🐈 5 faza porođaja Scottish Fold cat

Kako škotski Fold mačke rađaju

Po prvi put, odlučivši početi razmnožavati mačke Scottish Fold (Scottish Fold) u komercijalne svrhe ili za sebe, vlasnik bi trebao točno znati o rođenju mačića. Rođenje škotske mačke u većini slučajeva prolazi bez komplikacija, a četveronožna majka treba samo podršku vlasnika za ugodniji izgled mačića.

sadržaj

 • Priprema mjesta isporuke
 • Prvi znakovi rada
 • Postupak rođenja
 • Radnje domaćina pri rođenju
 • Pomoć novorođenoj mačići
  • Slijed radnji će biti sljedeći:
 • Postpartum razdoblje

Tijekom trudnoće, mačka zahtijeva dobru prehranu i pažljivo praćenje stanja. U slučaju da je parenje prvo i tartan je još premlad, može roditi samo jedan mačić.

Više zrelih mačaka koje prvi put rađaju od 5 do 7 mačića. Trajanje rada na normalnom tečaju može trajati do jednog dana. Trudnoća traje od 56 do 71 dan, najčešće rođenje mačića odvija se 65. dana.

© shutterstock

Priprema mjesta isporuke

Za normalno rođenje mačića, lopova, kao i svaka druga, zahtijeva udobne uvjete.Kutija za isporuku treba pripremiti unaprijed tako da kućni ljubimac ima vremena da se navikne na to. Vrlo je važno da je okruženje u kojem će mačka roditi, bila dom, poznata joj. Generički okvir mora imati barem sljedeće veličine:

 • duljina – 60 cm;
 • širina – 50 cm;
 • visina – 50 cm.

U slučaju da je mačka vrlo velika, možda vam je potrebna veća kutija. Jedan od njegovih zidova najbolje je ukloniti. To će dopustiti nakon rođenja mačića s najmanje zabrinutost za njih da poduzmu sve potrebne radnje kako bi čistili čistinu i također spriječili da mačka skakne u kutiju odozgo, tijekom koje će slučajno ozlijediti ili čak ubiti mačića. Idealna posteljina bila bi debeli sloj novina.

Stavite kutija za rođenje mačića trebao bi biti u toploj, suhoj sobi na zamračenom mjestu. Rodjenje bi trebalo odvijati bez stranaca na mačku, ljude i životinje, što može postati dodatni izvor stresa za tartan, što će otežati proces rođenja.

Prvi znakovi rada

Prvi znakovi porođaja u škotske mačke mogu se vidjeti uoči pojave mačića.Nije neophodno napomenuti da se sve događa na isti način za britansku mačku. U razdoblju prije porođaja, oko 30 sati prije njih, rektalna temperatura u mačkama se mijenja i iznosi samo 37 stupnjeva, umjesto 38,6 (kao obično), ali se oporavlja u roku od nekoliko sati. Ovaj znak približavanja rada ponekad se može propustiti zbog svoje prolaznosti.

Na dan rođenja, ponašanje vašeg kućnog ljubimca se mijenja, počinje aktivno lizati genitalno područje, kao i trbuh, postane nemirno, aktivno prelamanje i kopanje u pripremljenu kutiju ili mjesto koje je sama izabrala kao rodiljni odjel. Početak rađanja Škotski smatra se trenutak odvajanja cijevi, koji se može odrediti izborom krvavih ugrušaka ili smeđom gelom sličnom masom.

© shutterstock

Postupak rođenja

Ako je počelo prvo rođenje škotske mačke, ne može se isključiti činjenica da će se prestrašiti ono što se događa i učiniti nešto loše. Iz tog razloga, uvijek biste trebali biti oko svog ljubimca, smirući je i pružajući pomoć ako je potrebno.

Cijeli proces porođaja može se podijeliti u nekoliko faza.:

 1. pražnjenje pluta;
 2. kontrakcije – tijekom tog perioda, maternica se otvara i mačići su poredani u određenom poretku prikladnom za rođenje;
 3. pokušaji;
 4. rođenje prvog mačića i kasnije;
 5. postpartum izboj

Važno je zapamtiti da pokušaji traju cijelo vrijeme do kraja rođenja svih mačića.

Radnje domaćina pri rođenju

Ako mačka uzgaja mačke, onda u rođenju mačke vlasnicima nema ništa novo, a oni mogu točno i brzo učiniti sve što je potrebno. Za one koji prvi put rađaju u škotske mačke, potrebno je unaprijed pripremiti sve što vam je potrebno i točno zapamtiti redoslijed vaših postupaka.

Važno je uvjeriti mačku i položiti je na svoju stranu, jer je ovaj položaj najsigurniji za rođene mačiće i ugodno za mačku. U slučaju da škotska žena pokuša sjesti, što se ponekad događa s ponižavajućim, to bi se trebalo spriječiti jer će inače i mačići i majka biti ozlijeđeni. Rođenje škotske sklizne mačke obično se odvija bez ekstremnih situacija, što nije slučaj kod svih pasmina.

Čim je kućni ljubimac počeo rađati i pojaviti se kontrakcije (može se utvrditi valovitim pokretima trbuha), treba ih injicirati subkutano s 1 ml travmatina i gamovita. Nemojte biti u kombinaciji lijekova u 1 štrcaljku. To je potrebno kako bi se olakšalo porođaj i brzo se oporavilo od nje.

Prvo rođeno mače odmah počinje sisati majku koja stimulira generičku aktivnost i olakšava pojavu ostatka mačića.

© shutterstock

Pomoć novorođenoj mačići

Govoreći o tome kako rođenje škotske mačke, ne možete izgubiti iz vida trenutak pomoći novorođenoj mačići. Djeca su rođena u mjehuriću, a ako mačka ne počnu brinuti o njima odmah, sve mora biti učinjeno od strane vlasnika.

Slijed radnji će biti sljedeći:

 • rupture mjehurića na razini mačkoga nosa;
 • uklanjanje sluzi iz nosnih prolaza uz pomoć šprice šprice (nosa štrcaljke pažljivo je postavljena na nosnicu i usisavanje sluzi, postupak se izvodi za obje nosnice);
 • ubrzanje krvi iz pupčane vrpce s prstima prema trbuhu mačića;
 • rezanje pupčane vrpce na visini od 2 cm od dječjeg trbuščića (možete ubrizgati pupčanu vrpcu sa svojim noktima);
 • brisanje novorođenčeta čistom, mekom krpom suho.

Posebna veterinarska obuka za ove manipulacije nije potrebna. Zdravi mačić počinje cvrčati i aktivno se kretati čim se osuši.

Ponašanje mačke nakon porođaja normalizirano je i počinje se brinuti za bebe.koji se, u prvom trenutku nakon njihova pojavljivanja, nije zanimao zbog stanja stanja.

Postpartum razdoblje

Kada je rođenje tartanske mačke lako i bez intervencije veterinara, što je gotovo uvijek, mačka ne zahtijeva posebnu skrb. U takvoj situaciji, ona nakon poroda, samo trebate osigurati kvalitetu, adekvatnu prehranu i stalni pristup čistoj vodikoji će vam pomoći u borbi s gubitkom krvi koji je naravno nastao na izgled mačića.

Ispravno rađanje iz vaše mačke bit će u mogućnosti da svaki odgovoran vlasnik.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: