljno shvatiti navike ulijevanja mačića. Osnovna pravila za hranjenje mačića:

 • Mogu se dati samo jedan novi proizvod dnevno. To će vam omogućiti praćenje reakcije mladunčeta na različite namirnice i pravodobno ukloniti iz prehrane hrane koja nije prikladna za određenu životinju.
 • Ni u kom slučaju nemojte davati nadjev (bilo koji), jer ga probavni sustav mačke ne apsorbira.
 • Prvo, dajte govedinu, i to samo kad mačići nauče žvakati – piletinu ili puricu.
 • Životinja se postupno navikla na suhu hranu, najprije ga jako razrijedi vodom.
 • Zajedno s početkom hranjenja, potrebno je davati vitamine za kittens za odgovarajuću dob.

PreporučeniMliječni zamjena mačića za mačiće: kako odabrati i ispravno kuhati?

2 mjeseca

Potrebno je početi hraniti mačiće od dobi od tri do četiri tjedna. Međutim, još uvijek moraju dobiti majčino mlijeko ili zamjenu. Potrebno je hraniti mačiće do šest puta dnevno, svaka tri do četiri sata. Dijelovi bi trebali biti mali, a hrana treba biti topla i meka, jer djeca još uvijek ne mogu žvakati.

Ako će mačić nastaviti jesti suhu hranu, onda ih trebate mamiti. Hrana treba biti izabrana posebno – za vrlo male mačiće i uzimajući u obzir uzgoj. Prvo, hrana treba biti natopljena toplom vodom i premazanim mačkama po nebu. U budućnosti, stavite ispred njih zdjele s natopljenom hranom. Ponovite razmazivanje, dok mačići ne razumiju,što želite od njih. Čim oni sami počnu jesti iz zdjelice, potrebno je postupno, iz dana u dan, smanjiti količinu vode u hrani. Do dva mjeseca već je moguće hraniti bez omamljivanja.

Dijeta mjesečnog mačića, jesti prirodnu hranu, prikladno je napraviti stol.

proizvodFrekvencija feedaPrikaz i obrada hrane
Porridge na mlijekuSvaki danTekuća konzistencija, ne slatka i ne slana
Sladokusac sa malo masnoća, najbolje od svega – s visokim sadržajem kalcijaSvaki danMekane, slomljene ili gumirane kroz sito
Žumanjak jajeta1-2 puta tjednoSirovo ili kuhano i zubalo
Meso (govedina, piletina, puretina)Svaki danSirovo (dobro zamrznuto), izrezano na vrlo male dijelove
Morska riba niske masti (kapelan, pollock, hake, bakalar)Ne više od jednom tjednoKuhano, izrezano na male komadiće
Mliječni neslanjeni sir1-2 puta tjednoOdrezani ili sjeckani u male komadiće
Povrće (krastavci, mrkva, kupus)Svaki danSirovo, rešetkano
zeleniloSvaki danSjeckano fino

Prvo, mačiću se poučava da jede meso. Da biste to učinili, uzmite vrlo mali komad i stavite mladunče u usta.Prvi dan, dovoljno je to učiniti jednom, sljedećih – dva. Tako nastavite dok mladi ne nauče žvakati sami. Nakon toga možete postupno povećati broj hranjenja i proizvoditi veće komade mesa.

Ako mačić ne želi žvakati, možete ga pokušati hraniti dječjom hranom. Pare kvasom na nebu, a zatim ga stavite u zdjelu. Kada tele počinju jesti sami, lagano dodajte uklesan meso na uobičajenu hranu, a za nekoliko dana potpuno zamijenite pire krumpir.

Tada svaki dan morate unijeti u prehranu mačića jedan novi proizvod iz gornje tablice. Umjesto kaše, ponekad možete dati rižu ili heljde. Kada se mačići naviknu jesti sve gore navedeno, trebaju dati sljedeći set proizvoda za hranjenje (miješanje svega):

 • meso ili riba – osnova za prehranu mačaka;
 • kašu ili svježi sir – trećina količine mesa;
 • povrće i povrće – vrlo malo.

Jednom ili dva puta tjedno možete dodati malo sira ili žumance u ovu smjesu.

PreporučeniTretira se za mačke: izbor proizvoda i pripremu hrane kod kuće

3 Nakon dva do četiri mjeseca

Do dva mjeseca, možete postupno dodati u mliječni prehrambeni proizvodi (jetra, pluća, srce, bubrezi). Mogu ih dati samo kuhani. Učestalost hranjenja ostaje nepromijenjena, ali dijelove treba povećati. U tri mjeseca, mačiću možete hraniti rjeđe, četiri do pet puta dnevno.

Za četiri mjeseca, mačić treba već jesti isto kao i odrasle životinje, samo u manjim količinama. Sada beba ima dovoljno hranjenja tri puta dnevno. Mlijeko iz prehrane do tog vremena treba potpuno ukloniti, jer tijelo odrasle mačke ne apsorbira. Umjesto toga, možete dati kremu za bebe i ukusne mliječne proizvode – jogurt ili jogurt.

PreporučeniU kući se pojavio mačić – što i kako je hraniti?

4Prikaz pojedinih namirnica

1. Maine Coon.

Maine Coon mačići razlikuju se od svih ostalih u velikoj veličini. Prema tome, hrana i mlado zvijer trebaju više. Dvomjesečni Maine-Coon trebao bi jesti oko stotinu i trideset grama mesa ili ribe, do četrdeset grama povrća, iste količine mlijeka ili mliječnih proizvoda i oko petnaest grama žitarica. Za sve ostale pasmine ovo je norma za odraslu mačku!

Posebno za Maine Coon, neki uzgajivači preporučuju dodavanje soli u hranu, na vrhu žličice. Ovo je kontroverzna ideja i bolje je da ne riskiramo zdravlje ljubimca. Prije uključivanja bilo kojeg dodataka ili kompleksa vitamina u prehranu mačića, trebate se obratiti veterinarki.

2. Sfinga.

Mačići kanadskog Sfinge (kao i ostali članovi ove grupe pasmina) imaju povećan rizik od dobivanja bolesti kardiovaskularnog sustava. Stoga, meso se može dati samo prehrambene: puretina ili piletina, kunić, govedina, ali ne i svinjetina. Posljednji se ne može davati niti jednoj mačkima, a kamoli sfinge. Kako bi se počelo hraniti, bez mesa bez mesa – sirovo ili kuhano.

Potrebno je hraniti sphinx mačića češće od obične mačke. Veterinari preporučuju od šest do osam obroka do dva mjeseca, četiri do pet mjeseci. Od šest mjeseci možete hraniti sfinga tri puta dnevno, a već od devet mjeseci naučiti dva obroka dnevno.

3. britanski i škotski mačići.

Mačići britanskih i škotskih ljudi zabranjeno je davati mliječne proizvode niske masti. Ali previše je masti, također, zabranjeno. Idealno – 2-4% masti.

Moguće je da se mačići ovih pasmina pripreme na suhu hranu tek nakon dva mjeseca, prije toga – kako bi ih hranili prirodnom hranom. Da biste išli na hranu, trebate ga postupno dodavati u uobičajenu hranu, povećavajući svaki dan količinu hrane, a smanjujući – ostatak.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: