🐈 Kako se riješiti mačjeg mokraćnog mirisa u cipelama?

Kako se riješiti mirisa mačjeg urina u cipelama – dokazane alate

Glavni razlog zbog kojeg mačka je napisala u cipelama – pladanj neuredan u vremenu. To je također zbog stranih mirisa koji su neprihvatljivi za životinju. Stoga je potrebno promatrati higijenu stopala i čuvati cipele čistim. Drugi razlog je želja ljubimca da označi teritorij. U pravilu mačke to rade. Nemoguće je kazniti životinju zbog toga jer to može ponoviti u odmazdi. Bacanje oštećenih cipela ne vrijedi, jer se neugodan miris može eliminirati dovoljno brzo.

 • 1. Što bi trebalo biti prvo?
 • 2. načina da se riješite mirisa
 • 3. Čišćenje cipela iz različitih materijala

1Što bi trebalo biti prvo?

Komponente mačjeg urina su slijedeći aktivni sastojci:

 • Urea (razlog da nakon sušenja tragovi ostaju ljepljivi).
 • Urokrom (daje trag vlažnosti).
 • Urocinska kiselina (izvor neugodnog mirisa).

Prije svega, potrebno je provjeriti stanje podnožja. Ako ju je urin udario, tada se potplat mora ukloniti. Možete ga pokušati prati zasebno. Ako pranje ne bi proizvelo rezultat, tada se podnožje treba jednostavno zamijeniti.

Potrebno je obrišite cipele suhim ubrusima. To bi trebalo biti učinjeno s rukavicama za kućanstvo. Nakon toga treba oprati cipele vodom i sapunom. Zatim morate pripremiti vodenu otopinu octa brzinom od 1: 4 i obrišite cipele s mješavinom iznutra. To je učinjeno jer je octena kiselina sposobna uništiti kaustične tvari sadržane u mačju urinu. Umjesto octene kiseline, kožu cipele može se utrljati s limunom. Ali sve se treba koristiti umjereno kako ne biste oštetili proizvod.

Sljedeći korak je pokušati ukloniti tragove mokraćne kiseline. Poteškoća je da ovaj sastojak, koji se sastoji od bistrih kristala, ne utječe na vodu. Da biste se riješili, trebate posipati mrlju mokrim sode, trljati i preostalu soda ukloniti mekom krpom. Umjesto sode, dopušteno je koristiti glicerin. Ova metoda je primjenjiva za čišćenje cipela od originalne kože koja zahtijeva pažljivo rukovanje. Prilikom rada, treba paziti da spriječite blijeđenje kože.

PreporučeniKako koristiti mačji drvosječa

2 načina da se riješite mirisa

Da biste dobili osloboditi od mirisa mačje mokraće kod kuće, možete uz pomoć narodnih lijekova:

 • amonijak;
 • vodikov peroksid;
 • alkohol;
 • formalin;
 • jod;
 • kalijevog permanganata.

Za uklanjanje mačje mokraće ne može se koristiti izbjeljivač, jer potonji ima jak miris, koji će privući ljubimac i uzrokovati mačka da označi cipele opet.

Mnogo je lakše ukloniti miris svježeg, još ne sušenog urina nego se nositi s dugotrajnim oznakama. Neki ljudi pokušavaju ispraviti situaciju obradom cipela s deodorantom, kolonjskim ili parfemom. To ne vrijedi jer će miris nestati samo neko vrijeme, a kasnije će se vratiti i bit će još oštriji i neugodniji.

 1. 1. Alkohol.

Da biste dobili osloboditi od mirisa mačje mokraće kroz korištenje sredstava koja sadrže alkohol, trebate u cipelama, isprati otopinom sapuna, staviti krpu namočenu u votku i ostaviti nekoliko sati. Nakon toga trebate sušiti cipele novinama ili sušilom za kosu. U slučaju da miris nije potpuno uklonjen, cijeli postupak mora se ponoviti. Jedna od sorti ove metode – uklanjanje mirisa s ocem i alkoholom.Za pripremu smjese potrebno je uzeti ocat, alkohol i vodu u jednakim omjerima i obuću procesa s dobivenom otopinom.

 1. 1. Formalin.

Kako bi se uklonili miris mačje mokraće pomoću formalin, potrebno ih je tretirati temeljito oprane cipele. Nakon toga, cipele treba staviti u zapečaćenu vrećicu i ostaviti nekoliko sati. Skinite cipele i temeljito isperite ih.

 1. 1. Vodikov peroksid.

Ovaj alat dobro neutralizira kaustične tvari, ali ima svojstvo obezbojenja. Stoga je vodikov peroksid prikladan samo za obradu lakih cipela.

 1. 1. Kalij permanganat.

Otopina kalijevog permanganata djelotvorna je protiv mirisa. Kontaminirano područje mora biti oprano, zatim nanijeti pripremljenu otopinu i ostaviti da se suši. Nakon sušenja ostaci se mogu ukloniti usisavačem. Kalij permanganat je sposoban bojati proizvod u ružičastoj ili ljubičastoj boji, tako da u slučaju obojenog obojenog obuće otopina mora biti slaba.

 1. 1. Jod.

Kada koristite jodnu otopinu potrebno je otopiti 10 kapi joda u vodi. Tada morate navlažiti spužvu s dobivenom otopinom i tretirati prljave cipele.

U trgovinama za kućne ljubimce danas možete kupiti razne alate za uklanjanje mirisa mačjeg mokraće. Najčešći lijekovi su: "Zoosan"; "Urina isključeno"; "Dezosan"; "Bio-G". Nakon obrade ovim sredstvima preporuča se staviti cipele u mraz: staviti ih u zamrzivač i zimi ih odvesti na balkon. Ako ispravno provodite sve što je napisano u uputama, tada ćete uz pomoć tih sredstava u potpunosti ukloniti miris i obeshrabriti želju ljubimca da ponovi pokušaje zamrzavanja cipela.

Mačke ne dopuštaju miris kave i citrusa. Stoga je moguće tretirati prljavu površinu i mjesto gdje ostave cipele s nekim od tih alata. Ovaj trik će pomoći ukloniti kućnog ljubimca iz navike.

3 Cipele od raznih materijala

Metode za uklanjanje mačjeg mokraće iz cipela i stana ovise o materijalu na kojem je izrađena cipela, njezinu snagu i boju.

Ako je predmet tkanine (sportske obuće), onda je dovoljno samo ga oprati običnim deterdžentom za pranje, nakon što je tretiran s kalij permanganatom. No, uklanjanje urina iz kožne, površine antilopa ili cipela od umjetne kože, ova metoda neće raditi zbog delikatnosti materijala, stoga je potrebno primijeniti folk metode ili improvizirane načine.Prilikom rada s proizvodima takvog materijala nakon uklanjanja tragova urina potrebno je liječenje kalijevim permanganatom.

Bolje je ne potopiti cipele od antilopa, već samo isprati zahvaćena područja. To je zbog činjenice da će u kontaktu s velikom količinom tekućeg antilopa imat će spokojan izgled. Nakon toga treba ga obrisati glicerinom i prskati na vrh s slabom otopinom sokova limuna. Nakon prerade, cipele od antilopne trikove trebale bi biti temeljito osušene, a zatim ih tretirale s brusnim papirom ili s bočnim stranicama šibice. Također možete koristiti suhu krušnu koru.

Cipele od krzna se tretiraju s octom, kalijevim permanganatom ili sokom od limuna.

Teškoća je uklanjanje cipela od mačjeg mokraće. Postoje mnoge vrste nadomjestaka kože, teško je predvidjeti reakciju materijala na deterdžente. Univerzalni i bezopasni način je jednostavno oprati cipele vodom i sapunom i osušiti ih na svježem zraku na dan. Dugo prozračivanje je potrebno za potpuno uklanjanje mirisa.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: