🐈 Povećana ureja u krvi mačaka - uzroci i liječenje

Kako smanjiti ureu u krvi mačke?

Česti mokrenje i žeđ su među prvim navjestiteljima bubrežnih neuspjeha kod mačaka. Ali isti simptomi su karakteristični za druge bolesti, jer je ispravna dijagnoza moguće samo na temelju rezultata biokemijske analize krvi. Ako se ureja povećava u krvi, mačka najvjerojatnije ima kvar u sustavu izlučivanja, a povećanje koncentracije glukoze ukazuje na probleme s gušteražom i rizik od razvoja šećerne bolesti.

sadržaj

 • Uzroci povećane ureje u krvi mačaka
 • Prepoznavanje zatajenja bubrega kod mačaka
  • Prvi korak je provjeriti razinu uree.
  • Važan marker zatajenja bubrega je kreatinin.
 • Mjere za sprečavanje zatajenja bubrega kod mačaka i mačaka

Uzroci povećane ureje u krvi mačaka

Prerada proteina u tijelu sisavca dovodi do proizvodnje tako kompleksnog otrovnog spoja kao što je amonijak. Tijekom razgradnje nastaje ugljični diamid u jetri (tradicionalna imena za spoj su urea ili urea). Ovaj spoj ima manje toksični učinak, lako prodire kroz stanične membrane, dobro je topiv u vodi i normalno gotovo napušta tijelo s urinom.

© shutterstock

Povećana ureja u krvi mačke može biti posljedica sljedećih čimbenika:

 • previše proteina u prehrani
 • kršenja u gastrointestinalnom traktu,
 • disbakterija zbog upotrebe ustajalih ili pustošenih proizvoda,
 • čireva i drugih procesa u crijevu ili želucu koji dovode do unutarnjeg krvarenja u njima,
 • loša funkcija bubrega.

Prepoznavanje zatajenja bubrega kod mačaka

Nemirno ponašanje mačke, gubitak apetita, u nekim slučajevima povraćanje, prečesto ili, obrnuto, rijetko i bolno mokrenje – sve to može ukazivati ​​i na prekide u radu bubrega i druge probleme s kućnim ljubimcem.

Saznajte kako je prisutnost kršenja bubrega kućnog ljubimca moguća samo uz sveobuhvatnu dijagnozu. Urea krvi je jedan od najvažnijih znakova upozorenja.

Prvi korak je provjeriti razinu uree.

Smatra se da je normalno uzeti u obzir takve pokazatelje razine karbamida u krvi: kod pasa 24-36 mg po dl, (4-6 mmol po litri) i neznatno više za mačke 36-72 mg po dl, (6-12 mmol po litri). Ovisno o opremi koja se koristi u laboratoriju, norme mogu malo varirati.

Budući da je ureja krajnji proizvod razgradnje proteina aminokiselina hrane, a mačke – grabežljivci i proteini čine veliki dio njihove prehrane,Razlog promjene koncentracije ovog spoja u krvi životinje ponekad postaje višak proteinske hrane.

Pogreške u prehrani, au nekim slučajevima crijevna disbioza različitih etimologija, mogu dovesti do povećanja koncentracije uree do 120 mg po dl. (20 mmol po litri) s apsolutno zdravih bubrega. U bubrežnoj insuficijenciji, visoka ureja prati i povećanje razine kreatinina u krvi mačaka.

© shutterstock

Važan marker zatajenja bubrega je kreatinin.

Drugi krajnji proizvod metabolizma proteina u tijelu je kreatinin, koji se oslobađa u krv iz mišićnog tkiva gdje se formira. Također se dobiva kao urea, uz sudjelovanje bubrega. Uzrok visokog sadržaja kreatinina u krvi mačaka može biti ciroza jetre, bolesti žučnog mjehura ili dehidracije.

Normalna razina kreatinina kod mačaka karakterizirana je pokazateljima od 240 do 780 mg po dl. (40 – 130 mmol po litri), oni mogu neznatno varirati za različite laboratorije. Kritična koncentracija spoja je od 250 do 300 mmol po litri, što odgovara 1500 do 1800 mg po dl.

Mjere za sprečavanje zatajenja bubrega kod mačaka i mačaka

Prema statističkim podacima, u 25% kućnih mačaka javljaju se problemi s radom bubrega, kao što su akutni ili kronični zatajenje bubrega i urolitijaza. Za životinje podvrgnute postupku sterilizacije rizik je gotovo udvostručen. U skupini povećanog rizika, a neke pasmine mačaka – za perzijance, urolitijaza se prepoznaje kao pasmina bolesti.

Često uzrok visokih razina uree u krvi mačaka i mačaka, a kao posljedica problema s bubrezima, pogreške su u prehrani i njezi. Da biste pravodobno otkrili razvoj bolesti, morate slijediti jednostavna pravila:

 • da se spriječi dehidracija,
 • diversificirati prehranu,
 • nemojte spremati na suhu hranu, budući da su boje i aromatični pripravci sadržani u jeftinim opcijama vrlo štetni za bubrege i jetru mačaka,
 • pregledajte ljubimac najmanje jednom godišnje, životinje starije od 10 godina – jednom u 6 mjeseci.

Otkriveno povećanje koncentracije ureje i kreatinina u krvi mačaka u početnim stadijima bolesti omogućava ili da potpuno izliječi životinju ili ispravlja njegovo stanje. S pravilnom skrbi i dijetama, očekivano trajanje života kod mačaka i mačaka s kroničnim oblikom zatajenja bubrega praktički se ne smanjuje.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: